незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Журналісти херсонських районних газет подискутували щодо інформаційної агресії

Журналісти херсонських районних газет подискутували щодо інформаційної агресії

У круглому столі взяли участь херсонські журналісти, працівники районних газет, громадські активісти, а також медіа-експерт, менеджер проектів Інституту демократії ім. Пилипа Орлика, керівник з моніторингу регіональних ЗМІ Світлана Єременко (м.Київ), секретар НСЖУ, директор Коледжу преси та телебачення, кандидат педагогічних наук, генеральний продюсер телекомпанії «ТАК TV», голова ГО «Миколаївський прес-клуб» Гліб Головченко, кандидат філологічних наук, доцент, заступник завідуючого кафедри соціальних комунікацій ХДУ Ольга Рембецька, директор радіо «Таврія» Сергій Мовчан, заступник ХОДТРК «Скіфія» Ігор Калиниченко.

Присутні обговорили зміни в українські журналістиці, які відбулися завдяки революції в Україні. Медіа-експерт Світлана Єременко, яка вважає, що інформаційну війну ми програли, відзначила, що в тому, що відбувається в Криму, Луганську й Донецьку винні не тільки російські ЗМІ, а й українські.


«Ми повинні не просто захищатися, протидіяти і розвінчувати ту брехливу інформацію, яку подають російські канали, яка розповсюджується також на сайтах і в соціальних мережах, а ми повинні запропонувати якісь кроки на випередження», - зазначила Світлана Єременко.

«Як медіа-експерт я керую проектом з моніторингу регіональних медіа. До цього моніторингу входять 6 областей України – Львівська, Донецька, Вінницька, Сумська, Харківська і Крим. І ми дуже добре бачили, що відбувалося в засобах масової інформації Криму, Донецька, Харкова з початку Майдану» - розповіла експерт та аби не бути голослівною зачитала скандальні заголовки місцевих газет деяких південних областей, - «Ми бачимо однобічне висвітлення подій, виправдання насилля та заклики до нього, заклики до жорстокості, розпалювання страху». 

А от голова ГО «Миколаївський прес-клуб» Гліб Головченко навпаки вважає, що Україна виграла інформаційну війну та зазначає, що «в період війни дуже важливо, щоб ми з вами зберігали журналістські стандарти. Об’єктивність і неупередженість під час війни – найбільш важливі речі для боротьби з нашим зовнішнім агресором».

«Існуюча ситуація в Україні з величезною кількістю думок щодо того, що відбувається – це є наша перемога. Перемога перша за все в інформаційній війні» - додає журналіст.

Звертаючись до редакторів районних газет, Гліб Головченко говорить:

- У вас є можливість стати дійсно незалежними журналістами, які приймають власне рішення. І цим ми будемо відрізнятися від нашого сусіда, який хоче захопити нашу країну. Це дійсно війна. Головне, чим ми можемо сьогодні допомогти – це своєю небайдужістю до подій, які відбуваються. 

«ЗМІ повинні виконувати функцію громадського контролю, - підкреслює журналіст, - Це наша соціальна функція. Не інформувати, а виконувати соціальну функцію. Якщо ми хочемо, щоб наші війська стали краще, давайте писати про них об’єктивно і неупереджено». 

«Давайте дуже чітко розуміти, що патріотизм – це одне, а виконання своєї соціальної функції журналістів, ЗМІ – це найголовніше завдання, тому що ми повинні вийти з цієї кризи значно сильніші» - підсумував пан Головченко.

Кандидат філологічних наук, доцент, заступник завідуючого кафедри соціальних комунікацій Херсонського державного університету Ольга Рембецька в свою чергу розповіла, як «виховують» молодих журналістів.


«Професіоналізм журналістів полягає в тому, щоб стримувати власні емоції, дотримуватися наших професійних стандартів, моральної етики, перевіряти всю інформації. Як сказав один відомий журналіст ВВС «Якщо хочете направляти думки – йдіть працювати політиком, якщо хочете об’єктивно висвітлювати інформацію – йдіть працювати журналістом» - підкреслила викладач.

На думку заступника ХОДТРК «Скіфія» Івана Калиниченка, «навіть загальнодержавні канали подають інформацію, по-перше, неповну. Викликає більше запитань, ніж чітких відомостей. По-друге, вона зіткана із протирічь. Найголовніше, що насторожує – це інформація без посилання на джерела».


Телевізійник висловив незадоволення тим, що загальнодержавні канали значно скоротили власкорів, внаслідок чого дуже мало яскравих і цікавих сюжетів з областей.

«Державні ЗМІ висвітлюють рішення колективних органів – Кабінету міністрів, верховної ради, ОДА. Вони мають певну цілеспрямованість. Якщо взяти приватні ЗМІ, то вони висвітлюють думку якоїсь однієї людини» - говорить пан Калиниченко.

Журналіст зазначив, що ТРК «Скіфія» зараз висвітлює всі події, пов’язані з сучасним станом в країні, надає слово всім громадським діячам, експертам, науковцям тощо, що журналісти каналу побували на блокпостах. А матеріали, які показували під час майдану, нав’язувала місцева влада.

Директор радіо «Таврія» Сергій Мовчан вважає, що «дуже складно зараз працювати на випередження, тому що схема агресій та війни включає в себе схему інформаційної війни»


«Не треба придумувати щось нове, - коментує Мовчан, - Працюйте за стандартами журналістики, які існують вже багато років і затверджені всіма країнами, і все буде добре». 

Також він відмітив небезпечність соціальних мереж, назвавши їх «найстрашнішою бідою» сьогодні. Поспілкувавшись з мешканцями сіл, в яких знаходяться блокпости, журналіст зрозумів, що навіть українські ЗМІ не об’єктивні на 100 %, адже самі говорять, що перестали дивитися телевізор, бо все, що про них показують – брехня.

«Треба їхати на місце, брати інтерв’ю, а не бути диванною сотнею» - підсумував журналіст.

Що стосується редакторів районних газет, більшість з ним зізнається, що вони потерпали від тиску з боку місцевої влади. Деяким навіть погрожували фізичною розправою, якщо вони не поставлять той чи інший матеріал. Врешті-решт всі погодилися з тим, що кожен чиновник має нести кримінальну відповідальність за порушення свободи слова так само, як за хабар, щоб він боявся тиснути на журналістів.

 

З несподіваною думкою виступив голова ХОО КВУ Дементій Бєлий, який сказав: «Пугает единая государственная информационная политика. Пугает слово «цензура», «давайте запретим партийную прессу», «доска позора журналистов». А где свобода слова? Сегодня есть конфликт между объективной и субъективной журналистикой. Но субъективная журналистика никуда не девается. Ведь нет объективной реальности, каждый видит мир по-своему. У нас происходит борьба миров, а точнее борьба образов в жизни. И я не уверен, что человек, который высказывает другую точку зрения, не прав. Называть его врагом тоже как-то не поворачивается язык. У нас в Херсоне есть люди, которые считают, что россияне – их братья. Я не уверен, что они враги мне. Сейчас у нас возникла проблема в диалоге с этими людьми. Это проблема информационной войны. Но мы не должны их жестко маркировать «сепаратисты», «террористы» и т.д. Они не чужие, они – сограждане, наши горожане, мои соседи, мои друзья в том числе».


Друга сесія круглого столу мала назву «Моніторинг та захист прав журналістів» - під час неї голова ХОО КВУ Дементій Бєлий розповів присутнім про права журналістів в день голосування та можливі в цей день фальсифікації, розповів яскраві приклади порушення прав журналістів. Учасники круглого столу обговорили, як перебіг передвиборної кампанії впливає на районні газети та як висвітлювати цей процес максимально об’єктивно.

Учасники круглого столу залишилися задоволені результатом, адже вони змогли не тільки поспілкуватися один з одним, а й обмінятися досвідом, отримати нову корисну інформацію.


Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica