незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Над місцевим самоврядуванням нависла загроза - думки учасників круглого столу

Над місцевим самоврядуванням нависла загроза - думки учасників круглого столу


У п'ятницю, 24 липня в Херсоні відбувся круглий стіл на тему «Конфлікти в існуючих і нових ОТГ Херсонської області в умовах завершення децентралізації  та пандемії». Більшість його учасників, представники громадських організацій, об'єднаних громад, новостворених територіальних громад, висловили занепокоєність ситуацією, що склалася навколо завершення реформи децентралізації та проведення адміністративно-територіальної реформи. Друкуємо резолюцію круглого столу:
 
Резолюція круглого столу
                                                                                                                         
Ми, учасники скликаного Причорноморським центром політичних і соціальних досліджень круглого столу «Конфлікти в нових ОТГ Херсонської області в умовах завершення децентралізації та пандемії», представники місцевого самоврядування та громадянського суспільства, висловлюємо глибоке занепокоєння у зв’язку з прийняттям в квітні-липні цього року змін у діюче законодавство, якими закладено загрози гострих конфліктів між територіальними громадами і державною владою, а також всередині громад через спроби скасувати базовий для місцевого самоврядування принцип добровільності об’єднання, нехтування законними процедурами і ознаками бажання державної влади «покарати» досі не об’єднані громади, попри те, що гальмування процесу об’єднання в багатьох із них відбувалось всупереч їх намірам і пропозиціям об’єднатись, за незалежних від них причин.
Наголошуємо на тому, що з березня 2020 року, під приводом карантинних заходів, обласні державні адміністрації фактично уникали публічного обговорення проєктів перспективного плану, і не прислухались при їх формуванні до думок органів місцевого самоврядування. В результаті чинна наразі версія Перспективних планів, і схвалені на їх основі 24 розпорядження Кабінету міністрів «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад», окрім окремих розумних і прийнятних усіма рішень, містить абсолютно неприйнятні варіанти: створення «територіальних громад» в розмірі цілих районів з понад 70 населених пунктів, де навіть  не всі колишні сільські ради будуть представлені хоча б одним територіальним виборчим округом; ліквідацію існуючих, створених у минулі роки відповідно до чинних тоді версій Перспективного плану ОТГ шляхом включення їх до «територіальних громад», наразі ще неіснуючих; виключення окремих локальних громад зі складу одних і включення їх до складу інших «громад».
Підтримуємо Правову позицію Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень про  наявність у розпорядженнях Кабінету міністрів від 12.06.2020 №-№ 707-р – 730-р ознак порушення статті 140 Конституції України, статті 1 Закону про місцеве самоврядування, статей 5-8³ Закону про добровільне об’єднання територіальних громад (додається).  
Висловлюємо глибоке занепокоєння через очевидне з формальних причин скасування після штучно призначених «перших виборів» до «територіальних громад», які включатимуть існуючі ОТГ, всіх прав і досягнень таких існуючих ОТГ(крім сформованих навколо міст обласного значення), а саме однакових із містами обласного значення способів формування доходної частини бюджетів відповідно до ст.64 Бюджетного кодексу. Знов основні фінансові ресурси будуть централізовані в районах? Ми не віримо заспокійливим меседжам державних адміністраторів про те, що всі суперечності буде усунуто протягом найближчих місяців.  
Констатуємо: поточний стан нормативної бази, спричинений кулуарністю прийняття рішень в останні 5 місяців, повністю скасовує всі досягнення децентралізації, оскільки повертає правовий стан усіх громад до статус-кво, який існував до 2015 року.  
Вимагаємо:
1. Від Верховної ради України:
- негайно усунути розбіжності між з одного боку Постановою «Про утворення і ліквідацію районів», частиною другою Розділу  ІІ Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад», і з іншого боку, статтею 140 Конституції України, статтею 1 Закону про місцеве самоврядування, статтями 5-8³ Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад»;
- Унеможливити закладене в законодавство повернення існуючих сільських, селищних, міських (міст районного значення) ОТГ у дореформовий стан звичайних «територіальних громад» - злиденних прохачів всього, крім захищених статей, у районів  – до яких ще й стане набагато довше їхати.
2. Від Кабінету міністрів:
- Скасувати свої розпорядження № № 707-р – 730-р як такі, що суперечать Конституції і двом законам України, надалі утриматись від спроб зазіхати на статус і права об’єднаних територіальних громад; дотримуватись при прийнятті подібних документів надалі вимог статті 140 Конституції України, статті 1 Закону про місцеве самоврядування.
- Переглянути Перспективні плани в частині утворення громад у розмірі колишніх районів, якщо існують в складі таких районів хоча б дві суміжні громади, або хоча б одна існуюча ОТГ, які наполягають на окремому об’єднанні чи збереженні існуючого об’єднання, і при цьому визнані чи можуть бути визнані спроможними на високому чи середньому рівні;
- Не зловживати правом встановлення меж територіальних громад шляхом передачі населених пунктів чи земель комунальної власності з одних ОТГ в інші;
- В разі прийняття подальших рішень про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад, не забувати про те, що це є нормативні акти (якими змінюються правила роботи, одержання доходів та платежів великих груп осіб), а не організаційно-розпорядчі документи, тому їх слід приймати у формі постанов, а не розпоряджень.
3.  Від обласних державних адміністрацій:
-  здійснити повторну процедуру обговорення проєктів  Перспективних планів із залученням органів місцевого самоврядування і громадськості;
- Не допускати при формуванні нових редакцій проєктів Перспективних планів порушення ч.2 ст.4 Закону «Про добровільне об’єднання» щодо визначення адміністративних центрів;
- Перевірити, чи виконано вимоги частини 8 статті 7 Закону Про добровільне об’єднання територіальних громад (чи спрямовані до ЦВК звернення після отримання рішень про добровільне об’єднання у 2020 році територіальних громад для прийняття нею рішення про призначення перших виборів депутатів сільської, селищної, міської ради та відповідного сільського, селищного, міського голови), і якщо ці вимоги не виконано, то негайно їх виконати.


Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica