незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Перші підсумки 100 днів «земельної реформи»: прес-конференція в ХОДА

Перші підсумки 100 днів «земельної реформи»: прес-конференція в ХОДА

Андрій Шибаєв
Відновлення приватної власності на Землю, це було передвиборчою обіцянкою президента Зеленського В.О. та партії «Слуга народу». Про це наголосив Андрій Шибаєв — перший заступник голови облдержадміністрації, відкриваючи пресконференцію, яка була присвячена першим підсумкам 100 днів «земельної реформи».

А вони наступні:

    До 2024 купувати Землю можуть виключно фізичні особи громадяни України з обмеженням до 100 Га
    На Херсонщині 2529 зареєстрованих фермерських господарств
    Середній пай на Херсонщині 6,8 Га
    Середня нормативна грошова оцінка земель с/г призначення на сьогоднішній день складає 24,5 тис грн..
    В деяких районах середній пай складає 13.5 Га
    На Херсонщині є підприємства, які використовують більше ніж 10 тис. Га землі
    Найдорожча Земля на Київщині та в Прикарпатті і сягає 270 тис грн. за Га, що пов’язано з планами переводити їх з земель с/г використання в землі для забудови
    Середня вартість нотаріального оформлення угоди на продаж землі сягає 6 тис грн., не враховуючи 5% податку від вартості землі
    У 2020 році орендна плата за землю в Україні становила в середньому 3425 грн за гектар
    Станом на 8.10.2021 укладено 27568 угод купівлі Землі, площа 68540 Га
    В Херсонській області укладено 1064 угоди купівлі-продажу Землі, відповідної площі 4893 ГаХерсонська область знаходиться в зоні ризикового землеробства і тому ціна на херсонську землю поки що найнижча в Україні, не зважаючи на те, що 1 га Херсонської землі може приносити до 50 тис. доларів доходів з одного Га, коли вирощують на ній відповідні культури (наприклад, томати).

Взагалі питання власності на Землю – це стратегічне питання, яке визначає долю народів та країн.  І те що вважається сьогодні справедливим, завтра може виявитися стратегічною помилкою.

Казати про «ринок землі» - означає припускатися наукової помилки, тому що з точки зору економічної науки основними ознаками ринку – є його відновлюваність та ліквідність («Ліквідність» — можливість швидкого переводу активу в готівку без істотної втрати його вартості (з мінімальними витратами). ... Також ліквідність, це можливість в будь який час знайти пропозицію, яка задовольняє пошуку покупця по ціні ринку). Про Земля, таке сказати не можливо, тому що Земля, на відміну від нерухомості не володіє цими ознаками. Тому правильніше казати про вільний обіг Землі. Але коли ми кажемо «обіг» ми вже по іншому починаємо ставитися до проблеми, та шляхів її вирішення.
Економічний оглядач -  Юрій Житняк

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica