незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » В КВУ побачили позитивні зміни в ситуації із правами людини в сільських ОТГ

В КВУ побачили позитивні зміни в ситуації із правами людини в сільських ОТГ

 
Більше семисот херсонців отримали безкоштовну правову допомогу, а в двох об’єднаних громадах області проведено моніторинг дотримання прав людини - повідомили в КВУ за підсумками виконання проекту по впровадженню безоплатної правової допомоги в сільських ОТГ області.

З січня по жовтень 2019 р. юристи Херсонського офісу Мережі правового розвитку ХОО КВУ разом із партнерами із громадських організацій в Херсоні, Виноградівській та Новорайській об’єднаних територіальних громадах надавали безоплатну правову допомогу, а також провели моніторинг дотримання прав людини та правових потреб в громадах в рамках проекту  «Розвиток громад Херсонщини через вдосконалення механізму безоплатної правової допомоги», який був підтриманий Міжнародним фондом «Відродження».
• У Новорайській та Виноградівській ОТГ була запроваджена система правової допомоги. Правові консультації надавалися за стандартами Мережі правового розвитку. В Херсоні наші юристи разом із партнерами по Мережі правового розвитку з ІЦ «Правовий простір» продовжили надання безоплатної правової  допомоги в приміщенні Херсонського міськвиконкому.
• За цей час юристами КВУ було надано 664 консультацій в стаціонарних приймальнях в офісі Мережі в Херсонському міськвиконкомі, в офісі ХОО КВУ (по скайпу), в Центрах інформації та консультації в Новорайській та Виноградівській громадах.
• Крім того, по «гарячій лінії» було надано 95 консультацій з виборчої тематики, консультацій в онлайн-режимі – 32, учасники колективних консультацій – 60 осіб.
• Найбільш актуальними у 2019 році було п’ять проблем. На першому місці – сімейні питання. Всього 89 консультацій на цю тему було надано нашими юристами. На другому місці за кількістю звернень – питання соціального забезпечення (64 консультації). На третьому місці – питання трудових відносин (56 консультацій) та земельних питань (55 консультацій). В шестірку найбільш востребуваних консультацій входять питання заповітів та правовідносини з приводу нерухомості (по 44 консультації).
• У зв’язку із специфікою нашої організації, найбільше безкоштовних консультацій було надано з питань виборчого законодавства та захисту прав виборців.
• Новостворені Центри правової інформації та консультації  по наданню безоплатної правової допомоги провели моніторинг дотримання прав людини та виявили найбільш гострі місцеві проблеми сільських громадах.
• Подібний моніторинг в окремих громадах ми проводимо другий рік поспіль. В результаті, ми зафіксували окремі позитивні зрушення в об’єднаних сільських громадах. Поступово керівництво громад впроваджує процедури демократії участі. Відновлюється діалог із громадою. Покращується рівень поінформованості. Так, збільшилася кількість тих, хто вважає що їхні думки враховуються. У минулому році таких було 15%, зараз – 19% опитаних мешканців громад.
• Майже дві  третини опитаних задоволені інформуванням у сільській раді.
• Робота правоохоронців: рівень позитивних оцінок збільшився. У 2018 році рівень роботи правоохоронних органів в районі по захисту прав громадян оцінювали як низький 35,3%, а ще 7% вагаються, як її оцінити. Зараз позитивно оцінили роботи поліції 65% учасників опитування. 27% надали низькі оцінки.
• Рівень своєї захищеності оцінили як високий та середній вже більше 72% (у минулому році було 61%)
• Гострі проблеми в громадах залишилися ті ж самі, але зменшилася заполітізованість. Якщо у минулому, передвиборчому році у  десятці проблем, які хвилюють мешканців ОТГ на перших трьох місцях були погана якість життя в цілому в країні (63,6%), хвороби власні або близьких та низька якість медичних послуг (61,3%) та бідність (58,6%).
• Серед інших проблем – корупція (55,2), політична нестабільність (52,9%), комунальні проблеми (45,5), зростання злочинності (41,8%), страх військової загрози (41,4), безробіття (40,4%) та екологічні проблеми (39,7%).
• У цьому році на перше місце вийшли комунальні проблеми (забезпеченість помешкань водою, енергією, теплом, газом і т. ін., благоустрій будинків і кварталів) (57%). На другому місці залишається теми власних хвороб та низького рівня медичного обслуговування й питання корупції й хабарництва (52%). Погана якість життя в країні в цілому тепер на третьому місці (49%).
• Далі йдуть відсутність грошей, бідність, погане матеріальне становище (48%). Далі йдуть екологічні питання (41%), зростання злочинності та безробіття, погана якість життя в рідному селі  (по 32%). Замикає десятку проблемних питань, які хвилюють селян -  слабкість держави, недоліки суспільства, політична нестабільність (31%).
• Відповіді на ці питання показують три тенденції життя в об’єднаних територіальних громадах. По-перше, зменшення впливу політичних ток-шоу, що привело до пом’якшення загальнополітичних оцінок.
•  Друга тенденція – тема бідності, хоча й залишається в топі проблем, але поступається гострою іншим. Тема медичних послуг повинна стати однією з пріоритетних.

Медична реформа повинна бути в центрі уваги
• У минулому році оцінки рівня медичного обслуговування були більш оптимістичними. Тепер майже вдвічі зменшилася кількість тих, хто вважає, що має змогу проходити регулярні медичні огляди (20% замість 38% у минулому році). Зменшилася кількість тих, хто вважає, що має можливість безперешкодно отримати невідкладну медичну допомогу (швидку). Раніше таких було 59%. Зараз – 40%. Збільшилася кількість незадоволених забезпеченням медичних препаратів та доступом до них. У минулому році таких було 24,5, тобто кожен четвертий. Зараз 33,6, тобто, кожен третій.

• Подібні дослідження показують результати роботи місцевої сільської влади над задоволенням потреб та вирішенням проблем селян. Опитування та вивчення нормативно-правової бази показало, що влада намагається вирішувати проблеми. Тенденції до змін є позитивними, але залишаються окремі проблемні місця. Й вони стосуються в першу чергу безпеки, доступу до медицини та бідності.  


Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Розвиток громад Херсонщини через вдосконалення механізму безоплатної правової допомоги». Матеріал відображає позицію авторів і не  обов’язково збігається з  позицією Міжнародного фонду «Відродження»
Довідки за телефоном 095 48 77 627 Дементій Бєлий

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica