незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Херсонські депутати планують звітувати групами. Стаття перша

Херсонські депутати планують звітувати групами. Стаття перша

Велика сесійна зала Херсонської міської ради. Фото ІА  
Згідно закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат міської ради зобов’язаний звітувати перед виборцями на відкритій зустрічі не рідше, ніж раз на рік. Як це роблять депутати Херсонської міської ради, почали з’ясувати представники Громадської ради при Херсонському міському голові. Як й минулого року ціла низка громадських об’єднань планує направити своїх представників спостерігати за проведенням цьогорічних звітів. Нагадаємо, що в Херсоні продовжується другий етап всеукраїнської кампанії із Атестації депутатів місцевих рад.

Хочеш дізнатися як попрацював твій депутат? Спочатку відшукай про це інформацію…
На першій сторінці офіційного сайту Херсонської міської ради під головною новиною розташована рубрика «звіти депутатів міської ради». Нібито все просто. Але радуватися виборцям ще зарано. Справа у тому, що на першій сторінці розташована інформація про звіти за… 2016 рік. 

Знайти актуальну оперативну інформацію про проведення депутатських звітів зможуть лише одиниці. Ті, хто не припинить пошуку після того, як побачить на першій сторінці офіційного сайту посилання на застарілу інформацію.
Хотілось би, щоб нарешті кампанія звітування депутатів перетворилася б на одну із головних політичних подій року, бо що є важливим для депутата, як розповісти своїм виборцям про те, як протягом року працювали депутати?

Поки що реальність є дещо іншою. Інформація на офіційному сайті міської ради про звіти є малодоступною.
Законодавчі особливості звітного процесу

Нагадаємо, що звітування депутатів перед виборцями є одним із обов’язків народних обранців. У статті 16 Закону України «Про статус депутата місцевих рад» чітко прописаний алгоритм звітування.  Закон навіть прописує порядок проведення цієї кампанії та структуру звіту. Нагадаємо головні його елементи:

Звіти повинні відбуватися відкрито у публічній формі перед зібранням виборців. Рада визначає  орієнтовні  строки  звітної кампанії депутатів та допомагає вирішувати організаційні питання. Важливим моментом є гласність. Інформацію про зустрічі необхідно заздалегідь, не пізніш ніж за сім днів, опублікувати. Всі питання та доручення виборців фіксуються й депутати пізніше інформують раду про сам хід звітування та всі доручення виборців.

Херсонські підходи в організації депутатських звітів
Порядок організації звітної кампанії наші депутати розписали ще у жовтні 2016 року у власному рішенні «Про організацію проведення звітів депутатів міської ради VІІ скликання перед виборцями про депутатську діяльність».
Від депутатів під час підготовки звіту вимагалося дотримання трьох обов’язків. Перший. Часовий. До 15 грудня провести свій звіт перед виборцями. Другий обов’язок – вчасно, не пізніше ніж за десять днів, поінформувати відділ забезпечення депутатської діяльності міської ради про час та місце проведення звітів. Повідомлення часу та місця звіту – то є третій обов’язок.
Від відділів міськвиконкому вимагається дотримання двох обов’язків. Перший – вчасно оприлюднити інформацію на сайті та вчасно оприлюднити інформацію в засобах масової інформації. З останнім поки що погано.

Депутати звітувати будуть групами
Станом на 21 листопада лише 14 з 53 депутатів повідомили про дату, час та місце своїх депутатських звітів. Два депутати (позафракційний В’ячеслав Яременко та представник «Опозиційного блоку» Юрій Марієв) вже провели свої звіти. Й один –В’ячеслав Яременко вже оприлюднив свій звіт та інформацію про хід звітування на офіційному сайті міської ради.

Дев’ять депутатів прозвітують перед виборцями у листопаді.
23 листопада звітують два депутати - Олег Романюк з «Блоку Петра Порошенка» та Ольга Маренчук з «Нашого краю». Звіт у цих депутатів розпочнеться одночасно (о 15-00)  в одному й тому ж місці (школа № 39).
29 листопада звітують відразу чотири депутати з фракції «Опозиційного блоку». Мабуть, для зручності виборців, ці чотири депутати також проведуть звіти одночасно в одному місці – в актовому залі гімназії № 1. Звіт розпочнеться о 16-00. Звітують Єгор Устинов, Алла Беліченко, Антон Хмаро та Станіслав Лисюк. Зазначимо, що жоден з депутатів, які будуть звітувати, не ведуть прийом виборців саме в гімназії № 1, де планують розповісти про результати своєї роботи.
30 листопада о 17-30 в школі № 44 буде звітувати позафракційний Михайло Чемерис. Михайло Васильович також чомусь проведе публічний звіт не в тому місці, де протягом року проводив прийом виборців.
3 грудня о 18-00 в Палаці молоді та студентів» проведе свій звіт депутатка від Радикальної партії Оксана Д’якова. Зазначимо, що Оксана Володимирівна прозвітує у тому приміщенні, де протягом року регулярно проводила прийом виборців.
4 грудня два депутати з «Нашого краю» Ігор Грек та Роман Підперигора разом проведуть свої звіти в приміщенні актового залу Камишанської селищної ради. Початок звіту о 16-00.
7 грудня о 15-30 в Зеленівській школі прозвітує позафракційний Руслан Рубан. Саме в Зеленівці Руслан Іванович проводить прийом виборців. Й тут же проведе свій звіт.
15 грудня  16-00 в школі № 56 прозвітує депутат від «Самопомічі» Андрій Дмитрієв.

Таким чином, станом на кінець листопада, лише чверть депутатів оприлюднили інформацію про час та місце своїх публічних звітів. Більшість із депутатів вирішили проводити колективні звіти. Хочеться нагадати депутатам, що Закон чітко зазначає, що кожен депутат повинен розповісти виборцям про результати своєї особистої діяльності в сесійній залі та у виборчому окрузі.

Ми вимушені констатувати, що вже зараз є загроза, ще три четверті депутатів можуть  не вкластися в терміни, які самі собі визначили для проведення звітної кампанії й тому депутати повинні прискорити підготовку до проведення публічних звітів. До 15 грудня залишилося вже менше місяця.
Про результати звітної кампанії читайте в наших наступних матеріалах.  

Нагадаємо, в Херсоні розпочався другий етап громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад».
Дослідження проводиться в рамках ініціативи «Атестація депутатів місцевих рад». Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись:
За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Херсоні звертайтесь до: Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень (Олександр Мошнягул) admos@ukr.net

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Херсон за реалізацію ініціативи відповідає Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica