незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Якість освіти в місті Каховка: стан, проблеми та напрями розвитку

Якість освіти в місті Каховка: стан, проблеми та напрями розвитку


15 грудня об 11:00 у Херсонському кризовому медіа-центрі відбулася презентація результатів соціологічного дослідження щодо стану освіти в місті Каховка.
На презентації були озвучені головні проблеми освітньої сфери типового міста області, на прикладі Каховки, а також шляхи їх вирішення та пріоритетні напрямки розвитку.
Освітяни вважають головними проблемами галузі недостатнє  матеріально-технічне забезпечення і фінансування навчальних закладів, незадовільний розмір зарплат у вчителів і вихователів, серед інших проблем – кадрова проблема (дефіцит висококваліфікованих педагогічних кадрів, які належать до молодого, сучасного покоління освітян), невмотивованість вчителів і учнів, переповненість класів і груп в школах і дитсадках, харчування дітей в навчальних закладах.
Однією з проблем використання нових інформаційних технологій в школі є, по-перше,  недостатня оснащеність класів, по-друге, відсутність комп’ютерної грамотності значного числа вчителів, перш за все, похилого віку. За приблизними оцінками вчителів лише 70% їхніх колег повноцінно користуються комп'ютером, мають адресу електронної пошти, спілкуються в соціальних мережах.
Помітна частина батьків стурбована необхідністю звертатися до репетиторів для того, щоб їхні діти змогли підтягнути шкільні оцінки або підготуватися до іспитів, ДПА, ЗНО. Для багатьох проблемою є переповненість класів в школах і груп в дитячих садках. Сучасна дитина потребує більшої уваги з боку вихователя і вчителя, тому 30 і більше осіб у класі, як було за радянських часів, - це забагато. Також у значної кількості батьків викликає занепокоєння необхідність здавати гроші на потреби школи, класу, дитячого садка.
Важливими проблемами є недоліки в організації харчування, стан навчальних приміщень і слабке опалення приміщень навчальних закладів у зимовий період.
Шкільні побори на потреби навчальних закладів батьків безумовно хвилюють, але батьківські комітети, котрі збирають ці «добровільні внески», тиску на батьків практично не здійснюють. Також мало хто вказує в якості проблеми хабарництво в навчальних закладах, наприклад, за прийом дитини в дитячий садок або виставлення позитивних оцінок у школах. Про ці проблеми ніхто не згадав і під час проведення фокус-груп.

«Дані масового опитування свідчать про те, що проритетність проблем освітньої галузі для пересічних містян відрізняється: батьків хвилює перш за все надмірне навантаження на дітей, 45% - занадто важкий рюкзак з підручниками, 43% - занадто велике навчальне навантаження на дитину» - відзначив керівник дослідження соціолог Володимир Коробов.

Надаємо результати відповідей на запитання «Які напрямки розвитку і реформування освіти міста Каховка ви вважаєте пріоритетними?»
Якість освіти в Каховці 

В цілому, шкільна та дошкільна освіта у Каховці оцінюється і батьками учнів, і працівниками навчальних закладів досить високо. Якістю освіти і батьки, і вчителі скоріше задоволені, перспективи оцінюються, як цілком позитивні. Працівникам навчальних закладів батьки в цілому довіряють.
Особливу увагу потрібно приділити сфері використання електронних технологій. Всі шкільні класи повинні бути обладнаними комп'ютерами, проекторами, електронними дошками. Підручники в планшетах і електронних книгах повинні стати доступними кожному школяреві. Технології Інтернет-комунікацій повинні активно використовуватись в навчальному процесі. А головне, самі вчителі повинні бути готові до нових форм освіти, які є звичними і зрозумілими для сучасних школярів – відзначив голова обласного відділення Соціологічної асоціації України Микола Гоманюк.
Відповіді на питання: «Впровадження яких електронних технологій в навчальних закладах ви вважаєте пріоритетним?»
Якість освіти в Каховці 

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica