незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Володимир Молчанов. Подолання конфлікту через діалог? Це можливо

Володимир Молчанов. Подолання конфлікту через діалог? Це можливо

Володимир Молчанов (в центрі)


Одним із завдань нашої діяльності є розв’язання конфліктів   у новоутворених об’єднаних територіальних громадах.  Конфлікти мають дуже різноманітну природу, часто зовсім не специфічну для місцевого самоврядування, і тим більше саме для ОТГ. Земельні питання, суперечки між роботодавцями і найманими працівниками, між різними соціальними, віковими групами – як правило всі такі початкові конфліктні ситуації переростають у суперечки між певною частиною громадян і місцевою владою, незалежно, чи через те, що влада втрутилась у початковий конфлікт на боці однієї із сторін (чи сторонам так здалося), чи навпаки, попри заклики стати арбітром, демонстративно не втручається.

Та протистоянням «група громадян- влада» розвиток конфлікту зазвичай не обмежується, переходячи на вищий рівень -  конфлікту між населеними пунктами, бо саме такою є специфіка складносполученої системи, що непорозуміння будь-якого виду – політичні, бізнесові, адміністративні – поступово розвиваються в протистояння населених пунктів. Навіть якщо для цього відсутні реальні підстави – бо учасникам дріб’язковіших конфліктів необхідно підвищувати власну вагу і надавати своїм інтересам вигляду групових і громадських.

Сама структура ОТГ – конгломерату населених пунктів з власною традицією урядування, з елітами, які раніше засідали в радах, з побоюваннями дискримінації себе новоявленим адміністративним центром, чи навпаки дармоїдського нахлібництва периферійних селищ – спричиняє ризик конфліктів, більш високий, ніж у звичайних, необ’єднаних сільських радах або навіть великих містах. Бо можливості і відповідальність доведені до рівня великих міст – але розподіляються між схожими за розмірами і значимістю частинами, локальними громадами.

Саме тому Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень від самого початку процесу добровільного об’єднання громад активно і безперервно опікувався конфліктною темою, розробляючи і адаптуючи в місцевих реаліях різноманітні нормативні документи, інструменти місцевої демократії та просто практичні заходи навчального і медіативного характеру.  

Цього разу постійні зусилля експертів ПЦПСД  отримали підтримку Міжнародного фонду «Відродження», внаслідок чого було здійснено проєкт    «Залучення мешканців об’єднаних громад до реалізації реформ, шлях до розв’язання конфліктів».

Базовими громадами для реалізації проєкту стали Виноградівська і Присиваська ОТГ. Чому саме вони? Справа в тім, що будь-яка допомога повинна надаватися лише там, де є шанс її успішності. Тому, хоча конфлікти в цих громадах є далеко не найбільш резонансними та кричущими, і не паралізують роботу органу місцевого самоврядування, чи не призводять до кримінальних справ, але всі їх суттєві сторони здатні до конструктивного діалогу, суспільства достатньо відкриті, присутня громадська активність і взаємодія місцевого самоврядування з громадськими активістами. З іншого боку, ці «негучні» конфлікти потенційно підривають основу об’єднання громад в ОТГ. І вони, почавшись із соціальних суперечок: в Виноградівській ОТГ стосовно неякісної експлуатації багатоквартирного житлового фонду, в Присиваській – стосовно обрання опорної школи, на момент початку реалізації проєкту вже перейшли в стадію конфлікту між населеними пунктами (або між центрами і периферією, хоча на Присивашші центром справа не обмежувалася, був конфлікт усіх з усіма.

В обраних громадах був зроблений аналіз внутрішніх конфліктогенних проблем; активісти громад отримали знання та навички необхідні для вирішення конфліктів; були створені ініціативні групи, і створено умови для припинення найбільш резонансних конфліктних ситуацій в кожній громаді; зріс вплив мешканців громади , особливо в периферійних населених пунктів при розподілі ресурсів; завдяки запровадженим інструментам демократії участі, прозорості та звітності, необхідність яких наочно доведено під час роботи ініціативних груп, підвищився рівень комунікації в ОТГ, був установлений зворотній зв’язок мешканців із владою.

Володимир Молчанов, газета "Вільний вибір", 2020, червень

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica