незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » У Херсоні будуть вимагати звіту

У Херсоні будуть вимагати звіту


Громадські активісти оголосили про старт громадської кампанії "Вимагаємо звіту". В Кризовому медіа-центрі. Херсон координатор громадської ініціативи «Вимагаємо звіту» Артем Чайковський розповів про ситуацію із звітуванням депутатів Херсонської міської ради перед виборцями. Керівник Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олександр Мошнягул розповів про низьку якість звітів, яку виявила його організація під час реалізації всеукраїнської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад». Причорноморський центр є партнером всеукраїнської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" та кілька років разом із Херсонською обласною організацією Комітету виборців України проводила моніторинг діяльності депутатів.
 
За інформацією громадських активістів, за перший рік каденції (2016) відзвітували 49 обранців з 54. При цьому звіти оприлюднили тільки 13 обранців, що виявилось найгіршим показником. Наступного 2017 року зменшилась на 4 кількість депутатів, які повідомили про звіт, але майже втричі збільшилась кількість оприлюднених звітів (36). Найкращі показники звітування були зафіксовані в 2018 році: з 53 обранців відзвітувало 49, а звіти оприлюднили 39. І ця позитивна тенденція зростання різко погіршилась минулого року.  14 з 52 обранців не повідомили на сайті ради про час та місце свого звіту, або зробили це заднім числом, а звіти оприлюднили лише 27 депутатів.
Лише 8 депутатів оприлюднювали звіти щорічно, це Андрій Дмитрієв (Самопоміч), Олена Урсуленко (Солідарність) , Оксана Дякова та Сергій Білоковиленко (обидва Радикальна Партія Олега Ляшка) та позафракційні Михайло Линецький, Лариса Леонова та Леонід Ремига.
7 обранців жодного разу не оприлюднили звіт: Сергій Волошинов та Сергій Жуйков (обидва Солідарність), Олена Мазур (УКРОП), Юрій Мариев (Опозиційний Блок)  та позафракційні: Олег Романюк, Аркадій Подлесний та Сергій Собчук.
 
 
Згідно закону «Про статус депутатів місцевих рад» депутат має докладно поінформувати про свою діяльність як на виборчих округах (вирішення проблем виборців) так і в міській раді (діяльність на пленарних засіданнях та в постійних комісіях). Але, на практиці, депутати, в кращому разі інформували про роботу з виборцями. Більшість звітів були формальними, як кажуть «ні про що», депутат повідомляв про час та місце звіту, кількість виборців та називав пару тем про які йшла мова на звіті. В 2019 таких відписок було більше половини (14 з 27). 
І тільки в 9 звітах можна знайти повну інформацію про діяльність депутатів. Мова іде про  звіти Михайла Линецького, В’ячеслава Яременко, Леоніда Ремиги, Лариси Леонової, Алли Беліченко, (всі позафракційні) Дініса Бердника та Андрія Дмитрієва (обидва ВО «Самопоміч»), Антона Хмаро (Опозиційний Блок) та Дмитра Іванова (Солідарність)  - повідомив Олександр Мошнягул.
 
Артем Чайковський розповів про початок всеукраїнської громадської ініціативи «Вимагаємо звіту». Головна мета ініціативи – допомогти депутатам зрозуміти, що вони повинні прозвітувати про свою діяльність. 
В рамках ініціативи планується збирання думок небайдужих громадян, щоб повідомити депутатів міської ради про свою зацікавленість в звіті з їх роботи.
Також буде проводитися кампанія впливу – інформаційна компанія в соціальних мережах та вуличні акції, які будуть спонукати депутати до проведення звітів. 
Артем Чайковський закликав небайдужих громадян заповнити форму онлайн (https://bit.ly/31u8ypN), щоб повідомити місцевих депутатів про свою зацікавленість. 
 
Ганна Парфьонова розповіла про досвід своєї організації, яка створила сайт «Херсон. Громада. Ініціатива» https://hgi.org.ua , який збирає інформацію про діяльність депутатів, їхні звіти, звіти по програмам, корисна інформація для активних громадян.
 
Наша довідка: депутати Херсонської міської ради мають звітувати на відкритих зустрічах з виборцями. Цього вимагає закон про «Статус депутатів місцевих рад», про це іде мова і в рішенні Херсонської міської ради № 437 від 20.10.2016 року  «Про організацію проведення звітів депутатів міської ради VІІ скликання перед виборцями про депутатську діяльність», яке було прийняте на всю каденцію нинішньої ради.
Згідно рішення депутати мають звітувати щорічно до 15 грудня, попередньо поінформувавши про звіт на сайті ради. На сайті створений розділ «Звіти депутатів Херсонської міської ради VІІ скликання перед виборцями» який дозволяє зробити висновки щодо результатів проведених звітів.
 
 

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica