незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » За дев'ять місяців роботи херсонських слуг народу – лише 22 депутатських запити

За дев'ять місяців роботи херсонських слуг народу – лише 22 депутатських запити


Сьогодні виповнилося дев'ять місяців із набуття повноважень народними депутатами нового скликання. У Херсонському відділенні Комітету виборців розповіли про те, скільки за цей час народні депутати з Херсонщини  від партії «Слуга народу»  подали депутатських запитів.  

Як відомо, в липні минулого року в чотирьох з п’яти виборчих округів перемогли представники «Слуги народу», а 29 серпня 2019 року всі вони офіційно стали народними депутатами.
Одним із інструментів реагування на запити «свого» народу, своїх виборців є підготовка депутатських запитів. Це документи так би мовити «високого рівня». Вони затверджуються Верховною Радою й офіційні представники повинні в короткі терміни відреагувати на них та надати достовірну інформацію або поінформувати Верховну Раду про зроблене в рамках запиту. Зрозуміло, що якщо народний депутат не працює постійно із виборцями, то у нього немає й потреби готувати депутатські запити, вимагати від влади офіційної інформації або реагування на проблеми чи потреби виборців. Й, навпаки, якщо народний депутат та його помічники в окрузі ведуть прийом, спілкуються із виборцями, то завжди виникає потреба використовувати різні засоби реагування.
Й тому, одним із індикаторів успішності депутатської роботи є кількість та тематика запитів.

Що ж ми маємо у наших депутатів? Ми вирішили проаналізувати роботу народних депутатів від найбільшої фракції, бо вони представляють чотири з п’яти виборчих округів Херсонської області.
Як виявилося, за дев’ять місяців чотири слуги народу подали на всіх аж двадцять два запити. При чому, двадцять один з них протягом перших чотирьох місяців роботи. Протягом наступних п’яти місяців було подано на чотирьох… один запит. Додамо, що ще тридцять запитів подав депутат-самовисуванець з 184 виборчого округу (Нова Каховка) Ігор Колихаєв. Але сьогодні мова не про нього.

Відразу скажемо, що народний депутат Павло Павліш (виборчий округ № 182, Херсон) за дев'ять місяців роботи не подав жодного депутатського запиту. Ми не можемо сказати, що народний депутат не має зв’язків із виборцями. У нього є вісім помічників, працює приймальня. Туди ходять виборці. До речі, на офіційному сайті Верховної ради, нажаль, координати громадської приймальні відсутні.

Вікторія Вагнєр (виборчий округ № 183, Корабельний район Херсону та Білозерський район) подала лише один депутатський запит,  точніше, підписала цей запит у групі з 56 нардепів. Й стосувався він кричущої ситуації із дитячим притулком "Світанок", що знаходиться в Одесі. Тобто, жодного депутатського запиту, який би був направлений на вирішення проблем херсонських виборців за дев’ять місяців Вікторія так й не підготувала. Хоча з нею працюють сім помічників. До речі, координати її приймальні на офіційному сайті Верховної Ради відсутні.

Три депутатські запити підготував народний депутат України Олексій Ковальов (186 виборчий округ. Це Голопристанський, Олешківський, Скадовський, Каланчацький та частина Чаплинського районів області). Великий округ з великою кількістю проблем. У народного депутата вісім помічників. Два працюють по трудовому договору, ще шестеро на громадських засадах. В Голій Пристані відкрита приймальня. Для порівняння, у народного депутата Федора Негоя, який до Олексія був два терміни народним депутатом, приймальні працювали в кожному районному центрі. Так чого ж стосувалися запити депутата Ковальова?  

Один запит був направлений Президенту України та стосувався бездіяльності правоохоронних органів у розслідуванні одинадцяти карних справ проти одного із місцевих депутатів. Офіс прокурора відреагував на депутатську вимогу та призначив кілька службових перевірок фактів бездіяльності.

Ще два депутатські запити, які подав Олексій Ковальов, стосувалися стану галузі виноградарства та виробництва виноробної продукції. Цей запит є колективним, від трьох депутатів, та стосується тих законопроєктів, які в той момент розглядали депутати. Відповідно, їм потрібні були додаткові відомості. Й тому причина появи цих запитів є  зрозумілою. Але чому лише дві теми за дев’ять місяців?

Найбільш результативним виявився депутат від 185 Каховського округу, в якій входять величезні степові території від Дніпра до Азовського моря, Володимир Іванов. 
До речі, сам депутат має лише двох помічників, а підготував цілих вісімнадцять запитів! Один – Президенту, три – Кабінету Міністрів, п’ять – керівникам міністерств і відомств, дев’ять – місцевим органам влади та управління.

Але при більш уважному вивченні арифметичної більшості запитів, виявляється, що сімнадцять запитів були підготовлені протягом трьох днів – 20 вересня, 18 жовтня та 1 листопада та стосуються досить дивних випадків.

П’ять запитів стосувалися одного випадку, який привернув увагу народного депутата. До нього звернулася мешканка Херсонської області  із інвалідністю по слуху, яка поскаржилася, що потребує для поновлення слуху складної операції. Жінка розповіла депутату, що в Україні є лише один заклад, який проводить подібні складні операції, але ці операції для дорослих не проводяться за бюджетний кошт через повну відсутність фінансування.  Громадянка запропонувала сформувати обласну цільову програму «Здоров’я херсонців», аналогічної, до прикладу, програмі «Здоров’я киян». У вказаній програмі, на думку заявниці, доцільно передбачити фінансування операцій тим, хто має глибоку втрату слуху.

Народний депутат 18 жовтня направив пропозиції своєї відвідувачки до Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, міністра фінансів Оксани Маркарової, міністра охорони здоров’я Зоряни Скалецької, голови Херсонської облдержадміністрації Юрія Гусєва, та голови обласної ради Владислава Мангера. Й отримав від всіх відповіді, які звелися до переказу того, що сказала депутату жінка: Дійсно, вона потребує складної операції. Дійсно, її робить лише одна установа в Україні. Й дійсно, бюджетне фінансування не виділяється на лікування дорослих. А в Херсонській області на обліку є лише три дорослих людини із саме такими вадами й тому не є доцільним виділяти окремою строкою кошти з місцевого бюджету. Все. Про подальші ініціативи депутата нічого не відомо. Що він міг зробити? Наприклад, подати законодавчу ініціативу. Жодної законодавчої ініціативи щодо поліпшення ситуації із людьми з вадами слуху, з боку народного депутата не було.

Того ж таки 18 жовтня Верховна Рада підтримала ще три запити від Володимира Іванова – до Прем’єр-Міністра, Міністра фінансів та до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з вимогою в межах компетенції вжити заходів реагування з метою вирішення питання з підготовки бюджетних установ Іванівського району Херсонської області до нового опалювального сезону.

Прем’єр-міністр, міністр фінансів та представник Національної комісії в межах власної компетенції роз’яснили народному депутату як й коли Іванівській районній раді треба готуватися до опалювального сезону. Якщо коротко, то їхня відповідь зводилася до того, що районна рада просто повинна виконати вимоги Бюджетного кодексу та інструкцій, які розроблені Міністерством фінансів. Міністр розвитку громад та територій, який також відповідав на запит народного депутата додатково повідомив, що за інформацією ХОДА в Іванівському районі відсутні проблемні питання підготовки до опалювального сезону.

По трьом іншим ситуаціям, які привернули увагу народного депутата (зарахування коштів субсидії Тавричанської ОТГ до бюджету Каховського району, та випадків проблемам при приватизації земельних ділянок в Іванівському та Верхньорогачицькому районах) він написав ще дев’ять запитів в різні інстанції та отримав приблизно аналогічні за змістом відповіді (це не наша компетенція та самі винуваті). 

Після цього, ймовірно, всі херсонські проблеми закінчилися й в березні 2020 року народний депутат Володимир Іванов вже опікувався проблемами українських жінок та дітей, що перебували в таборах біженців в Сирії. 6 березня 2020 року у групі вісімнадцяти депутатів він вимагав від Президента України вжити заходів по спасінню дітей та жінок. Володимир Зеленський ввічливо пообіцяв здійснити заходи по врятуванню дітей із врахуванням військово-політичної ситуації в регіоні.

Таким чином, цілих чотири херсонські народні депутати від «Слуги народу» за дев’ять місяців своєї діяльності підготували двадцять два  депутатські запити для вирішення семи суто херсонських проблем. При чому два з чотирьох депутати обійшлися без запитів для вирішення жодної  херсонської проблеми.
Хочеться вірити, що народні депутати замість того, щоб готувати депутатські запити, пишуть прості звернення або запити та повноцінно допомагають виборцям, установам, організаціям, які до них звертаються, співпрацюють із депутатами та місцевими органами влади. Але інформації про подібну діяльність ми не бачимо.



Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica