незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Громадська думка населення України: парламентські вибори-2014

Громадська думка населення України: парламентські вибори-2014

Основною причиною відмови від участі у виборах є, як і зазвичай, те,  що громадяни не бачать партії чи кандидата, за яких було б варто проголосувати,  – про  це сказало 34% тих, хто не збирається голосувати. Як і два роки тому, 21% пояснює свою неучасть у виборах тим, що їхнє життя від виборів ніяк не залежить, і стільки ж – тим, що вибори нічого не змінять, бо Верховна Рада насправді нічого не вирішує.  Разом із тим, порівняно з виборами 2012 року, більш ніж удвічі зменшився відсоток тих, хто пояснював свою відмову від участі у виборах недовірою до чесності проведення виборів (з 25% до 13%), зменшилася і кількість тих, кого взагалі не цікавить політика (з 16% до 10%).


Основний мотив участі у виборах – відчуття свого   громадянського обов’язку (61%). І, теж стабільно, на другому місці серед причин участі у виборах – побоювання, що хтось інший зможе скористатися голосом за відсутнього.  

На період проведення опитування третина виборців (33%), які збиралися взяти участь у виборах, не визначилися,  за кого голосуватимуть.  У ситуації, якби всі партії йшли на вибори окремо, Партія Блок Петра Порошенка набрала б 27% голосів виборців,  Радикальна партія Олега Ляшка – 6.2%, партія «Батьківщина» – 5.5%, партія «Громадянська позиція» – 4.6%.  Водночас, зважаючи на велику кількість тих, хто ще не визначився з вибором, мають добрі шанси здолати виборчий бар’єр партії «Громадянська позиція», «Народний фронт», «Сильна Україна»; зберігаються такі можливості у партій «Свобода» та КПУ.

Партії, які отримали перемогу 2012 року та увійшли до Верховної Ради, втратили більшість своїх прихильників.

Найбільш «вірними» залишилися своєму вибору прихильники Комуністичної партії України – серед них 37% і зараз готові проголосувати за КПУ, серед решти: 13% готові проголосувати за Блок Петра Порошенка, 19% не визначилися з вибором, а 22% на вибори не підуть. 

Серед колишніх виборців партії «Батьківщина» повторити свій вибір готові 15%, серед решти 33% обрали Блок Петра Порошенка, 7% – Народний фронт, 9% – Радикальну партію Олега Ляшка, 24% не визначилися і 3% на вибори не підуть.

Серед колишніх виборців «УДАРу» ще раз проголосувати за цю політичну силу зголосилися 9%, а решта – 38% за Блок Петра Порошенка, 7% – за Громадянську позицію, 24% не визначилися і 5% не підуть на вибори.

Серед колишніх виборців партії «Свобода» готові повторити свій вибір 24%, серед решти 27% проголосують за Блок Петра Порошенка, 9% – за Радикальну партію Ляшка, 5% – за Правий сектор, а 23% не визначилися з вибором.

Але найбільше своїх прихильників втратила Партія регіонів, за яку повторно готові проголосувати лише 3% її колишніх виборців; 11% проголосують за Блок Петра Порошенка, 5% – за КПУ, 27% не визначилися з вибором, а 35% на вибори не підуть зовсім.  

Загальнонаціональне дослідження громадської думки  населення України було проведене Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» спільно з  Київським міжнародним інститутом соціології з 12 по 21 вересня 2014 року.  Опитування проводилося в 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім  Автономної Республіки Крим  та Луганської області. В період опитування у Луганській області йшли інтенсивні військові дії, тому за рахунок Луганської області було відповідно збільшено квоту Донецької області, яка  за багатьма параметрами  мало відрізняється від населення Луганської області.   Усього було зібрано 2035 анкет.  Похибка вибірки не перевищує 2.2%.

Опитування Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» було профінансовано програмою МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні .

Для порівняння наводяться дані загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» разом із Київським міжнародним інститутом соціології напередодні парламентських виборів у вересні  2012 року.

З іншими відомостями дослідження можна ознайомитися на сайті 

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica