незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » Газета "Вгору": Ювілей зі «святошами», «тітушками» і... ганьбою

Газета "Вгору": Ювілей зі «святошами», «тітушками» і... ганьбою

Андрій Гордєєв та Онуфрій. Фото Олександр Корняков 

Митрополит Київський і всієї України УПЦ Московського патріархату Онуфрій та нардеп-олігарх Вадим Новинський, якого депутати ВРУ позбавили депутатської недоторканності, а Генпрокуратура отримала право притягнути його до відповідальності за порушення закону, приїжджали до Херсона на 180-річчя Свято-Духівського кафедрального собору. Урочистості відбулися 11 грудня.
Святкування було бурхливим, про що чимало написано в онлайн-ЗМІ і в соціальних мережах. Не менш бурхливим було і обговорення того, що сталося того дня.

Православний ... бокс

Активісти херсонського євромайдану не забули, яку роль відігравала УПЦ МП в подіях, учасниками яких ми є з 2014 року, – і підтримку антимайдану, і пропаганду “русского мира”, і схвалення сепаратистів та російської агресії в Криму і на Донбасі, і неповагу до визвольної боротьби України. Патріотично налаштовані громадяни Херсона (переважно – жінки) вирішили влаштувати митрополиту Онуфрію зустріч, адекватну його “заслугам” – прийшли з плакатами “Єдина країна – єдина церква!”, “Кирило благословляє Путіна вбивати православних дітей!”... Але... ледь учасники акції розгорнули плакати, як на них накинулися дужі хлопці спортивної статури. Деякі з нападників були одягнені так, немов перемістилися на машині часу з 90-х: у шкіряні куртки, спортивні штани та кросівки.

Ось свідчення однієї з учасниць акції Тетяни:

“Ми розуміли, що нас мало. А тітушок, на жаль, багато. Тому в планах було мовчки постояти з плакатами дуже толерантного змісту: “Херсон – не Донецьк”, “Єдина країна – єдина церква”, тощо. Молодики... відразу попередили: “Развернете плакаты – мы вас укатаем”. Поліція в особах керівників пропонувала нам піти за ворота, щоб не провокувати тітушок!!!!! Поліція не задалася питанням, що роблять декілька сотень молодиків спортивної статури на подвір’ї собору? Один із них, у синьо-червоній шапочці, поводився найбільш нахабно. Саме він погрожував людям, потім бив їх, виривав у журналіста камеру і також погрожував, ударив працівників поліції при виконанні службових обов'язків і у формі. Вони, щоправда, якось не дуже образилися. Ну, то таке... На момент, коли стало зрозуміло, що по грози реальні, викликали поліцію. Чарівний дзвоник на 102. Та слідчо-оперативна група чомусь не схотіла заходити на подвір’я і чекала, коли закінчиться бійка”.

Обговорюючи цю подію, городяни припускали, що настільки хамську поведінку стосовно активістів дозволило собі громадське формування з охорони правопорядку “Твердиня Херсона”, яке зовсім недавно отримало з міського бюджету 200 тис. грн. Незважаючи на те, що “ватяна” репутація керівників цієї організації активно обговорювалася і в пресі, і в соцмережах.

Потім журналісти з’ясували, що представники “Твердині Херсона” перебували в соборі, а у дворі чергували... боксери. Ними, до речі, опікується голова обласної ради Владислав Мангер, який є ще й віце-президентом Федерації боксу України.

Як тільки інформацію про боксерів оприлюднили, Херсонська обласна організація Федерації боксу України виступила із заявою, спробувавши пояснити, що спортсмени повели себе не як “тітушки”, а як свідомі громадяни – тому що “невідомі”... “попыталась спровоцировать конфликт и массовую драку прямо на территории церкви… Присутствовали на торжествах и пятеро представителей Херсонской областной федерации бокса. Когда начались провокации со стороны агрессивных неизвестных, тренер федерации Константин Мельник несколько раз попытался вежливо сделать замечание и попросить не использовать ненормативную лексику в храме. На что получил массу оскорблений в свой адрес… Когда словесно спровоцировать конфликт не удалось, провокаторы начали физически пытаться спровоцировать окружающих на драку: толкаться, дергать людей за одежду. К счастью, правоохранительные органы оперативно вмешались в ситуацию и не допустили перерастания конфликта в драку на территории церкви. Включились в ситуацию и представители федерации, находившиеся рядом простые прихожане начали растягивать особо буйных конфликтующих”.

“Так, були люди, які вели себе негідно, але вони до нас відношення не мають, – розповіла керівник Херсонської обласної організації “Правого сектора” Наталія Вотеічкіна. – Та й хлопці спортивної статури не особливо звертали увагу на провокаторів. Їх цікавили ми: вони оточили нас, рвали плакати, погрожували”.
Поліцейський – друг «ватника»?

А поліція тим часом...

Після святкування ювілею собору на сайті Головного управління Національної поліції в Херсонській області з’явилося повідомлення: “Сегодня в Херсоне состоялись мероприятия, посвященные 180-ой годовщине Свято-Духовского Собора. В мероприятиях приняли участие почти 2 тысячи граждан. На охрану публичной безопасности были задействованы 30 сотрудников полиции. Нарушений порядка не допущено”. Це при тому, що в інтернеті публікувалися відео з розірваними плакатами і з бійками.

Але, за версією поліції, “порушень порядку не допущено”.

Наталя Вотеічкіна згадала про події, що відбувалися дев’ятого травня цього року, коли херсонська поліція стала на захист... проросійських активістів:

“Людей, які прийшли на торжество з георгіївськими стрічками і портретами Сталіна, поліцейські оточили подвійним кордоном, щоб ніхто не завадив “ватникам” співати радянські пісні. А одинадцятого грудня, коли боксери почали “пресувати” нас, правоохоронці наполегливо вдавали, що нічого екстраординарного не відбувається. Чим можна пояснити такий вибірковий підхід? Кого захищає наша поліція? Чиї інтереси представляє? І відбувається це, нагадаю, в області, що межує з окупованим Росією Кримом ”.

Дійсно, на розміщених в інтернеті відео, як то кажуть, неозброєним оком помітно, що поліцейські мляво реагують на бійку, влаштовану боксерами в огорожі Свято-Духівського собору. Чому?
Кого вітали очільники

“Одиннадцатого декабря 2016 г. проукраинские (?) политики Андрей Гордеев и Владимир Миколаенко после лобызания с Онуфрием понесли невосполнимые репутационные потери. Репутация – это как плотность жидкости: когда она падает, тело тонет. Аминь”, – написав у Facebook херсонський громадський діяч Олег Зайченко.

Деякі захисники місцевих керівників спробували виправдати їх дивний вчинок: мовляв, зустрілися з Онуфрієм тільки для привітання і короткого протокольного спілкування. У відповідь обурені херсонці нагадали: “Про Церкву і Протокол пургу нести не потрібно. По-перше, церква у нас відділена від держави, тому протокол виключається автоматично. Похід до храму – справа суто добровільна”.

Багато хто пригадав також, що 8 травня минулого року, на урочистостях з нагоди 70-річчя Великої Перемоги, коли Петро Порошенко зачитував імена героїв України, які отримали це звання під час АТО, весь зал аплодував стоячи, а представники УПЦ МП на чолі з Предстоятелем, митрополитом Онуфрієм не піднялися зі своїх місць, демонструючи неповагу до героїв. Згадували і висловлювання Онуфрія про Голодомор, що викликало шквал обурень: “Голодомор – это было вразумление, усмирение со стороны Господа нашей гордыни, которая восстала против себя самого, против бытия человека. Есть такое украинское выражение, немного вульгарное – “катюзi по заслузi”. Мы получили то, что заслужили”.

Вимовити такі слова в Онуфрія повернувся язик ще в 2008 році, під час його перебування митрополитом Чернівецьким і Буковинським.

Гордєєву і Миколаєнку нагадували про те, що вони безліч разів говорили про вірність ідеалам Майдану, говорили про мужність і героїзм наших воїнів, про необхідність шанувати пам’ять жертв Голодомору. Але на ділі... пішли цілуватися з відвертим ворогом. Які ж обставини змусили главу облдержадміністрації та мера Херсона засвідчити повагу одіозному ієрархові?

“Разом із митрополитом в Херсон приїжджав і нардеп Вадим Новинський. Саме перед ним є зобов’язання у наших чиновників, – поділився своїм припущенням керівник Херсонської обласної організації Комітету виборців України, політолог Дементій Білий. – Згадаймо День міста в цьому році. Хто оплатив концерт групи “Океан Ельзи”? Суднозавод, що належить Новинському. Зараз прийшов час надати відповідну послугу: легітимізувати візит Онуфрія, надати йому ваги. Такі люди, як Новинський, нічого не роблять просто так ”.

На думку Дементія Білого, візит Вадима Новинського зробив ювілей Свято-Духівського собору Херсона політичною акцією:

“Давайте не будемо забувати, що цей нардеп має не тільки бізнес-інтереси в Херсонській області, він ще у фракції Оппоблока куратор південних регіонів України. І його візит разом із Предстоятелем УПЦ МП – спроба дати зрозуміти парафіянам, яку політичну силу вони повинні підтримувати. І глава Херсонської ОДА разом із мером міста, привітавши Онуфрія, мимоволі стали учасниками цієї політичної акції ”.

Утім, якщо Андрій Гордєєв і Володимир Миколаєнко обмежилися лише протокольним привітанням, то член “Батьківщини”, голова Херсонської облради Владислав Мангер (той самий, який опікується боксерами) відстояв службу в соборі. Причому, стояв з Новинським практично пліч-о-пліч – ближче, ніж місцеві провідні оппоблоківці Єгор Устинов і Василь Федін. Такі ось “гідні кадри” висуває до влади “Батьківщина”.
Про «святість» і «бандитизм»

У Херсоні Вадим Новинський не тільки молився разом із митрополитом Онуфрієм, а й спілкувався з журналістами. І під час інтерв’ю, відповідаючи на питання про ставлення до акції протесту, що проходила біля храму, нардеп-олігарх заговорив про святість Предстоятеля УПЦ МП, розповів про інцидент, що стався в 90-х роках: “Машину, в которой ехал Онуфрий, тогда он был еще епископом Черновицким, остановили бандиты. Они выволокли его из машины, издевались. Онуфрий не сопротивлялся, только молился. Тогда все обошлось. А спустя некоторое время все пятеро тех бандитов погибли”.
“Суд Божий – он неотвратим”, – зробив висновок олигарх.

Виходить, з точки зору Новинського, херсонські патріоти, які виступають за єдність країни і церкви, – бандити, які заслуговують “суду Божого”? А як ще можна трактувати сказане політиком? Політиком, молитовний спокій якого охороняють боксери, що приходять до храму одягненими в шкірянки і спортивні штани.

Під час зустрічі Онуфрія. Фото Олександр Корняков 
Фото Олександра Корнякова

Шостого грудня, коли голова облради Владислав Мангер виступав на урочистостях, присвячених Дню збройних сил України, у нього на голові була бейсболка з вишитими на ній прапором та гербом України. А на цьому богослужінні Мангер – поруч із людиною, яку називають “гаманцем” антиукраїнських сил. Коли він був більш щирим? Утім, Мангер не став би головою облради без допомоги фракції Оппоблоку.


Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica