незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Культура » Театр тимчасовий та одвічний: на крилах Чайки

Театр тимчасовий та одвічний: на крилах Чайки


Театральний сезон Херсонського музично-драматичного театру 2020-2021 років, за нумерацією 85/190,  завершився разом з першим місяцем літа, разом з червнем, разом з ще одним роком мого життя… Але залишився разом зі мною назавжди. Тому що ніщо не зникає назавжди, тому що час і простір в мистецтві і житті поєднуються в одній краплі вічності і безкінечності. «Весь трепет жизни, всех веков и рас Живет в тебе всегда, теперь, сейчас» - Максиміліан Волошин не дасть забути. І не тільки він. 
Сезон-то завершився, але ж - напередодні ХХІІІ Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії»! Вічний круговорот культури в природі. Єдгар Морен, славетний культуролог, завжди дивує своїм концептуальним парадоксом: «Людина за своєю природою є істота культурна, тому що за своєю культурою вона є істота природня». І це теж незабутня загадка і довічна спроба розгадки.  
Закриття 85/190-го театрального  було оздоблене  червоної доріжкою, хорошою музикою просто перед центральним входом до храму Мельпомени. А далі – ні, не тиша, а пронизливі крики чайок, скрекіт цикад, квакання жаб, дзижчання комах, уханьє сови, стрекотіння коників, людські голоси, шелест листви,  уривки музики,  ляскання крил, плескіт хвиль, людський гомін… Це була остання виставу цього сезону - «Чайка» за однойменною п’єсою А.П.Чехова, прем’єра якої відбулась до Міжнародного дня театру.
Прес-секретар театру  Альона Мовчан розповіла, що Театр Куліша - це праця 200 людей, 60 із них - це артисти: 30 акторів драми, 6 вокалістів, 15 артистів оркестру та 9 - балету. Решта співробітників - це творче та адміністративне керівництво і робітники цехів: монтувального, костюмерного, реквізиторського, перукарського, пошивного, бутафорського, звукорежисерського, освітлювального, рекламного. 
Результати  роботи за минулий сезон: 285 вистав,  15 прем’єр, продано  27 900 квитків, пошито, підготовлено та випрасувано 928 костюмів, налаковано 460 пар взуття, 72000 аркушів паперу літературно-драматична частина  театру витратила на друк сценаріїв, 5 400 афіш розклеєно по місту, 83 рази «переодягнено» сцену, 16 упаковок косметики наші гримери. Такі прості складні числа, але за ними – думки, почуття, емоції, мовчання, надрив, медитації, сміх, іронія, трагедії, освідчення в коханні та відповіді «Я не люблю вас», посмішки та прощання…   
Театральний сезон завершився, але одвічно пребуде театр, і фестиваль  «Мельпомена Таврії» вже не за шеломом єси… 
ХХІІІ Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» відбудеться з 3 по 11 вересня. Початок буде традиційним, і це так зворушливо – вже 23 роки зберігати веселу  традицію карнавальної ходи та гала-концерта вулицями міста і просто неба. 
На початку чудової української осені у Херсон завітає 40 театрів, які покажуть 40 вистав,   серед них будуть і представники із 6-ти країн світу (Польща, Румунія, Ізраїль, Португалія, Грузія та Україна). Будуть задіяні, як завжди,  різні локації: велика сцена ХОАМДТ ім. М. Куліша, театр-кафе, «Сцена під колом», «Сцена під дахом», Херсонський Академічний обласний театр ляльок, бібліотека Гончара, бібліотека ХДУ, Обласний палац культури, «Urban CAD» тощо. Планується унікальний захід в Олешківській пустелі.
Переформатування освітньої платформи  подарує нам під час Мельпомени майстер-класи з пластичного мистецтва, акторської майстерності, різні освітні лекції. 
Працюватиме літературна сцена, у межах якої відбудуться читки п’єс та зустрічі із драматургами, презентації книг та поетичних збірок херсонських авторів, виступи аматорських музичних і театральних колективів, херсонських музикантів, а також – тематичні зустрічі із запрошеними авторами та діячами: це Неда Неждана, Олег Миколайчук, Олександр Ірванець, Сергій Лазо, Дмитро Овечків та інші. Заплановані вечірні кінопокази українського кіно: «Погані дороги», «Мати Апостолів», «Заборонений» тощо.
І зачиниться театральний фестиваль "Мельпомена Таврії" - 2021 для глядачів  на березі вічно нової ріки  -  парусною регатою на хвилях Дніпра. І Театр зі свіжими осінніми  попутними вітрами, як летючий парусник,   розправить свої різнокольорові вітрила, і в кожному заспіває сонце і небо, як дороговказ до нового театрального сезону.

Галина Бахматова

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica