незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Громадський та державні аудитори вилікують фінанси у сфері доріг м . Херсону

Громадський та державні аудитори вилікують фінанси у сфері доріг м . Херсону

Саме цю надію міської громаді дали як сервіси проекту ГО «Транспорт Херсонщини»  так і виконання міськими посадовцями рекомендації громадського аудиту, що також направлені до Південного офісу державної аудиторської служби.

Сервіси ГО «Транспорт Херсонщини»:

По-перше, Громадські експерти створили повний реєстр договорів Управління транспорту, дорожньої інфраструктури і зв’язку (далі Управління транспорту) за 2017 рік із підрядниками на всі види ремонтів та обслуговування автошляхів, тротуарів, внутриквартальних проїздів. реєстр гіпер-посилань розміщено в загальнодоступній ФБ-групі «Транспорт Херсона» https://www.facebook.com/groups/kstrans/files/

Так за допомогою ресурсів «Прозорро» та e-data укладені Управління транспорту за 2017 понад 300 підрядних договорів, оплати по них, максимально можливі відомості про підрядників. Створили з отриманих даних реєстр у форматі excel та розмістили його у заганої популярній міській ФБ групі.

Проведено суцільне фотографування первинної документації з капітальних ремонтів доріг і проїздів, та вибіркове – поточних ремонтів, так, щоб отримати відомості про ціни всіх наявних підрядників. Також сфотографували реальний стан об’єктів, на яких відбувся ремонт.

Тепер кожний може узнати на яких вулицях міста , коли і як здійснювались ремонти, чи є гарантії, хто відповідальний, скільки це коштувало, коли і як оплачувалось, чи завершено виконання. За шаблоном створюється такий самий реєстр і в поточному році.

По-друге, досліджено ефективність бюджетних програм місцевого бюджету м. Херсону за 2017р та на 2018 р. у сфері реконструкції, капітальних та поточних ремонтів автомобільних доріг, тротуарів, міжбудинкових та внутрішньоквартальних проїздів. Файл результати аудиту і рекомендації УТДІіЗ (2).docx.Файл результати аудиту і рекомендації УТДІіЗ (2).docx. Файл Презентація результатів

Також здійснені порівняння фактичних показників ефективності (вартостей одиниць основних робіт) та цін основних матеріальних ресурсів в розрізі підрядників та видів робіт, між собою, з ринковими цінами ресурсів із відкритих джерел у вигляді гіперпосилань, та з даними паспортів бюджетних програм.

Результати аудиту в частині числових значень, показані в таблиці на третій сторінці Реєстру договорів (файл Договора УТДІіЗ повний (2).xlsx).

Ці результати адвокаційного моніторингового свого проекту «Моніторинг Створення механізму громадського контролю доброчесності видатків на ремонт доріг у м.Херсоні», нещодавно презентував http://www.frgn.mk.ua/wp-content/uploads/2018/09/Molchanov.pptx на міжобласному семінарі для місцевих і посадовців Миколаївщини представників громадськості Херсонщини голова ГО «Європейський вектор Херсонщини» Володимр Молчанов:

«Поки рекомендації нашого аудиту проігноровані херсонським міським головою та його чиновниками з Управлінням транспортної, дорожньої інфраструктури і зв’язку. Тому ми їх направили до Державної аудиторської служби, на реакцію якої з нетерпінням чекаємо. Сподіваюсь що у першому кварталі 2019 року Управління чекає державний аудит.

А зі свого боку вітаємо новостворену громадську раду при херсонському міському голові, що вже створила відповідний комітет з питань транспорту, який надалі опікуватиметься темою дорожніх ремонтів на постійній основі.

Ми продовжимо заповнення реєстру навіть без лояльності Управління транспорту. Це дозволить не лише виявляти завищення цін та відверто неякісні виконання, але й відслідковувати недотримання підрядниками гарантійних термінів.

Впевнений, що разом ми переконаємо команду херсонського голови у необхідності дослухатись до наших рецептів лікування бюджетної системи міста.

А поки, нажаль, відповідальні особи, яким доручено опікуватись утриманням та ремонтом міських доріг, не демонструють бажання підвищувати ефективність власної галузі. Ми зминемо ситуацію масованим громадським тиском із підключенням контролюючих органів….»

Разом ми запровадимо систему контролю за ефективністю виконання цільових та бюджетних програм на основі можливостей програмно-цільового методу, механізмів місцевої демократії (громадської ради міськвиконкому, громадського аудиту бюджетних програм та інш), сервісів Прозорро та розміщення бюджетної документації у машиносчитуваємом форматі на офіційних сайтах та поталі е-дата.

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за матеріалами ГО «Траспорт Херсонщини» (м. Херсон).

__________________________________________________________________________________________

Проект ГО «Траспорт Херсонщини» на тему: «Створення механізму громадського контролю доброчесності видатків на ремонт доріг у м. Херсоні» реалізовано за сприяння ГО «Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень,при підтримці ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» за кошти Національного фонду підтримки демократії (NED м. Вашингтон, США).

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica