незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » Підсумки роботи депутатів Олешківської міськради: висновки та проблеми

Підсумки роботи депутатів Олешківської міськради: висновки та проблеми

Експерт ХОО КВУ Володимир Макуха підготував матеріал «Підсумки роботи депутатів Олешківської міської ради у період з 1 червня по 1 жовтня поточного року, висновки та проблеми». За підсумками виборів 25 жовтня 2015 року до Олешківської міської ради було обрано 26 депутатів від 8 партій. Більше за всіх отримали депутатські мандати (по 5) представники БПП «Солідарність» та ВО «Батьківщина». Висунуті від партії «Опозиційний блок» отримали 4 депутатських місць, по 3 в активі у представників партій «5.10» та «Наш край», по 2 у «Соціалістів», «УКРОП» та «Радикальної партії Олега Ляшко». При цьому на офіційному сайті Олешківської міської ради у розділі «депутатські фракції» зазначено інформацію лише про три: ВО «Батьківщина», «Опозиційний блок» та «Радикальна партія Олега Ляшко».


Інформація була оприлюднена на круглому столі «Рік роботи депутатів Олешківської міської ради, висновки та проблеми», що відбувся 19 грудня в Олешках.


У порівнянні з попереднім склад депутатського корпусу оновився майже на 77% (тільки 6-ть з обраних 26-ти депутатів були депутатами попередньої каденції Цюрупинської міської ради – по 2  «бувалих» у ВО «Батьківщина» та «Опозиційного блоку», по 1 у «Нашого краю» та «Соціалістів»).  

Більша частина міських обранців (17) у віці від 35 до 60 років. «Молода кров» відображена в особі всього 4-х депутатів, віком до 35 років. Депутатів з вищою освітою – 19-ть.


Фактична більшість депутатських мандатів, отримана представниками від партій, які позиціонували  себе як «демократичні», на практиці знайшла відображення лише в обранні секретарем міської ради представника від БПП «Солідарність» Дмитра Чурсіна.

З 6-ти постійних депутатських комісій посади їх голів «проголосували» по одному на користь ВО «Батьківщина», «5.10»,  «Соціалісти», «Опозиційний блок» та дві посади голів комісій отримала партія «УКРОП». При цьому у засобах масової інформації достатньо багато уваги було приділено конфлікту зі зняттям та поновленням через суд на посаді голови «бюджетної» депутатської комісії Костянтина Золотаревського.

Незважаючи на те, що офіційно коаліційну більшість у раді створено не було, фактичні підсумки голосування у раді характеризуються наявністю ситуативної більшості та демонструють певну консолідацію депутатів ради щодо прийняття рішень по вирішенню проблем міста.

Визначений період моніторингу супроводжувався конфліктом між міським головою Дмитром Вороновим та його першим заступником Андрієм Литваковим, якого у підсумку було звільнено.  


Депутатська дисципліна

За підсумками пленарної роботи протягом 1 червня - 1 жовтня 2016 року на офіційному сайті Олешківької міської ради розміщено чотири протоколи. На підставі їх аналізу було з’ясовано наступне:

У зазначений період найбільш дисциплінованими виявились 8 депутатів (Гузік Л.М. БПП, Лук’янченко Р.В. БПП, Чурсін Д.І. БПП, Махрова С.Г. ВО «Батьківщина», Тюрін А.В. ВО «Батьківщина», Степанський Л.І. ВО «Батьківщина», Лавріненко В.Я. РП Олега Ляшко, Новохижній М.Ю. «Соціалісти»), які не пропустили жодного з пленарних засідань;


Найбільше (три або 75%) пропущених пленарних засідань у пасиві депутата Філіпова С.Б. (партія «Опозиційний блок»);

Найбільше депутатів, які мають хоча б одне пропущене пленарне засідання, у обраних від партій «Опозиційний блок» - чотири з чотирьох обраних (або 100%), «Наш край» та «Партія 5.10.» - три з трьох обраних (або 100%) та «УКРОП» - два з двох (або 100%);

Картина у відсотках пропущених пленарних засідань обраними депутатами по партіях виглядає наступним чином:

-«Опозиційний блок» - 43,8%

-«Наш край» - 41,7%

-ВО «Батьківщина» - 15%

-«УКРОП» - 50%

-«5.10» - 41,7%

-БПП «Солідарність» - 10%

-«Радикальна партія Олега Ляшко» - 12,5%

-«Соціалісти» - 12,5%

Проаналізувати роботу депутатів у постійних депутатських комісіях не було можливості, що пов’язано з відсутністю копій протоколів засідань на офіційному сайті Олешківської міської ради та не отриманням відповіді на інформаційний запит, якій було надіслано на ім’я ради.


Депутатська активність

Відповідно до інформації, зазначеної у протоколах пленарних засідань, депутати особливу активність не проявляють. Серед найбільш активних можна відмітити секретаря міської ради Дмитра Чурсіна (БПП «Солідарність»), який має у активі два виступи та три внесені пропозиції та голову «мандатної» депутатської комісії Василя Паламарчука («УКРОП»), у якого у доробці 4 виступи, пов’язані переважно з інформуванням депутатів щодо підсумків розгляду питання порядку денного комісією. Серед рядових депутатів найбільш активним виявився голова фракції партії «Опозиційний блок» Ігор Житченко, у якого, відповідно до протоколів, один виступ та дві внесені на голосування пропозиції.

Медійна активність

Під час проведення моніторингу було окремо проаналізовано інформаційні матеріали, які оприлюднювались на офіційному сайті Олешківської міської ради та сайту «Олешшя онлайн» і шпальтах газети «Вісник Олешшя»


На зазначених сайтах найчастіше (131 раз) згадувався у зазначений період міський голова Дмитро Воронов, що складає 45,3% від загальної кількості згадок (міський голова, виконком, депутати). Депутати, які представляють провладні партії, згадувались 60 раз. Опозиційні депутати – 40 разів. (відповідне співвідношення згадок 60% до 40% на користь провладних депутатів). При цьому переважну увагу всі представники влади міста Олешки приділяли проблемам благоустрою міста (міський голова – 60 згадок; виконком – 28; провладні депутати – 36; опозиційні депутати - 25).


На шпальтах «Вісника Олешшя» у зазначений період моніторингу досить рівномірно згадувались міський голова Дмитро Воронов, виконавчий комітет та його представники, а також депутати, які представляють партії, які можна віднести до провладних. Відповідно міський голова має у своєму багажі 25 згадок, представники виконкому 20 та представники партій, віднесених до провладних, - 22. Значно рідше згадувались депутати, які представляють опозиційні партії – 12 разів.

Багато критичних зауважень висловлюється до роботи обраного Олешківським міським головою Дмитра Воронова, який у зазначений період на шпальтах газети набрав 14 публікацій, в яких він згадувався у негативній тональності. Хоча і значно менше, але все одно другими «за негативом» стали представники виконкому, які отримали 7 публікацій із негативними згадками. Не далеко відстав і секретар ради Дмитро Чурсін, який отримав 3 публікації з негативною оцінкою його дій.


Значно протилежною є картина оцінки їх діяльності на офіційному сайті Олешковської міської ради та «Олешшя онлайн». Кількісно-якісні дані свідчать, що в негативній тональності подано виключно матеріали на сайті «Олешшя онлайн», пов’язані з опонентами міського голови та його команди. Всі вони пов’язані або з депутатом від партії «5.10.» Костянтином Золотаревським (4 матеріали із згадкою у негативній тональності), навколо судових справ, ініційованих депутатом проти міського голови Дмитра Воронова та позицією депутата щодо не прийнятого проекту рішення по процедурі електронних закупівель, або екс-першого заступника міського голови Андрієм Литваковим та скандалу навколо його звільнення. Другим «негативним» депутатом, за версією цього сайту, є депутат від «Нашого Краю» Роман Мельников щодо якого розміщено 1 матеріал у негативній тональності, яким спростовується претензії депутата щодо нецільового використання бюджетних коштів на висвітлення діяльності.  


Проблеми, які вирішують

Переважну увагу всі представники влади міста Олешки приділяли проблемам благоустрою міста (міський голова – 60 згадок; виконком – 28; провладні депутати – 36; опозиційні депутати - 25).

Серед скандалів, на яких звернули увагу на цих сайтах та шпальтах газети «Вісник Олешшя» можна, зокрема, визначити значну увагу, яку було приділено до протистояння міського голови та його екс-першого заступника Андрія Литвакова, пов’язаного зі скандальним звільненням останнього з посади. Крім того, значну увагу було приділено судовим позовам депутата Костянтина Золотаревського до міського голови міста Олешшя.


Найбільш резонансні рішення депутатів

Серед проектів рішень, розглянутих депутатами під час пленарних засідань у період з 1 червня по 1 жовтня 2016 року, до таких, що визвали певний резонанс та призвели до активного обговорення у інформаційному просторі, можна виокремити внесений на розгляд 09 вересня 2016 року, але не прийнятий проект рішення «Про затвердження «Положення про здійснення закупівель товарів і послуг виконавчими органами, комунальними закладами, установами та підприємствами Олешківської міської ради у системі електронних державних закупівель ProZorro»


Виконання передвиборчих обіцянок

У БПП «Солідарність» було ідентифіковано 23 передвиборчі реальні обіцянки. З яких 6 мають конкретні показники, за якими наявна можливість вимірювання їх фактичного виконання. У партії «5.10.» було ідентифіковано 6 груп реальних обіцянок;

У зазначений період моніторингу, як і на попередньому етапі моніторингу, серед робіт, які фактично виконуються, можна зазначити продовження ремонту доріг та між будинкових проїздів, що опосередковано корелюється з передвиборчою обіцянкою партії «5.10» - «Комфортне місто (дороги…)».


Експерт ХОО КВУ Володимир Макуха

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica