незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Діяльність міліції в оцінці громадської думки: результати соціологічного дослідження

Діяльність міліції в оцінці громадської думки: результати соціологічного дослідження

Чому так? У цьому аспекті Харківський інститут соціологічних досліджень провів аналіз громадської думки. Про результати опитування розповів Андрій Черноусов, експерт цієї громадської інституції, на прес-конференції, що відбулась днями в Херсоні. 


Дослідження проводилося не просто заради наукового інтересу, а з конкретною практичною метою – створити альтернативну систему оцінки діяльності органів міліції. Тобто наблизити оцінку результатів роботи правоохоронних органів, і звісно саму роботу, то тих очікувань, які висуває суспільство в цілому, і кожен громадянин особисто, перед міліцією. 


В рамках дослідження, яке має красномовну назву: «Оцінювання міліції за допомогою громадської думки», було опитано 15 тисяч респондентів у 349 населених пунктах, в усіх областях України. «Цим опитуванням ми хотіли показати МВС України, у доповнення до існуючої системи оцінювання рівня злочинності і діяльності міліції, іншу, більш об’єктивну оцінку – оцінку з боку громадян», - зазначив Андрій Черноусов.

Дослідження дає реальне уявлення про те, як суспільство сприймає міліцію, і що треба робити для посилення взаємодії міліції з населенням. 

Основні висновки такі:

- Страх стати жертвою злочину відчувають 64% опитаних – це дуже високий відсоток.

- Більш, ніж половина респондентів вважають, що рівень злочинності є  незмінним за останній рік.

- Ефективність роботи міліції по подоланню криміногенної ситуації населення оцінює досить низько – 51,3% вважають, що міліція працює незадовільно.

- Громадяни вважають, що робота міліції закрита і її діяльності не видно для місцевої громади. Більш, ніж половина опитаних не знає нічого про свого дільничного: хто він, де його знайти. 

- Морально-етичний бік спілкування особисто з міліціонерами виглядає так: 64,5% констатують ввічливість з боку правоохоронців у спілкуванні з простими громадянами; близько 25% зіштовхнулись з байдужістю з боку міліціонерів; а 9,3% стверджують, що з ними поводились брутально.

- Рівень довіри до міліції невисокий – лише 25,9% опитаних висловили довіру, але на фоні загальної недовіри до всіх державних інституцій, міліція входить у трійку тих, кому довіряють більшою мірою.

- Біля 30% респондентів готові допомагати міліції у будь-якій ситуації.

- Виявилося, що далеко не всі жертви злочинів звертаються до міліції – лише біля 62%, що є підтвердженням недовіри. 

- Важливим є той фактор, що біля 40% злочинів є скритими, тобто про них не повідомляють. Звідси висновок, що рівень розкриття злочинів, що є головним показником ефективності роботи правоохоронців, є викривленим і не є цілком об’єктивним критерієм.

Нажаль, у дослідженні не був врахований такий фактор як страх громадян перед самою міліцією, страх бути безвинно звинуваченим, стати жертвою міліцейських тортур, грубості, упередженості. А це на думку автора є одним із важливих аспектів недовіри. І правоохоронцям важливо було би знати, наскільки дружньо до них ставляться ті, кого вони покликані захищати, і на чиї гроші існує це відомство.


На останок треба зазначити, що дослідження було зроблене на замовлення Міністерства внутрішніх справ, а фінансову підтримку надав Міжнародний фонд «Відродження». Результати дослідження були з цікавістю сприйняти замовником, вони уважно вивчаються в МВС України. А нам, громадянам, залишається чекати, як правоохоронці дослухаються до громадської думки, і сподіватися на позитивні зміни.

Автор: Наталія Богренцова, «Політична Херсонщина»

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica