незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » У Херсоні вчетверте пройшов OPEN DATA FORUM

У Херсоні вчетверте пройшов OPEN DATA FORUM

12 жовтня у Херсонській міській раді вчетверте пройшов регіональний OPEN DATA FORUM, який зібрав більше 150 учасників з Херсона та Херсонської області.

Запрошені українські експерти у сфері відкритих даних та IT ділились своїм досвідом, а також презентували можливості використання сучасних технологій для бізнесу, громадськості, ЗМІ та державних закладів.

Напередодні парламентських та президентських виборів в Україні, на Форумі також розглядалися інструменти аналізу політичних партій та депутатів, які можна використовувати для зважених рішень виборцями у 2019 році.

Наприклад, Кузіва Олександра, координаторка кампаній Громадського Руху ЧЕСНО, презентувала учасникам Форуму найбільший незалежний інформаційний ресурс про партії та політиків PolitHUB, який містить більше 90 000 аналітичних профілів місцевих та загальнодержавних депутатів, політичних діячів та політичних партій.

Колотвін Павло, голова ГО Інститут політичної інформації, показав мобільний додаток OpenOdessa, який дає можливість жителям Одеси аналізувати рішення міської ради та виявляти потенційні корупційні ризики.

Оніліогву Катерина, керівник компоненту відкритих даних Проекту "TAPAS" Фонду "Східна Європа" розказала учасникам про економічний потенціал відкритих даних для України, а також про сучасні додатки та онлайн сервіси, які ефективно використовують публічні реєстри.

Тарас Случик, експерт Інституту Політичної Освіти, презентував результати дослідження прозорості інвестиційного сектору в 100 найбільших містах України "TransparentCities", та яким чином цей рейтинг впливає на розвиток відкритих даних та самих міст в Україні.

Дмитро Адамович, директор Херсонської філії ДП "СЕТАМ", розказав про аукціон OpenMarket, який використовує Blockchain-технологію, та показав можливості для бізнесу та міст України, який він надає.

Юрій Антощук, співзасновник Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл, голова Фонду "Об'єднання", презентував громаді проміжні результати досліджень у відпочинку туристів у Лазурному та Скадовську,  потенціалу у 6 ОТГ Херсонщини та "Херсон очима туристів", через використання інструменту партисипативного збору громадської думки Community Mapping.

Афанасіаді Лілія, регіональний представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, провела семінар на тему "Що таке запит на інформацію, різниця між запитом та скаргою, заявою та пропозицією(клопотанням)". Також роз'яснила яка інформація є публічною в розумінні Закону України «Про доступ до публічної інформації», та розказала про специфіку закладів освіти як розпорядників інформації.

Галина Янченко, голова правління ГО "Антикорупційний штаб" презентувала зручний інструмент, чат-бот "Держслужбовець Тарас", який допомагає заповнювати е-декларації, а також презентувала онлайн мапу ремонтів, що впроваджується в деяких містах України.

Жнивін Андрій, співзасновник та Координатор з зовнішніх комунікацій Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл, презентував учасникам нові можливості Системи OpenSchool in UA, які покликані покрити потреби закладів освіти та побудувати ефективний діалог між батьками та школами.

Цього року, Форум відвідали також представники Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу, Посольства США в Україні, Посольства Чеської Республіки та Фонду "Відродження". Вони прийняли участь у панельній дискусії "Роль міжнародних організацій у подоланні корупції та розвитку громадянського суспільства в Україні", на якій обговорювались питання, зокрема, чи здатна Україна впроваджувати реформи без міжнародної технічної допомоги, що мають робити українці, щоб знизити корупцію в країні та покращити рівень життя.

Форум відвідали не тільки громадські активісти, але й представники органів влади з різних міст та ОТГ Херсонщини, депутати, комунальні підприємства, малий та середні бізнес, журналісти та освітяни.

Всі презентації та запис виступів експертів будуть доступні всім зареєстрованим учасникам на сайті: https://opendataforum.in.ua/

Форум традиційно проводився Фондом "Об'єднання", Центром досліджень суспільства у Херсонській міській раді за підтримки Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні.

Джерело: https://www.fundunion.org/2018/10/open-data-forum_15.html

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica