незалежний спостерігач

Громадськість – невід’ємна компонента національної стійкості


В Українському кризовому медіа-центрі відбувся Круглий стіл «Культура безпеки в умовах війни: як забезпечити стійкість суспільства та інституцій?». Головним завданням обговорення стало бажання допомогти українцям розібратися, як жити під час тривалої невизначеності
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Барабани радості або кілька слів про українське відродження

Я назавжди запам'ятав як на початку 90-х років на якусь херсонську філологічну конференцію прийшла із доповіддю талановита викладачка з української філології Херсонського державного університету Наталія Чухонцева з купою книжок. Й замість вступу почала ці ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » У Вознесенську юристи допомогли громадянину встановити право власності на ділянку

У Вознесенську юристи допомогли громадянину встановити право власності на ділянку

Юристи центру роз’яснили клієнту, яким чином можна вийти із цієї ситуації і розповіли покроковий алгоритм дій.

Справді, в Цивільному кодексі України є такий інститут, як набувальна давність. Проте в даному випадку до правовідносин, що виникли, мають застосовуватись норми земельного законодавства як такі, що є спеціальними по відношенню до норм цивільного законодавства.

У ч. 1 ст. 119 Земельного кодексу України (далі – ЗКУ), передбачено, що громадяни, які добросовісно, відкрито і безперервно користуються земельною ділянкою протягом 15 років, але не мають документів, які б свідчили про наявність у них прав на цю земельну ділянку, можуть звернутися до органу державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування з клопотанням про передачу її у власність або надання у користування. Розмір цієї земельної ділянки встановлюється у межах норм, визначених цим Кодексом.

Проте необхідно врахувати, що на практиці ця норма закону на сьогодні не застосовується, оскільки у Листі Верховного Суду України від 29.10.2008 р. № 19-3767/0/8-08 роз’яснено, що норма ст. 119 ЗКУ щодо набуття права власності на земельну ділянку за набувальною давністю може застосовуватися з 1 січня 2017 року відповідно до п. 1 розділу IX "Прикінцеві положення" ЗКУ. Мається на увазі, що ЗКУ набрав чинності з 1 січня 2002 року, а, отже, і строк у 15 років має відраховуватися саме з цієї дати.

Таким чином, реалізувати своє право на передачу Вам земельної ділянки у власність Ви можете не раніше 1 січня 2017 року.

Є ще й інший варіант. Щоб не чекати спливу цього строку, необхідного для застосування набувальної давності, Ви маєте можливість відповідно до ст. 121 ЗКУ приватизувати земельну ділянку в межах норм безоплатної передачі. Зокрема:

1) для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної ділянки (паю), визначеної для членів с/г підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;

2) для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;

3) для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;

4) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;

5) для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;

6) для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара.

Згідно із ст. 118 ЗКУ для цього необхідно подати заяву до відповідної державної адміністрації чи ради за місцезнаходженням земельної ділянки. 
До заяви додаються:

- копія документа, що посвідчує особу;
- засвідчена копія довіреності, якщо документи подає уповноважена особа;
- копія документа про присвоєння ідентифікаційного номера у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та інших обов'язкових платежів;
- копія рішення органу місцевого самоврядування або районної державної адміністрації щодо передачі земельної ділянки у власність;
- копія технічого паспорта на будівлю.
Відповідний орган приймає рішення щодо приватизації у місячний строк на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки. Відмова у передачі земельної ділянки у власність або залишення клопотання без розгляду можуть бути оскаржені до суду.

Таким чином, Ви маєте два шляхи вирішення питання:


1. Реалізувати своє право на передачу Вам земельної ділянки у власність після 1 січня 2017 року.
2. Здійснити приватизацію земельної ділянки у межах норм безоплатної передачі. Реальна ситуація
Після консультації Вознесенського ЦВЮП і допомоги в оформлені документів до органу місцевого самоврядування з клопотанням про передачу її у власність цієї земельної ділянки, громадянин залишився задоволеним, так як отримана інформація допомогла йому зорієнтуватися у складній ситуації. Як наслідок, клієнт вже всім рекомендує користуватися послугами з отримання безкоштовної правової допомоги з земельних питань.

Вознесенський центр вторинних юридичних послуг
м. Вознесенськ, Миколаївської області
Адреса: Вознесенськ, ул. Пушкинская, 3, офис 35, 56500.
Запис за тел.: (05134) 3-22-50, 093-515-76-23 (менеджер), 099-7258849 (юрист)

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica