незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Медична реформа і наше право: "Гроші йдуть за пацієнтом"

Медична реформа і наше право: "Гроші йдуть за пацієнтом"

 


Пост-реліз – Інформаційний пакет

 

23 грудня в Херсоні відбулося  засідання круглого столу з теми: «Медична реформа на рівні територіальних громад в умовах нового етапу децентралізації, адміністративних змін та епідемії ковід: досягнення, проблеми та виклики»

 

Метою круглого столу було надання  представникам різних ЗМІ, блогерам та активістам правильного  розуміння процесів, етапів та перспектив реалізації медичної реформи  на Херсонщині, прояснення  досягнень та проблем на цьому шляху, щоб в подальшому місцеві МЕДІА змогли донести адекватну інформацію до всіх мешканців територіальних громад нашого краю.  

 

Спікерами круглого столу булиКороленко Віктор Миколайович – голова  постійної депутатської комісії  з питань охорони здоров’я, здорового способу життя та  курортно-туристичної діяльності Херсонської обласної ради;  Карчевич Тетяна Євгенівнадиректор Департаменту здоров'я Херсонської обласної державної адміністрації; Ромаскевич Юрій Олексійович – головний державний санітарний лікар Херсонської області (Херсонський обласний Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України);  Алізаде Сархан - директор в Качкарівський Центр первинної медико-санітарної допомоги; Оленковська Лариса Павлівна - Директор Херсонського Регіонального відділення Асоціації міст України. 

 

На початку  круглого столу модератор Галина Бахматова нагадала основні теоретичні підстави ти сенс медичної реформи, яка офіційно стартувала в жовтні 2017 року з прийняттям закону України «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів». З того часу реформа розвивається поетапно, послідовно, успішно. 

Навіщо було її починати?  Тому що  середня тривалість життя в Україні та 9 років менша за показник в Європейському Союзі, тому що інвалідність після тяжких хвороб сягає 50%, тому що серед смертей від інфарктів/інсультів у нас 12 %в – це молоді люби працездатного віку, тому що при тяжких хворобах фінансові витрати сім’ї на медичну допомогу  вимагають від родини  продавати все (навіть житло)  і ставати жебраками. І нарешті – тому що ми маємо  конституційне право на якісну  доступну державну медицину. 

Що передбачала медична реформа в теорії? Це нові фінансові механізми функціонування медичних закладів, зміна їхнього статусу на комунальні некомерційні підприємства, фінансовий захист населення, гарантія  рівного доступу до Пакету медичної допомоги, трансформація системи медичної допомоги згідно міжнародних стандартів, державні  Програми «Гроші йдуть за пацієнтом» та «Доступні ліки». І як наслідок  передбачалося продовження тривалості та  підвищення якості життя. 

Нові фінансові механізми в системі охорони здоров’я субвенції з держбюджету будуть змінені на  закупівлі медичних послуг з боку НСЗУ за встановленими тарифами. В результаті кожен лікар і кожна лікарня будуть заробляти стільки, скільки вони реально коштують, і стане невигідно бути бездарними та непрофесійними, бо тепер пацієнт має право сам обирати як лікаря, так і лікарню. Введення телемедичних послуг повинно змінити саму концепцію медичної допомоги. 

 

Короленко Віктор Миколайович нагадав, що медична допомога повинна бути якісна – доступна – своєчасна - неперервна.   Вимоги до кожного медичного пакету  контролюються з боку НСЗУ, а саме: обладнання, вузькі спеціалісти, кількість ліжок, інклюзія, доступність тощо.  Всі медичні заклади відійшли  у власність  нових громад згідно адміністративної реформи, наразі їде процес підписання контрактів з ними. Є національний перелік препаратів, які надаються в  лікарнях безкоштовно для всього населення,  працюють локальні Протоколи лікування. Створені  нові округи для роботи  швидкої медичної допомоги, і це біля 20 пунктів по всій Херсонській області, де максимальний час доїзду до місця виклику  становить 60 хвилин для сільської місцевості та 15 хвилин для   міст.  Для забезпечення максимальної доступності медичної допомоги обласна рада затвердила місцеві  обласні Програми  підтримки закладів охорони здоров’я,  Програми по кардіології,  по боротьбі з ковідом, з  онкологічними захворюваннями В кожному опорному  медичному закладі   збудовані нові  приймальні покої, і  всі вони мають свій комп’ютерний томограф (і це є безпрецедентним).   Надалі будемо розвивати хоспісну допомогу, покращення логістики в сільських громадах. Прийнято обласний бюджет на 2022 рік, і там закладені кошти на  медицину, але лише після завершення  підписання контрактів кожен медичний заклад  відчує свою власну фінансову спроможність.  Наша медична система в Херсонській області в умовах епідемії відпрацювала досить непогано, у нас є  великий потенціал, проводиться  збільшення заробітної плати лікарям, щоб зберегти  професійні медичні кадри.  

 

 Карчевич Тетяна Євгенівна надала журналістам важливу для висвітлення теми  статистику. Усього лікувально-профілактичних закладів в Херсонській області станом на грудень 2021 року - 80 , серед них 31  надають медичну допомогу  первинного рівня (полікліники), 27 – вторинного рівня, 11 – третинного рівня (це вид медичної допомоги, яка передбачає надання високоспеціалізованих діагностичних та лікувальних медичних послуг з використанням високотехнологічного обладнання) і є 1 заклад  з надання екстреної медичної допомоги.  До цієї ж структури закладів охорони здоров’я входять 154 лікарські лабораторії та 288 ФАПів. В 2021 році в нашій області створені  і нові  медичні заклади  в Качкарівці,  в Чаплинці та в Таврійську. В закладах медицини  в нашій області працюють 2682 лікаря та 6421 молодших медичних спеціалістів з медичною освітою, укомплектованість   медичних кадрів відповідно  - 65% та 79,9%.

В лікарнях нашої області є 6332 стаціонарних ліжок. Фінансування медицини зараз здійснюється з трьох рівнів бюджетів: регіональний, державний та місцевий. Медичну допомогу надають  ще і приватні заклади  та приватні підприємці  з медичною практикою. 

Система охорони здоров’я  в нашій області є потужною, є матеріально-технічна база,  реалізується базовий пакет медичних послуг, послуги досліджень  на комп’ютерних томографах повністю безкоштовні для населення. 

Для здоров’я людей дуже важлива профілактика, в тому числі і вакцинація, і тут у нас не  кращі показники. З 2022 року в Україні  прогнозується нова хвиля епідемії з новим штамом «омікрон». Роль медицини в рятуванні життя займає лише 50%, а решта залежить від самої людини – від  її щеплення. Карчевич Т.Є.  попросила донести до населення, що вакцини хороші та доступні, це  і є гарантія  життя та профілактики. Лікування та реабілітація  ковіду  вимагає біля 100 000  грн. на одного пацієнта.  В Херсонській області затверджено 14 закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу хворим на Соvid-19, загальна кількість ліжко-місць – 3645,  ліжок для  ковідних хворих– 2157. Всього з початку епідемії в області зареєстровано 78460 осіб, які захворіли на Соvid-19, серед них одужали  – 72240, померло – 2701, продовжують лікуватись – 3519. 

За Урядовою програмою «Доступні ліки»  при серцево-судинних захворюваннях, бронхіальній астмі та діабету у 2021 році відшкодовано рецептів на суму  33983, 46 тис грн. На кінець 2021 року  83,5% від населення області підписали декларації про вибір  сімейного лікаря.  

 

Ромаскевич Юрій Олексійович повідомив, що  нова   система громадського здоров’я формується з 2017 року, наша область була першою, яка  створили  окремий заклад для профілактики захворювань. 9 з 10-ти смертей в Україні спричинені не інфекційними  захворюваннями.  Юрій Олексійович підкреслив: «Наше  завдання полягає в тому, щоб у лікарень не було пацієнтів. Генетично ми всі однакові, але смертність від інфарктів та інсультів в ЄС у 8 разів менше, ніж у нас,  люди у віці 40-50 років  помирають у нас в 6 разів  більше, ніж в ЄС, і чого б це?»  

Ромаскевич запитав аудиторію: «Епідемія ковіду  вже  пройшла три  хвилі, і скажу відверто: я, доктор медичних наук – ідіот? Я перший вакцинувався. Євреї – ідіоти? Але Ізраїль має найвищій в світи рівень вакцинації. Сьогодні питання вакцинації –  не питання вибору, це питання життя і безпеки». У грудні в  Великобританії  щоденно з’являються  100 тисяч хворих  на новий штам   коронавірусу. Він заразніший в 70 різ  більше, чим  Дельта, тому перехворіти прийдеться всім або майже всім. Але є шанс  це  легко перенести. Новий штам легше переноситься, але  на 3-4-ий   тиждень різко зростає   загроза  інфаркту  та інсульту. І мільйони  людей  будуть потребувати реабілітації  від постковідного синдрому.  В МОЗ заявили, що ми  очікуємо у2022 році  закінчення пандемії. 

 

Алізаде Сархан  підкреслив, що центр, який він очолює, зовсім молодий, і він бачить дві основні проблеми  на шляху розвитку медицини в сільських територіальних громадах.  Перша: в сільських громадах  потрібен коригуючий коефіцієнт в системі фінансування, якого поки що недостатньо. В селі робочий день лікаря триває майже цілодобово. І лише три лікаря  в його територіальній громаді  опікуються роботою не лице поліклініки, але й 2-х амбулаторій та 6 фельдшерських пунктів. Друга проблема – це кадри: випускники  медичних вузів не доходять до  лікарень. Сархан розповів, що з його  курсу   з 20 випускників лише один став сімейним лікарем. Крім того, лікарі не хочуть їхати в село. Наприклад, можна було б  залучити іноземних студентів, це був би вихід, але  їм потрібно платити  в десять разів більше, ніж нашим лікарям, і це поки що неможливо. 

 

Оленковська Лариса Павлівна  нагадала журналістам, що раніше в Херсонській області було 18 районів та  в них було 18 лікарень, після  адмінреформи – стало 5 районів, а лікарень залишилось 18  на   49  територіальних громад. Всі нові  органи місцевого самоврядування повинні взяти на баланс  всі ці лікарні, але вони ніколи не опікувались медичними закладами, не знають і не хочуть брати нову відповідальність. Тепер одна районна лікарня в районному  центрі  повинна  обслуговувати декілька  районів, що були раніше, і фінансування такої лікарні потребує допомоги та співфінансування  з боку всіх територіальних громад на території даного району, і це проблема, бо ще немає  достатніх законодавчих підстав.  І тому кожна районна лікарня просто «іде з протягнутою рукою» до сільських голів.  

 

Відповідаючи на запитання, Короленко В.М. розповів про успішні  трансплантації на базі  Херсонської обласної лікарні, яка отримала дозвіл на такі операції від МОЗ: три пересадки нирки вже зроблено, підготовчий період  до цього дуже складний та довгий. Підготовлена база для підготовки  до операцій, а також  для контролю за трансплантованими органами в  післяопераційний період.  Зараз на  черзі стоять 120 пацієнтів, які  потребують пересадки нирки,  з них 32 людини вже  повністю підготовлені, а  на пересадку серця підготовлено наразі 4 людини. Держава повністю покриває ВСІ витрати на ці операції,  і навіть кошти на  препарати імуно-супресивної терапії, яка триватиме дуже довго після  операцій.  Сама прооперована людина нічого не платить – платить державний бюджет та доплачує місцевий бюджет. Після пересадки нирки у людини наступає нове життя, бо вона більше не прив’язана до апарату гемодіалізу. Планується, що 8-10 нових людей   в нашій області кожного року  отримають  трансплантовані органи. 

На питання про доплати за роботу лікарів  під час  ковіду, Короленко В.М.  пояснив, що ковідні бригади формуються в кожній  лікарні, і ці бригади отримують, крім  ставки,  ще додатково 300% від зарплатні. 

Голова депутатської комісії також підкреслив, що в Україні має бути страхова медицина, бо без цього не вирішити всіх проблем. І наразі вже можливо вводити елементи страхової медицини  в нашій області, поступово, наприклад,  страхування трудових колективів. 

Обласні програми  передбачають підтримку  лікарів в сільській  місцевості. Наприклад,  Програма «Людський капітал» передбачає, що сама громада  посилає випускників шкіл  на навчання і оплачує його коштами  обласного бюджету та  бюджету самої громади, за умови, що студент повернеться та буде працювати в своїй сільській місцевості. Але поки  в селах не буде гарної інфраструктури, молодь в села не повертатиметься, хоча є і Програми місцевих стимулів, за якими  лікарям оплачують повністю  всю комуналку та вугілля. 

Для  обласного тубдиспансеру передбачено рентген-апарат  в бюджеті наступного року. Для  обласних лікарень – дитячий та для дорослих – заплановані державні кошти на закупку  і апаратів  ШВЛ, гелікоптери, реанімаційне обладнання, тому що  обласні лікарні потрапили в  державну Програму «Велике будівництво». 

Відповідаючи на запитання, директор  департаменту здоров’я  ХОДА  підкреслила, що всі наші вакцини схвалені ВОЗ, ефективність вакцинації можна буде повністю  проаналізувати, коли 90% нашого населення будуть вакциновані, але ступінь доказовості  досліджень в Канаді та Великобританії  дуже висока, і навіть новим штам коронавірусу вакциновані люди переживають там набагато легше.  Імунітет кожної людини є індивідуальний, ніхто в нього вмішуватись навіть не може, тому треба спростовувати фейки. 

Ми єдине місце на півдні України, яке не має  окремої  лікарні швидкої допомоги,  але вона створена на базі  лікарні Лучанського. В місті прописані  маршрути швидкої екстреної допомоги  також і  до спеціалізованих  лікарень. 2022 рік стане перехідним для доопрацювання наших госпітальних баз. 

Карчевич Т.Є нагадала: фаховий імунолог Федір Іванович Лапій пояснив,  що антитіла після одужання ковідних  хворих та стан організму після вакцинації – це зовсім різні види та рівні  антитіл, і жодна лабораторія наразі  не може визначити той  рівень антитіл після одужання, який потрібен для захисту в майбутньому. А значить вакцинація все одно необхідна. 

 

Круглий стіл був організований Українським кризовим медіа центром за підтримки посольства Норвегії в Україні.

 

Галина Бахматова

 

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica