незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » У Херсоні створена коаліція "За чесні вибори" та вже є перші результати моніторингу

У Херсоні створена коаліція "За чесні вибори" та вже є перші результати моніторингу

Ініціативна група громадських організацій, до якої увійшли Херсонська обласна організація КВУ, Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень, громадське об’єднання «За майбутнє Херсону», оголошує ініціативу по створенню Коаліції громадськості «За чесні вибори» та запрошує всіх бажаючих активістів громади приєднатися до коаліції.

Сьогодні як ніколи важливим для країни є організація та проведення вільних, прозорих та чесних виборів Президента із дотриманням всіх міжнародних та національних стандартів виборчого права.

Члени новоствореної Коаліції, розуміючи всю важливість та відповідальність цього моменту для майбутнього України, будуть ретельно  виявляти всі  порушення у передвиборній кампанії, широко інформувати про це громадськість, у разі грубих порушень Коаліція буде звертатися у відповідні правоохоронні органи. З метою забезпечення  демократичності наших виборів і для запобігання порушень, члени коаліції будуть надавати юридичні консультації та рекомендації всім суб’єктам виборчого процесу.

ХОО КВ та партнери запрошують всіх бажаючих приєднуватися до Коаліції на принципах позапартійності, дотримання прав та свобод людини, неупередженості та об’єктивності.

Члени Коаліції розпочали спостереження з початку березня у всіх шести виборчих округах області. 

Ми можемо констатувати, що,  не зважаючи на складні політичні  обставини в країні:

1. Суспільно-політична ситуація на Херсонщині, не зважаючи на зовнішні дестабілізуючі фактори, залишається керованою та в цілому стабільною. Ми відзначаємо активність правоохоронних органів та громадськості, які рішучими зусиллями допомогли стабілізувати ситуацію в області. Особливо зазначимо позитивні зусилля херсонського СБУ, які вживають активних заходів, що спрямовані на деескалацію ситуації та створення безпечних умов для організації волевиявлення 25 травня 2014 р.

2. Всі виборчі процедури відбуваються із дотриманням термінів. В області сформовані окружні виборчі комісії, які вже розпочали свою роботу. Викликає занепокоєння те, що організовувати виборчий процес по виборам Херсонського міського голови буде старий склад територіальної виборчої комісії. Ми маємо надію, що в умовах збільшення громадського контролю та прозорості виборчого процесу, члени Херсонської ТВК будуть більш ретельно виконувати свої законні зобов’язання.

3. У порівнянні з минулими виборами,  ми бачимо кардинальні відмінності: поки що не зафіксовано випадків застосування адміністративного ресурсу та підкупу виборців, які були характерні на минулих виборах.

4. Кандидати у Президенти, які відвідували наше місто, вільно зустрічалися із виборцями. В ЗМІ розгортається передвиборча агітація, в якій беруть участь всі головні претенденти на пост  Президента України.

5. В Херсонській області 21 з 23-х  кандидатів у Президенти мають по одному своєму представнику в окружних комісіях. Відсутнє представництво в ОВК у Андрія Гриненко та Валерія Коновалюка. Ще два кандидати не знайшли представників в усіх шести округах:  Рінат Кузьмін має представників  лише в двох окружних комісіях з шести, а Вадим Рабинович – лише  в чотирьох.

Лише 30% членів ОВК має досвід роботи в окружних виборчих комісіях. Не мають відповідного досвіду два з шести голів ОВК, п’ять заступників голови та три секретаря. Це може стати одним з викликів для організації виборчого процесу.

Мають досвід попередньої роботи члени окружних виборчих комісій від одинадцяти з двадцяти одного кандидата в Президенти, які представлені в окружних виборчих комісіях.

 Досвідчених представників в п’яти з шести окружних комісіях мають кандидати у Президенти   Петро Порошенко, Олександр Клименко та Михайло Добкін, в чотирьох з шести ОВК – кандидати Юлія Тимошенко та Олег Тягнибок. в трьох комісіях – Сергій Тигипко, в  двох комісіях Ольга Богомолець, Зорян Шкіряк, Василь Куйбіда, Анатолій Гриценко та Петро Симоненко.

Хто з ким буде співпрацювати при прийнятті рішень -  спрогнозувати цього разу досить важко. Ближче до виборів ми очікуємо заміни у складі окружних комісій, які зроблять ситуацію більш чіткою та зрозумілою. Поки що, однозначно, ми не можемо говорити про явних технічних кандидатів.

Не зовсім зрозумілим є  принципи підбору членів окружних виборчих комісій у деяких кандидатів. Так, в «команді» Петра Порошенко працюють чотири з п’яти члени ОВК, які мали попередній досвід роботи в окружних комісіях від Партії Регіонів, Віктора Януковича або від їхніх технічних кандидатів. З двох членів ОВК у керівника Народного Руху України Василя Куйбіди один представник раніше працював в ОВК від Віктора Януковича, інший – від Михайла Бродського. Зазначимо, що на момент підготовки нашого релізу, першого представника вже замінили.

На сьогодні лише чотири кандидати у Президенти мають своїх довірених осіб в округах Херсонської області. По одному в усіх шести округах мають  Анатолій Гриценко, Юлія Тимошенко, Петро Симоненко. В двох з шести округах  довірених осіб має Петро Порошенко.

Серед проблемних моментів та викликів, які очікуються під час проведення виборчої кампанії, ми можемо назвати:

-    Ймовірне погіршення політичної ситуації під час травневих свят, коли підвищиться ймовірність провокацій з боку російських спецслужб.  
-     Дотримання прав військовослужбовців на вільне волевиявлення. Цього року на території Херсонської області перебуває значна кількість військових частин, які знаходяться у підвищеній бойовій готовності. Потрібно звернути уваги на організацію голосування військових.
-    Невизначеність процедури голосування мешканців Криму
-    Матеріально-технічне забезпечення організації виборчого процесу з боку місцевих органів влади. Ми сподіваємося, що місцева влада не буде саботувати належну підготовку до виборчого процесу.
-    Рівень підготовки членів виборчих комісій. Потрібно буде організувати належне навчання.

Контактна особа: Менеджер ХОО КВУ Василь Касьянов: моб. тел. 066-100-81-91, офісний тел. 325-026

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica