незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Вечір-реквієм “Пам'ятаємо!”

Вечір-реквієм “Пам'ятаємо!”


Вперше в Херсоні день пам’яті геноциду кримських татар пройде у нестандартній художній формі. Подія відбудеться за участі етно-гурту ДахаБраха та співачки Джамали, а також із залученням кримськотатарських хореографічних колективів.

15 травня в Херсоні відбудеться вечір-реквієм, присвячений вшануванню пам’яті трагічних подій, що сталися з кримськотатарським народом 18 травня 1944 року.

Благодійна Організація «ККСЦ «Куреш» спільно з ГО “ГОГОЛЬFEST”, Агенцією США з міжнародного розвитку USAID, та за підтримки ГО “Нова генерація” проведуть вечір-реквієм “Пам'ятаємо!”.

Спеціальна подія буде створена режисером Владом Троїцьким та пройде в центрі Херсона - на площі Свободи.

Про те, як з’явилась така ідея розповідає директор з розвитку Благодійної організації “ККСЦ “Куреш” Ібрагім Сулейманов:

“Несколько лет назад мы с коллегами, а именно Лилией Джаксим и Сусанной Измайловой обсуждали мероприятия, которые проводятся 18 мая ко дню геноцида крымскотатарского народа. И пришли к выводу, что традиционный подход в виде митингов, не то чтобы изжил себя, но был недостаточно эффективным. Мы долго думали и пришли к такому выводу: нужно придумать формат, который был бы интересен людям, который бы объединил людей, вне зависимости от национальности, чтобы показать всю боль и трагедию, которые пережил крымскотатарский народ за эти, уже 77 лет.

Когда пришло время реализовать свои планы, мы начали искать подходящих доноров, чтобы воплотить эти идеи в жизнь.

В 2019 году выиграли конкурс от Министерства молодежи и спорта, но пандемия внесла свои коррективы и пришлось все отменить. В этом году, совершенно случайно я встретился с Оксаной Глебушкиной. Это руководитель ГО “Новая генерация”. Нам вместе удалось найти мощного партнера - Агентство США по международному развитию USAID - и идея начала воплощаться в жизнь. Я думаю, что в этом году жители Херсона смогут посмотреть реализацию нашей идеи.

И я думаю, что те партнеры, которые подключились, ГОГОЛЬФЕСТ своим профессионализмом, своим видением, создадут достаточно качественный культурный продукт.

Про художню реалізацію вечора-реквієма “Пам’ятаємо” режисер Владислав Троїцький

“С помощью искусства ты можешь почувствовать эту историю. Не обозначить, когда просто смотришь, что кто-то страдает, а тебя это не касается. А когда при тебе это происходит и ты понимаешь, что ты можешь оказаться в такой же ситуации. Это не просто менторство и нравоучение, это - эмоции. Этот вечер-реквием будет не про “показать и рассказать”, а про “почувствовать”.


Метою заходу є привернення уваги та сприяння розумінню спільної історії між народами та підвищення громадянської обізнаності широкого кола людей щодо трагедії 18-го травня 1944 року.

Через мистецькі акти, образи та висловлювання подія розповість історію вигнання та геноциду кримськотатарського народу, що почалося у травні 1944 року. Важливим є розповідь не лише про хронологію подій, а й про людські чуття та біль депортованого народу, як до своїх втрачених близьких, так і за рідною землею загалом. Передати відчуття багаторічного бажання повернення додому та, як результат, побудови його у сучасній мирний Україні.

Подію буде проведено згідно з вимогами МОЗ у зв’язку з запровадженням карантинних обмежень.



Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica