незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Звільнення: що треба знати працівнику?

Звільнення: що треба знати працівнику?

 
До приймальні Офісу Мережі правового розвитку Херсонської обласної організації КВУ звернулася громадянка N за допомогою. В її організації оголосили про реорганізацію та відповідне скорочення. У ході бесіди вияснилося, що в її відділі працює дванадцять працівників, більшість з них мають високу кваліфікацію та стаж роботи. Заявниця одна з небагатьох у відділі працює більше десяти років. Має грамоти за гарні показники в роботі. В її родині дві неповнолітні дитини. Разом з ними проживає мати похилого віку, за якою жінка доглядає.  

Юрист офісу Мережі правового розвитку роз’яснив, що жінка підпадає під захист статті 42 Кодексу законів про Працю (КЗпП), в якій наголошується, що при скороченні чисельності у зв'язку із змінами в організації праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці. А при рівних умовах перевага на залишення на роботі надається у тому числі тим, хто є сімейний та має двох та більше утриманців в родині.
Був підготовлений відповідний лист до роботодавця із роз’ясненням ситуації.

А у зв’язку з тим, що зараз збільшилася кількість випадків скорочень в установах та організаціях юрист офісу Мережі правового розвитку Херсонської обласної організації КВУ підготував роз’яснення для тих, хто ще має переваги при скороченні штатів та реорганізації установ.

Перше, розірвати трудовий договір до закінчення терміну можна лише у визначених випадках
Відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 КЗпП трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадках змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників. Проте в разі такого звільнення діють обмеження на звільнення окремих працівників, встановлені статтею 184 КЗпП.

Вагітні жінки та жінки із маленькими дітьми – під охороною закону
Зокрема, частина третя статті 184 КЗпП передбачає, що звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років - частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням. Обов'язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.
Пряма заборона на звільнення перелічених працівників протягом встановлених строків означає, що вони взагалі не можуть бути кандидатами на звільнення. Вони мають суб'єктивне право залишитися на роботі (крім випадків ліквідації підприємства), і питання про їх звільнення, якщо підприємство не ліквідується, не може ставитися взагалі.

Хто ще має переважно право на захист від звільнення?
Також відповідно до статті 42 КЗпП при скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:
1) сімейним - при наявності двох і більше утриманців;
2) особам, в сім'ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;
3) працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації;
4) працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних учбових закладах без відриву від виробництва;
5) учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";
6) авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;
7) працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;
8) особам з числа депортованих з України протягом п'яти років з часу повернення на постійне місце проживання до України;
9) працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

Нагадаємо, юристи Мережі правового розвитку надають безоплатну первинну правову допомогу в приміщенні Херсонської міської ради, (проспект Ушакова, 37, кабінет 115, перший поверх) з понеділка по четвер з 9-00 до 16-00, перерва на обід з 12-00 до 13-00. Довідки за телефоном – (099) 468-38-48 (з понеділка по середу юридичну допомогу надають юристи ІЦ «Правовий простір», у четвер – юрист ХОО КВУ)
Для мешканців сільських громад у вівторок надається безоплатна правова допомога по скайпу. Попередній запис є обов’язковим (телефон +380 66 100 8191)

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у  межах проекту «Розвиток громад Херсонщини через вдосконалення механізму безоплатної правової допомоги» . Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається  з позицією Міжнародного фонду  «Відродження» .


Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica