незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » DOCUDAYS UA-2019 МАНДРУЄ УКРАЇНОЮ

DOCUDAYS UA-2019 МАНДРУЄ УКРАЇНОЮ


13 листопада, на Херсонщині стартував XVI Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Головна тема фестивалю: цифрові технології, великі можливості та великі ризики, пов’язані з їхнім використанням. У сучасному глобалізованому світі інформаційна безпека стає актуальною для будь-якої країни та користувача/-ки інтернету, а КІБЕРБУЛІНГ може загрожувати всім і кожному. На прес-конференції з цієї нагоди виступили  Олена Старюк, керівниця громадської приймальні БО «Фонд милосердя та здоров’я» та Оксана Глєбушкіна – виконавча директорка ГО «Громадський центр Нова генерація».  Головна тема: цифрові технології, великі можливості та великі ризики, пов’язані з їхнім використанням. У сучасному глобалізованому світі інформаційна безпека стає актуальною для будь-якої країни та користувача/-ки інтернету. КІБЕРБУЛІНГ – це знущання, приниження, агресивні напади, які здійснюються за допомогою різних гаджетів, з використанням інтернету та будь-яких електронних (цифрових) технологій.
Цього року найцікавіші документальні стрічки про права людини побачать мешканці/-ки понад 220 міст і містечок України. Традиційно Мандрівний Docudays UA триватиме до кінця грудня й завітає до 22-х областей України.
Серед майданчиків для показів і обговорень фільмів – кінотеатри, будинки культури, школи й вищі навчальні заклади, кіноклуби та креативні простори, книгарні, бібліотеки, а також установи Державної кримінально-виконавчої служби України. Важливою складовою заходів є дискусії, під час яких глядачі й глядачки матимуть нагоду поспілкуватися з режисер(к)ами стрічок, запрошеними правозахисниками/-цями, діяч(к)ами культури.
Через запитання «Дозволити програмі змінити вашу свідомість?» цьогорічний фестиваль  розмірковує над тим, як змінюється наше повсякдення, звички та способи комунікації з появою цифрових технологій, які нові можливості вони відкривають для дослідження реальності та які загрози, пов’язані з контролем та інформаційною безпекою, криються в цифровій мережі.  
Фестивальна програма фільмів  «МЕРЕЖА» – це  своєрідний скриншот віртуального сьогодення. Фільм «Bellingcat: Правда у світі постправди» режисера Ганса Пула досліджує роботу міжнародної команди журналістів-розслідувачів Bellingcat. Вони розкривають резонансні справи, знаходячи потрібні докази в безмежних просторах Інтернету, шукають правду серед фейкових новин і суперечливих фактів. Стрічка «Чистильники» запрошує нас у світ інтернет-цензури, яку великі гравці мереж Google, Facebook, Twitter віддають на аутсорсинг робітникам і робітницям на Філіппінах. Стрічка «Сакава» знайомить нас із онлайн-шахраями з Гани, які вдаються навіть до чорної магії.
Міжнародний конкурс «DOCU/СВІТ»  на Мандрівному фестивалі представляють п’ять стрічок. Серед них – фільм «Біла мама», який на Docudays UA-2019 отримав спеціальну відзнаку та приз глядацьких симпатій. Фільм «Перед тим, як батько повернеться» розповідає про дівчат, які живуть у віддаленому грузинському селі, просякнутому радикалізмом. У стрічці «Я виросла, поки ви спали» ми потрапляємо до білоруської глибинки разом з юною Караліною, яка давно живе й працює в Західній Європі, але для неї цей візит додому – це повернення  до бабусі, до друзів з музичної школи, для режисера Марчіна Саутера – нагода дослідити ностальгію й тугу за дитинством. Фільм італійської режисерки Міколь Рубіні «Шлях до гір» виростає з її подорожі в закарпатське село й пошуків будинку, де народився її дідусь. Герої фільму «Коли ягнята стають левами» – це  мисливці за слонами з бідного кенійського міста, і вони не згодні з  захисниками  дикої природи, які  цінують життя слонів вище за людські життя. А вони готові піти на арешт, моральний осуд світу, навіть на смерть, аби прогодувати свої родини.
Проект ЗМІНИ ЦЕ! Лабораторія впливу для активістів та документалістів» презентує резонансні документальні фільми та відео лекції про гучні суспільні кампанії, викликані цими фільмами. Номінант на премію Оскар фільм «Обережно, провалля!» – режисерський дебют Бінґа Ліу, який спостерігає за життям шкільних друзів-скейтбордистів у промисловому американському місті. Він фільмує несподівану для них дорослість – з усіма безнадійними роботами, народженням дітей і роздумами про те, що означає бути людиною. Гарвардська студентка Дженніфер Брі готується до весілля своєї мрії, аж раптом тіло починає не слухатися її. У чутливій особистій документальній стрічці «Неспокій» Дженніфер фіксує найпохмуріші моменти її боротьби із синдромом хронічної втоми. Вона розповідає також про інших людей, вражених цим синдромом, закликає суспільство переглянути усталені стереотипи й почати шукати шляхи допомоги людям із цією хворобою, від якої страждають мільйони. Стрічка-розслідування «Навмисна смерть» від режисерки Сью Вільямс відкриває приховані процеси індустрії електроніки та доводить, що навіть найменші ґаджети мають смертельні наслідки для довкілля та здоров’я.
Як цифрові технології змінюють дитинство у 21 столітті, розмірковує програма «DOCU/ЮНІСТЬ». Світ дітей та підлітків сповнений питань та пошуків: дослідження своєї сексуальності, визначення улюбленої справи, а іноді – і боротьба за право присвятити їй своє майбутнє. «Дівчинка проти гравітації» розповідає історію 11-річної Ерденчімеґ, яка бореться за свою мрію стати конторсіоністкою, як багато відомих монгольських акробатів. «У моїй кімнаті» – це інтимні сповіді онлайн від блогерів-початківців, які розгортають свої життєві історії, дозволяючи нам стежити за перетвореннями та змінами, які спіткають підлітків у процесі їхнього дорослішання. Дітям так багато є про що сказати, якщо дорослі дозволять собі розкіш зупинитися та послухати, – на це нагадує фільм «Послухай».
Короткометражні фільми про важливе – у добірці «DOCU/КОРОТКО». У стрічці «Поміж» змальовано портрет сімей, які з економічних причин змушені майже все життя жити окремо, відірваними від власної культури. Тернистий шлях молодої ромки від сільського спортзалу до престижного боксерського чемпіонату – у фільмі «Чемпіонка». Ритуальність «Гробків» фіксує стрічка, яка отримала відзнаку на Docudays UA-2019, – «Понад Стіксом». Головні герої фільму «Хамама і Калуна» – біженці, які опинилися в таборі на півночі Італії. Одного дня Хамама та Калуна вирішують перетнути кордон зі Швейцарією, перейшовши через Альпи вночі. Про суперечливе ставлення до проблеми біженців ми дізнаємося через повсякденне життя в передмісті Мюнхена у фільмі «Біотоп».
«CIVIL PITCH: фільми громадської активності» – це унікальний для України проект, коли громадські активіст(к)и та режисер(к)и об’єдналися для створення документальних стрічок, спрямованих на зміни в суспільстві. Сергій Чагаров, герой стрічки «Ти, бля, рота закрий!» режисерки Таїсії Кутузової, з 15 років бореться з корупцією в рідному селі. Активісту погрожують, радять не лізти в «справи дорослих», а однієї ночі підкидають на подвір’я вибухівку. Стрічка Олексія Радинського «Колір фасаду: синій» спостерігає, як український митець та архітектор Флоріан Юр’єв розпочинає боротьбу за свій унікальний архітектурний проєкт – знамениту «Літаючу тарілку» в Києві. Головні герої фільму «Без статусу» – російський активіст Олексій та журналістка з Киргизстану з трьома дітьми – шукали свободу й безпеку в Україні, стикаючись на своєму шляху з бюрократією та чиновницькою байдужістю.
Історії з різних куточків України або зріз українського сьогодення ми бачимо в програмі «НАЦІОНАЛЬНІ  ГЕОГРАФІЇ». Як народжується мистецтво, закулісне й щоденне життя театру – у фільмі «Гоголь Док». Традиційні українські пісні були потужними колективними медитаціями, які супроводжували людей від народження й до самої смерті. Дві жінки, які мають дуже різне життя, поєднані одним ім’ям і великою любов’ю до пісні у фільмі «Дві Надії». Стрічка «Його Бастилія» розповідає про життя чоловіка в окупованому Донецьку, який серед обстрілів намагається згадати й віднайти себе. Літературну аналогію пропонує у своєму фільмі Пьотр Армяновський, поєднуючи у «Чорному суботнику» роман «Чорна рада» Пантелеймона Куліша, що змальовує розлад козацької демократії з репортерськими зйомками «суботника», на якому влітку 2014-го розбирали палатки та барикади на Майдані: за «ленінської» участі мера Віталія Кличка під гомін сварок, співів, гасел, оплесків і палання шин.
Національний конкурс на Мандрівному Docudays UA представляє фільм Романа Бордуна «Божественні» – калейдоскоп, в окулярі якого всі ми: праведні, нещадні, смішні, наївні, а насамперед – чесні. Наша реальність багатошарова та неприкрашена, позбавлена однозначних абсолютних трактувань добра й зла, гуманності та жорстокості, милосердя й байдужості.
Боротьбу молодих активістів/-ок за приватизований кінотеатр «Звєзда» у Белграді фіксує фільм «Окупований кінотеатр», аналізуючи рух протесту зсередини, його ризики та суперечності, вигорання серед активістів та активісток.
Правозахисну складову представляє Всеукраїнська Кампанія проти кібербулінгу, мета якої – зменшення проявів кібербулінгу через інформування суспільства та адвокатування змін до державної політики у сфері прав людини. Також заплановані лекції та дискусійні майданчики з розповідями про практику захисту цифрових прав. У кінопрограму Мандрівного фестивалю включено фільм «Кривдник» режисера Лі Гірша, лауреата нагород фестивалю Санденс та «Еммі». Фільм показує приголомшливу статистику в людському масштабі, пропонуючи інтимний, безстрашний погляд на те, як булінг вплинув на життя п’ятьох дітей та їхніх сімей.
Партнерами фестивалю в областях України є 47 молодіжних і правозахисних організацій та 217 кіноклубів медіапросвіти з прав людини.

Docudays UA. Детальніше з програмою регіональних показів можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю Docudays UA – www.travelling.docudays.ua
Місія Мандрівного фестивалю: Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким способом сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності. Реалізуючи нашу місію, також сприяємо популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.
Фестиваль – не політичний і не комерційний. Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Входить до Міжнародної мережі правозахисних кінофестивалів Human Rights Film Network. Відбувається щороку в Києві впродовж останнього тижня березня. Після завершення Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази та обговорення фільмів за участю експертів та експерток з прав людини тривають із жовтня до грудня (включно). Протягом року Docudays UA популяризує авторську документалістику в кінотеатрах у межах проекту DOCU/ХІТ. Розвиває в молоді критичне мислення в кіноклубах медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Представляє проект культурної дипломатії SEE UKRAINE в Європі. Допомагає молодим українським документаліст(к)ам з виробництвом фільмів на платформі DOCU/PRO. Щороку випускає каталог нових українських фільмів для промоції закордоном. ХVІI Docudays UA проходитиме з 20 по 29 березня включно 2020 року в Києві.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica