незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » 2021-2022 опалювальний сезон

2021-2022 опалювальний сезон

2021-2022 опалювальний сезон
 З ТЕПЛОМ, ЧИ ПІД КОВДРОЮ?

Прогнози та перші результати

 

Українська економіка споживає всього втричі менше газу, ніж німецька, при цьому рівень ВВП у нас більш ніж у 20 разів нижчий. Доступність базових енергоресурсів стає ключовою у системі світової конкурентоспроможності. Ціна на газ та опалення у провінційній школі або лікарні цієї зими буде прив'язана до "хабу+". 

ЕНЕРГЕТИЧНА СТРАТЕГІЯ УКРАЇНИ.

В Україні діє «Енергетична стратегія на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність»» та Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок. Виконання цих стратегічних документів призведе до зміни структури виробництва електричної енергії в Об’єднаній енергетичній системі України. Тобто частка виробників електричної енергії теплової генерації будуть заміщенні за рахунок збільшення частки ВДЕ (відновлювальні джерела енергії) до 12% у 2035 році. Але для цього потрібно розвивати високоманеврову генерацію (smart-генерацію), а також сегмент накопичувачів енергії. Це те що нас очікує, а чого простій людині чекати в опалювальному сезоні 2021-2022. На які тарифи розраховувати, чи переживемо ми зиму?

ЧИ ЦЕНТРАЛІЗОВАНА ПОДАЧА ТЕПЛА ЕКОНОМІЧНО ВИГІДНІША?

Є думка, яку висловлюють багато експертів, що ТЕЦ (теплоелектроцентраль) нема альтернативи. Із-за росту тарифів на тепло, багато споживачів мріють про перехід на індивідуальне опалювання. Вони вважають, що це значно дешевше. Чому експерти вважають що централізована подача тепла економічно вигідніша? Вони стверджують, що коли виробляється тепло на ТЕЦ, разом йде паралельний процес виробництва електроенергії, і саме це здешевлює собівартість і робить вартість Гкал (гігакалорія) більш привабливою в порівнянні з теплопунктом, який може бути розташований в підвалі багатоквартирного будинку.   До речі, якщо врахувати вартість нових теплопунктів, які будуть виробляти тепло по всій країні то це дуже великі гроші, які можна б було спрямувати (інвестувати) з більшою вигодою для громадян. До того ж КПД (коефіцієнт корисної дії) на ТЕЦ більше, ніж на індивідуальних установках. Тому, враховуючи все сказане можна спростувати топ 10 міфів про індивідуальне опалення:

1.    Вся Європа переходить на індивідуальне опалення. 
Це неправда. Наприклад, в Німеччині вважають, що централізована подача тепла економічно доцільна
2.    Тарифи не можуть бути високими, коли заробітна платня низька. 
Держава подбала про тих, хто не може платити ринкові ціни створивши систему субсидій.
3.    Індивідуальне опалення дешевше для споживачів.
Це не так, тому що разом з теплом виробляється і електроенергія, за рахунок чого зменшуються витрати на виробництво тепла.
4.     Індивідуальне опалення простіше для міста.
Індивідуальне опалення шкодить екології, тому що «огортає» будинок коконом угарного чаду.
5.    Утеплення окремої квартири БКБ (багатоквартирний будинок) правильна ідея.
Дуже суперечливе твердження
6.    Електроопалення – найдешевший спосіб опалення.
Твердження, яке не витримує критики.
7.    Газ розбавляють повітрям, тому він не гріє
Так можуть стверджувати тільки люди, які не знаються на технологіях подачі газу.
8.    Спочатку потрібно поміняти котельні. 
Навіщо? Питають фахівці
9.    Держава скинула все на громадян.
Не все так просто. Спрощений підхід не дає правильних відповідей. 
10.    Всі субсидії сплачуються, щоб дати заробити олігархам. 
Субсидії дають в першу чергу, щоб підтримати ринкові механізми регулювання економіки.


ПРО ТАРИФИ

Оскільки виробничі процеси по виробництву тепла та електрики на ТЕЦ неможливо розділити (це стосується, наприклад, Херсонської ТЕЦ), то при розрахунку тарифів ключову роль грає правильне «рознесення» витрат на виробництво тепла та електроенергії на ТЕЦ. Розрахунок тарифу включає в себе: «Виробничу собівартість», «Адміністративні витрати», «Інші операційні витрати», «Витрати на збут», «Фінансові витрати», «Повна собівартість», «Розрахунковий  прибуток», «Податок на прибуток», «Дивіденди», «Резервний фонд», «На розвиток виробництва», «Витрати на транспортування продукції», «Витрати на збут», «Інші витрати».

Таким чином, згідно з розрахунком тариф на теплову енергію АТ «Херсонська ТЕЦ» без ПДВ для населення складає 2 015,84 грн/Гкал, для інших споживачів – 2 793,72 грн/Гкал

Наразі, зараз на сайті Херсонської ТЕЦ маємо інформацію, що тариф на тепло, який буде діяти листопад-грудень 2021 становить 

2002,16 грн/Гкал з ПДВ для населення.

Які перші висновки?

Херсонська ТЕЦ вчасно підготувалась до опалювального сезону і не зірвала терміни подачі тепла херсонцям. 

Постачання тепла йде в штатному режимі. 

Але нагнітання негативних сценаріїв на ТБ і в багатьох опозиційних ЗМІ спонукає населення до більш щільного контролю за дотриманням владою своїх обіцянок.

Економічний оглядач Юрій Житняк

Новость отредактировал: YZ - 10-12-2021, 23:44

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica