незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Історія Дениса Бережного, якого окупанти примусово відправили в Росію

Історія Дениса Бережного, якого окупанти примусово відправили в Росію


Дениса Бережного вивезли із Херсона за місяць до визволення міста. Окупаційна влада примусово відправила його до анексованого Росією Криму. Денису тоді було 17 років. Історію про Дениса розповіли журналісти міжнародного російськомовного телеканалу "Настоящєє врємя".
Телесюжет можна подивитися за посиланням: 


"Ми сиділи на заняттях. Прийшли і сказали: "Ви їдете завтра до табору в Крим, два тижні відпочинете, потім приїдете додому". Ми почали питати: "А як ми поїдемо? Батьки наші не давали жодної довіреності. Нічого не підписували". Вони кажуть: "У нас усі документи готові, вам залишилося лише речі зібрати".

Батьки Дениса – нечуючі, говорять жестовою мовою. Документів на виїзд дитини вони не підписували.

"Я розповів батькам, батьки просто були в шоці, нічого сказати не могли. Відмовитися не можна було: сказали, що додому прийдуть військові. Ну, а хто хоче, щоб додому приходили військові? На той момент цього ніхто не розумів, це згодом усі почали". розуміти, що ця депортація була", – міркує Денис.

Разом із ним із херсонського ліцею забрали ще 11 дітей. Усіх привезли до табору "Дружба" до Євпаторії нібито на оздоровлення на два тижні. Там, за словами Дениса, було близько 600 українських дітей різного віку – від 8 до 17 років.

"Ми почали питати, а коли додому, два тижні вже минуло. "Ми не знаємо, коли автобуси дадуть". Потім сказали, що автобуси розстріляли дорогою до нас і більше їх не буде, доки Росія не забере Херсон назад", - розповідає Денис.

Російські книги були найпотужнішим інструментом пропаганди у таборі, каже Денис. А вранці – прослуховування російського гімну.

"Деяких дітей у таборі дуже сильно намагалися ламати під Росію, – каже Денис Бережний. – Через історії ламають: "Та ви батькам більше не потрібні, вони вас віддали, ось Росія вас захистить" – і таке інше. Були моменти, що за війну говорили, що російська армія зараз набере сили і піде назад, Херсон забере і далі піде”.

Денис називає ім'я начальника з безпеки Валерія Астахова, який, за словами юнака, залякував у таборі українських дітей: "Як я знаю, він, виявляється, був колишнім українським беркутівцем. І він якраз пропаганду кидав, що Росія краща, Україна погана і якщо ви щось згадуватимете за Україну на території табору, то підете пішки додому".

Про Валерія Астахова раніше писало видання The Insider. Журналісти поспілкувалися з 17 дітьми, яких повернули в Україну, і вони підтвердили, що екс-беркутівець не лише загрожував, а й бив дітей у підвалі. У 2014 році Астахов уже вивозив десятки дітей зі Слов'янська до Ростовської області Росії.

"Це злочин. Навіщо забирати дітей у батьків, навіщо говорити, що батьки вас віддали, що ви нікому не потрібні?" – не розуміє Денис.

У молодої людини цукровий діабет. Коли його та інших дітей повезли до табору, препарати він узяв лише на два тижні – обіцяний термін поїздки.

"Я підійшов до медпункту в таборі. Кажу, ось у мене закінчується інсулін, я взяв на два тижні. Вони мені відповідають, коли закінчиться інсулін тоді і підходь. Через тиждень мені стає дуже погано, мене приводять до медпункту під руки, звідти забрала" швидка" до Євпаторії. І там у лікарні за два-три дні мені сказали, що у нас немає таких лікарів, щоб тебе лікувати", – розповідає Денис.

З табору в Євпаторії його відправили до Керчі навчатись у морському коледжі. Там його намагалися змусити оформити російський паспорт, розповідає Денис: "Дуже добре тиснули. Говорили, отримуй паспорт. Там же видавали сертифікати на квартиру та 100 тисяч. Підкуповували, можна сказати, дітей та батьків, щоби отримували російське громадянство".

Денис повернувся до України за допомогою волонтерів: від друзів він дізнався про організацію Save Ukraine, яка допомагає повертати дітей додому. "Я зайшов на їхній сайт, подивився, кого вони вже забрали, побачив там багато дітей з табору, яких знаю, зателефонував на гарячу лінію з російського номера, дав всю інформацію. На той момент я не бачив батьків 10 місяців. Потім зі мною зв'язалися волонтери.І ми почали робити довіреність на маму друга, щоб мене забрати, бо мої батьки не могли приїхати, вони б на кордоні нічого не змогли сказати".

У депортації Денис був 11 місяців. З окупованого Криму дорога додому на підконтрольну Україні територію зайняла п'ять днів:

"Коли я побачив слово "Україна", я побіг просто з важкою сумкою до цієї таблички. Я був уже настільки втомлений, але це слово "Україна" дало мені сили, і я просто побіг".

***

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ документально підтвердив незаконну депортацію 20 тисяч українських дітей. За його словами, "реальна цифра ще більша". Щомісяця фонд Save Ukraine повідомляє про повернення українських дітей додому: але йдеться про одиниці або у кращому разі десятки дітей. Намагаючись повернути в Україну дітей, їхні близькі стикаються із протидією російських силовиків.

Українська влада побоюється, що найближчим часом доля дітей, вивезених их до Росії під час окупації частини територій країни, може суттєво змінитись: минулого тижня Володимир Путін підписав указ, який дозволить присвоювати українським дітям російське громадянство за особистим рішенням президента Росії. Документ стосується дітей-сиріт та дітей, які залишилися без батьківського піклування. Заяву на отримання громадянства можуть подати, зокрема, керівники організацій, під наглядом яких перебуває дитина.

Новий указ російського президента в Києві назвали однією з ознак геноциду. "Ми розуміємо страшні наслідки таких дій, адже наступним кроком після отримання ними "громадянства" РФ буде усиновлення дітей уже як росіян, а за цим – зміна їхніх персональних даних. В один момент може так статися, що жодної української дитини в РФ не залишиться". , адже всі вони упродовж наступних трьох місяців можуть стати росіянами", – заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець. Раніше про випадки зміни особистих даних українських дітей у Росії писали журналісти-розслідувачі, один із найгучніших – удочеріння вивезеної з окупованого Херсона дівчинки лідером партії "Справедлива Росія" Сергієм Мироновим. За даними "Важливих історій", 10-місячній Марині Прокопенко змінили ім'я Марину Миронову.

У березні 2023 року за звинуваченням у незаконній депортації дітей з України Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у Росії Марії Львової-Бєлової.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica