незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Жінці-інваліду першої групи довелося доводити своє право на спадщину в суді

Жінці-інваліду першої групи довелося доводити своє право на спадщину в суді

Передісторія

Кіщук Людмила Григорівна є дружиною покійного Кіщук Володимира Семеновича, який помер 05 січня 2009 року.

Відповідно до свідоцтва про право особистої власності на домоволодіння та Договору дарування на час смерті йому належало домоволодіння №12, яке розташоване по провулку Лермонтова в сел.Антонівка, м. Херсон, житловою площею 82,8 кв.м., загальною площею 100,1 кв.м.

На час відкриття спадщини (момент смерті спадкодавця), тобто станом на 05 січня 2009 року Кіщук Людмила Григорівна проживала разом зі спадкодавцем за вказаною вище адресою. До теперішнього часу вона там постійно проживає.

Протягом шести місяців з часу відкриття спадщини вона не заявила про свою відмову від спадщини, на час відкриття спадщини постійно проживала разом зі спадкодавцем, а отже, згідно з ч. 3 ст. 1268 Цивільного кодексу України як спадкоємиця вважається такою, що прийняла спадщину.

Звернутися до суду змусила необхідність

Зараз виникла необхідність отримати свідоцтво про право на спадщину.

У Першій Херсонській державній нотаріальній конторі видати свідоцтво відмовилися, пояснивши, що для цього необхідно у Антонівській селищній раді отримати дублікат Свідоцтва про право особистої власності на домоволодіння на ім’я покійного чоловіка, оскільки оригінал на теперішній час не зберігся. Однак при намаганні отримати дублікат свідоцтва Антонівська селищна рада відмовила у такій видачі у зв’язку з тим, що немає даних від реєстраційної служби про легітимність на сьоднішній день такого свідоцтва. Однак, отримати такі дані теж неможливо, оскільки для такої реєстрації необхідно подавати оригінали документів. Іншої законної можливості прийняти спадщину у нашої клієнтки немає.

На перший погляд ситуація не така критична, але ці обставини ускладнював той факт, що у покійного чоловіка є дві дочки від першого шлюбу, які після його смерті заселилися у будинок і, вважаючи, що клієнтка не має права на спадщину, вимагали, щоб вона найближчим часом зібрала свої речі і виселилася із будинку, оскільки вони збиралися його продати після оформлення документів. Уявіть собі відчуття людини у віці майже 70 років, яка є інвалідом І групи та не здатна пересуватися, коли вона розуміє, що решту життя вимушена провести невідомо де, оскільки своїх дітей у неї немає.

Справедливий вирок суду – жінка отримала третину будинку

Ситуація, що склалася, була проаналізована юристами Центру та було прийнято рішення про звернення до суду із позовом про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування.

Клієнтці було надано допомогу у вигляді консультацій, складення позовної заяви, подання її до Дніпровського районного суду м.Херсона.

Розглянувши цю справу, Дніпровський районний суд м.Херсона року прийняв законне та справедливе рішення про визнання права власності за нашою клієнткою на 1/3 частину спадкового майна (житлового будинку). Відповідачі (дочки покійного) навіть не стали це рішення оскаржувати і воно вступило в законну силу та на теперішній час проходить процедуру реєстрації права власності.

Херсонський центр вторинних юридичних послуг
м. Херсон
Адреса: Херсон, Придніпровський узвіз, 1, офіс 8
Запис за тел./факс: 0552-325-026, моб. тел.: 066-1008191

Нагадаємо, що на Півдні України функціонує програма ХОО КВУ та партнерів з Херсонської, Миколаївської та Одеської областей «Земельні права: консультування, правозахист та яскрава просвіта на півдні України». В рамках проекту функціонують 4 Центри юридичних послуг – Херсонський, Каховський (Херсонська область), Вознесенський (Миколаївська область), Татарбунарський (Одеська область). Юридична допомога надається безкоштовно сільським та міським жителям з земельних питань. Програма ХОО КВУ реалізується за підтримки Проекту міжнародної технічної допомоги «АгроІвест в Україні» (USAID). 

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica