незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » На дворі – січень, у квартирах – холодно. Що робити?

На дворі – січень, у квартирах – холодно. Що робити?

 
Звісно, що якщо на дворі морози, а у квартирі холодно не зважаючи на центральне опалювання, то треба в першу чергу подбати про утеплення квартири та запланувати на літній сезон тепло-зберігаючи заходи. Але є й інше питання в площині оплати за неякісно надану послугу. Юристи Офісу Мережі правового розвитку Херсонської обласної організації КВУ вивчили це питання та підготували розгорнуту відповідь.

Для захисту прав споживачів, у будинках в яких не встановлені теплолічильники, постановою Кабінету Міністрів України від 17.02.2010 р. №151 «Про затвердження Порядку проведення перерахунків розміру плати за надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної  та гарячої води і водовідведення в разі ненадання їх або надання не в повному обсязі, зниження якості»  та постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2015 р. № 1037 «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря», передбачений порядок перерахунку з оплати послуги централізованого опалення, якщо фактична температура в житлових приміщеннях не відповідає нормативній (18°С).  
Цей факт потребує, в першу чергу, документального оформлення неналежного надання виконавцями послуг з опалення та оформлення претензії. Для цього споживачу необхідно звернутись до підприємства теплокомуненерго (ТКЕ), з яким у нього укладений договір, або до ОСББ (ЖЕКу) тощо та повідомити про неякісне надання послуг з опалення (усно по телефону, письмово, зазначеним в договорі способом).

У заяві необхідно попередньо визначити час, у який буде забезпечений доступ до квартири для надання можливості прибуття комісії для складання відповідного акту. При цьому необхідно отримати номер зареєстрованої заявки. За цією заявою виконавець повинен перевірити якість наданих послуг. До квартири споживача буде направлений спеціаліст, який за допомогою спеціального обладнання здійснить замір температури приміщення та проведе обстеження задля виявлення причин зниження якості теплоносія.
На практиці, можуть виникати ситуації, коли представники виконавця комунальної послуги в установлений строк не прибувають на виклик споживача або необґрунтовано відмовляють підписати акт-претензію. У такому разі акт-претензію все одно може бути складено, але документ мають підписати споживач та не менше як два споживачі відповідної послуги, що проживають у сусідніх будівлях. Після складання акта його слід надіслати виконавцю комунальної послуги листом або вручити особисто.
Закон встановлює триденний строк для виконавця комунальних послуг, протягом якого він має розглянути акт-претензію та здійснити перерахунок платежів унаслідок встановлення надання неякісних послуг або обґрунтовано письмово відмовити в задоволенні претензії.
 На виконавця покладається обов’язок щодо розгляду актів-претензій. Якщо акт не було розглянуто у триденний строк або не дано на нього відповіді, то вважається, що виконавець визнав факти, викладені в акті-претензії, і відповідно зобов’язаний здійснити перерахунок.
Якщо споживач не погоджується з діями виконавця (незадоволення претензії/нездійснення перерахунку), він має право звернутися до суду для захисту своїх прав.

Якщо споживач не погоджується з результатами перевірки, її можуть здійснити повторно, але вже з представниками місцевої влади, об'єднання споживачів. У випадку, якщо під час обстеження і підтвердиться, що температура приміщення не відповідає нормативній, складається акт претензії про неналежне надання послуг. Відповідно до цього документу буде зроблено перерахунок оплати послуги опалення.
Перерахунок розміру плати мають зробити протягом місяця, що настає за розрахунковим щодо послуг опалення, постачання води, та протягом наступного місяця з дати отримання виконавцем акта-претензії – щодо послуг з утримання будинків.
Зауважуємо, що перерахунок для кожної конкретної квартири проводиться на підставі індивідуальних результатів, за умови здійснення власником, балансоутримувачем будинку заходів з утеплення приміщень і місць загального користування.

 Нагадаємо, юристи Мережі правового розвитку надають безоплатну первинну правову допомогу в приміщенні Херсонської міської ради, (проспект Ушакова, 37, кабінет 115, перший поверх) з понеділка по четвер з 9-00 до 16-00, перерва на обід з 12-00 до 13-00. Довідки за телефоном – (099) 468-38-48 (з понеділка по середу юридичну допомогу надають юристи ІЦ «Правовий простір», у четвер – юрист ХОО КВУ)
Для мешканців сільських громад у вівторок надається безоплатна правова допомога по скайпу. Попередній запис є обов’язковим (телефон +380 66 100 8191)

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у  межах проекту «Розвиток громад Херсонщини через вдосконалення механізму безоплатної правової допомоги» . Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається  з позицією Міжнародного фонду  «Відродження» .


Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica