незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Внутрішньо переміщених осіб на Херсонщині підтримують

Внутрішньо переміщених осіб на Херсонщині підтримують

Уже третій рік поспіль ГО  ХОТЦ  «Вектор розвитку» реалізовує на Херсонщині проекти по підтримці внутрішньо переміщених осіб та місцевих громад  в Україні Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансової підтримки Департаменту Міжнародного Розвитку Великої  Британії.

Метою цих проектів є надання методичної, навчальної  та фінансової допомоги для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), що постраждали внаслідок конфлікту в Україні, та мешканцям місцевих громад.

 З 2015 року ГО  ХОТЦ  «Вектор розвитку» проводить  тренінги з самозайнятості та мікро підприємництва для ВПО та членів місцевих громад Херсонщини. Набір кандидатів на тренінги здійснюється на конкурсній основі. Як розповідає керівниця  ГО  ХОТЦ  «Вектор розвитку»  Ольга Авраменко, на ці тренінги запрошуються чоловіки та жінки віком 18-60 років, які є  внутрішньо переміщеними особами (ВПО),  та члени місцевих громад. По закінченню навчання учасники тренінгів повинні написати та захистити бізнес-план. Учасники, чий бізнес-план буде затверджено комісією, отримують грант у вигляді обладнання для ведення власної справи (самозайнятості).

Останнім часом проявилась  позитивна тенденція, яка стає все більш очевидною. Результатом навчання є не тільки знання та грантова допомога від МОМ, а і ділові партнерства, які створюють між собою учасники тренінгів.

Ці партнерства позитивно впливають не тільки на добробут сімей «нових» бізнесменів, але і на місцеві громади, в яких вони мешкають:

-створюються нові робочі місця;

-сплачуються додаткові податки;

-збільшується добробут громад за рахунок збільшення товарообігу в громаді;

- залучаються нові інвестиції;

-мешканці розвивають свій бізнес,  самостійно створюють собі робочі місця; дбають про свій добробут;

-зростає соціальна відповідальність в громаді.

Ольга Авраменко розповіла, що з 3 вересня 2015 по 31 березня 2016року ГО  ХОТЦ  «Вектор розвитку» реалізувала  проект «Стабілізаційна підтримка внутрішньо переміщених осіб  та місцевих громад  в Україні», який впроваджений Міжнародною Організацією з Міграції (МОМ) за фінансуванням Департаменту Міжнародного Розвитку Великої  Британії.

Вона наголосила, що ГО  ХОТЦ  «Вектор розвитку» поширила інформацію про тренінги, відібрала більше 112  учасників та провела 3 тренінги з самозайнятості та 1 з мікропідприємництва (25-30 учасників в кожній групі). Була надана  допомога усім учасникам у підготовці бізнес-планів на отримання грантової допомоги. Подано на захист 90 бізнес планів, 79 з них були затверджені, тобто бенефіціари отримали обладнання для започаткування та розвитку власного бізнесу. За матеріалами моніторингу дохід бенефіціарів виріс від 15% до 180%.  Близько  2 млн. гривень  інвестовано у малий бізнес Херсонської області. Ці кошти – це реальні інвестиції, які завдяки ВПО отримали місцеві громади. Завдяки цим інвестиціям зростає добробут членів місцевих громад, це непогана допомога  для розвитку малого бізнесу на Херсонщині.

Далі Ольга Авраменко розповіла, що з  4 січня 2017 по 30 вересня 2017 року ГО  ХОТЦ  «Вектор розвитку» реалізував  проект «Інтеграційна та стабілізаційна підтримка шляхом забезпечення засобами існування внутрішньо переміщених осіб та населення, що постраждало внаслідок конфлікту в Україні», який впроваджується Міжнародною Організацією з Міграції (МОМ) за фінансуванням Департаменту Міжнародного Розвитку Великої Британії.

Цей проект вже передбачав збільшення допомоги в два рази.

На участь у конкурсі було прийнято біля 270 заяв.  169  претендентів було відібрано для участі в тренінгах. Було проведено 5 тренінгів з самозайнятості та 1 з мікропідприємництва (28-30 учасників в кожній групі). «Ми надали допомогу усім учасникам у підготовці бізнес-планів на отримання грантової допомоги». Подано на захист 165 бізнес планів, 112 з них були затверджені, тобто бенефіціари отримали обладнання для започаткування та розвитку власного бізнесу. «Замість 9 запланованих ми провели 12 консультативних тренінгів з покращення бізнесу. За матеріалами моніторингу дохід бенефіціарів виріс від 25% до 100%  Близько  2,97 млн. гривень інвестовано у малий бізнес Херсонської області».

З  14 грудня 2017 по 28 лютого 2018 року ГО  ХОТЦ  «Вектор розвитку» реалізував  проект «Інтеграційна та стабілізаційна підтримка шляхом забезпечення засобами існування внутрішньо переміщених осіб та населення, що постраждало внаслідок конфлікту в Україні», який впроваджується Міжнародною Організацією з Міграції (МОМ) за фінансуванням Департаменту Міжнародного Розвитку Великої Британії.

Для участі в проекті було подано 93 заяви. На конкурсній основі було відібрано і запрошено 27 учасників, на тренінг з самозайнятості і 25 учасників на тренінг з профорієнтації. На захист було підготовлено 27 бізнес планів та 22 заявки на навчання на курсах. Бенефіциарами стали: 16 учасників отримали обладнання, 12 учасників отримали можливість навчатись на курсах. Загалом залучено інвестицій більше 400 тис. гривень в розвиток малого бізнесу, самозайнятості та підвищення професійної кваліфікації.

ГО  ХОТЦ  «Вектор розвитку» не залишає учасників своїх тренінгів, продовжує консультувати та моніторити їх діяльність та успіхи. Діяльність «Вектору розвитку» об'єднує людей, які недавно почали займатися підприємницькою діяльністю, для обміну досвідом і спільного розвитку підприємництва в регіоні, а також продовжує допомагати тим, хто вже отримав обладнання, але не має достатньо знань, щоб досягти стабільного прибутку.

Ольга Авраменко вбачає соціальну відповідальність бізнесу ГО  ХОТЦ  «Вектор розвитку у внесенні істотного внеску в підвищення суспільного добробуту місцевих громад Херсонської області.

Юрій Житняк – економічний оглядач.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica