незалежний спостерігач

Громадськість – невід’ємна компонента національної стійкості


В Українському кризовому медіа-центрі відбувся Круглий стіл «Культура безпеки в умовах війни: як забезпечити стійкість суспільства та інституцій?». Головним завданням обговорення стало бажання допомогти українцям розібратися, як жити під час тривалої невизначеності
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Барабани радості або кілька слів про українське відродження

Я назавжди запам'ятав як на початку 90-х років на якусь херсонську філологічну конференцію прийшла із доповіддю талановита викладачка з української філології Херсонського державного університету Наталія Чухонцева з купою книжок. Й замість вступу почала ці ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Культура » Цього тижня – Мандрівний Docudays UA на Херсонщині

Цього тижня – Мандрівний Docudays UA на Херсонщині

  Традиційно в жовтні стартував XIV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.  Цього року найкращі документальні фільми про права людини зможуть побачити мешканці понад 250 міст і містечок  України. З 10 по 17 грудня Мандрівний Docudays UA завітає до Херсонської області. Географія Мандрівного Docudays UA на Херсонщині цього року - 7 населених пунктів,  (м. Херсон, м. Берислав, м. Гола Пристань, м. Каховка, м. Нова Каховка, с. Східне, с. Музиківка Музиківської ОТГ) та 7 районів області (Каланчацький, Новотроїцький, Білозерський, В. Олександрівський, Генічеський, Скадовський, Чаплинський).

Покази та обговорення фестивальних фільмів відбуватимуться у кінотеатрах, будинках культури, вищих навчальних закладах, коледжах, школах, бібліотеках, картинних галереях.  Глядачі, а це молодь (учні та студенти), учасники АТО, переселенці, мешканці громад,  зможуть поспілкуватися з правозахисниками, юристами та громадськими активістами.  Заплановано близько 50 відкритих і спеціальних показів.

Організатори Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  в Херсонській області:

ГО «Нова генерація»

Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я

Партнери Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  в Херсонській області:

•ГО «Режисер.орг»

•Громадсько-політичний незалежний тижневик «Вгору»

•Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О. Гончара

•Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки

•Бібліотека-філіал №3 Херсонської ЦБС

•Кіноклуб «Кінолюбителі Херсону»

•ХОЦ «Успішна жінка»

•Кримськотатарський культурно-спортивний центр «Куреш»

•Кінотеатр «Ювілейний», КП «Кіновідеопрокат» Херсонської обласної ради

Головна тема цьогорічного фестивалю має назву «Чотири градуси» та присвячена проблемі зміни клімату й захисту довкілля. Екологи прогнозують: до кінця сторіччя саме на стільки підніметься середня температура на Землі, що спровокує природні катаклізми на планеті. Фестиваль пропонує відвідувач(к)ам стати каталізатором змін і подивитися на питання захисту довкілля з різних точок зору – не лише через кіно, а й через правопросвітницькі та правозахисні заходи, дискусії, екоакції.

Про глобальну торгівлю китами, дельфінами й моржами – бізнес, сповнений жорстокості та корупції – розповідає фільм «Народжені бути вільними» (режисерка Ґаяне Петросян). Це відважне викривальне дослідження від журналісток-дайверок отримало приз глядацьких симпатій на Docudays UA-2017. Реалізуючи своє право на місто, мешканці Стамбула виступають проти комерціалізації публічного простору – у стрічці «Audience Emancipated: Боротьба за кінотеатр «Емек». «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» (режисер Аскольд Куров) присвячена історії судового процесу над українським режисером, незаконно ув’язненим у Росії. Серед емоційно потужних фільмів – стрічка «Боротьба Джамали». Це дуже особистий і потужний портрет надзвичайно талановитої жінки, а також пісні і виступу, які пролили світло на історичні події та сучасну політичну ситуацію. Журналістка Елін Йонссон зафільмувала життя Джамали та її родини в Україні і Криму, змалювавши її трагічну сімейну історію та нинішню неспокійну ситуацію і складність становища кримських татар у наш час. Вікритий показ цього фільму у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Гончара, який відбудеться о 15.00  14 грудня та продовжиться дискусією у форматі Живої Бібліотеки, де «живими книгами» стануть представники і представниці кримськотатарського народу, зокрема громадські активісти.

Зворушливі історії про дорослішання розповідають фільми з програми DOCU/ЮНІСТЬ. Серед них – «Dixie Land» Романа Бондарчука про дивовижний дитячий джаз-бенд на березі Чорного моря. Цього літа стрічка отримала нагороду на Одеському кінофестивалі-2017 як найкращий український повнометражний фільм.

Розпочався фестиваль 10 грудня, у Міжнародний День Прав людини, вуличною інформаційною акцією «Голос дитини проти домашнього насильства». Мета акції - привернути увагу громадськості (в основному дорослих)  до проблеми насильства щодо дітей та жорстокого поводження з ними. Під час відкритих показів у м. Херсоні мешканці міста зможуть приєднатись до щорічної глобальної кампанії Amnesty UA на захист людей, права яких були порушені! Зокрема, серед героїв цього Марафону -  кримськотатарський активіст та еколог, що рятує унікальний тропічний ліс. Кожний з охочих зможе підписати петицію на підтримку сьоми захисників прав людини.   

Завершить цьогорічний фестиваль вже традиційна Ніч документального кіно у бібліотеці-філії № ЦБС м. Херсона 16 грудня, яка розпочнеться о 19.00 і під час якої всі бажаючі зможуть переглянути найширший перелік фестивальних фільмів.

Партнерами фестивалю в регіонах України є 51 провідна молодіжна, громадська та правозахисна організації та 205 кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Детальніше з програмою регіональних показів можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю Docudays UA www.traveling.docudays.org.ua.

Мета Мандрівного фестивалю  

Сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Місія Мандрівного фестивалю

Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким способом сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності.  Реалізуючи нашу місію, також сприяємо популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Фестиваль – неполітичний і некомерційний.

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні  

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica