незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Діалогова група працює як дорадчо-консультативний орган. Бериславська громада

Діалогова група працює як дорадчо-консультативний орган. Бериславська громада


Наприкінці  квітня 2024 року   відбулося  перше установче  засідання діалогової групи  (ДГ) влади та громади з питань відновлення Бериславської територіальної  громади,  де разом з громадськими  експертами місцеві мешканці напрацювали шляхи вирішення місцевих проблем.  Положення про діалогову групу та  її  Склад затверджені Розпорядженням начальника міської військової адміністрації Алчієва О.С.,  ДГ діятиме як дорадчо-консультативний орган та базі  громадського хабу. 
Партнерство влади і громади було втілено в новостворену діалогову групу в рамках проєкту громадської організації Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД). Діалогова група – це тимчасовий дорадчо-консультативний орган, який забезпечать постійну комунікацію і візьме під громадський супровід як процеси самого відновлення громади, так і бюджетний процес та нормотворчість. До складу групи увійшли на засадах територіальної, соціальної і гендерної репрезентативності лідери громадської думки, бюджетники, громадські активісти, представники  міської ради. 
Борисенко Тетяна Анатоліївна,  заступник міського голови з соціальних питань Бериславської міської ради розпочала робоче засідання з принципів  необмеженості  інформування  між владою та громадою, розповіла про сучасні методи роботи Бериславської міської  влади з територіальною громадою.  Діалогова група влади та громади була створена на основі  спеціального Положення міської ради,  було затверджено її склад, але група є відкритою для всіх бажаючих  активних громадян;  всі документи розміщені на  офіційному сайті міської ради.  Наразі створюються одночасно два громадських хаби – в м. Кривий Ріг, куди релокована Бериславська влада та більшість громади,  а також в селищі  Велика Олександрівка. 
Експерти ПЦПСД  передали для новоствореного громадського хабу  два  ноутбуки з налаштованим програмним забезпеченням, надалі хаб буде обладнано  іншою технікою та меблями, необхідними для роботи в рамках різноманітних громадських ініціатив.  

Олег Дядюн, голова Правління  ПЦПСД, передав для керівництва Бериславської громади запрошення на  зустріч з Міжнародним Фондом Відродження.  
Яковлєва Яна Валеріївна,  в.о. начальника Управління освіти, культури, молоді, туризму та спорту, розповіла про важливість взаємодії та партнерства з міжнародними представниками і про початок співпраці з муніципалітетом Готланду (Швеція).  Активісти Бериславської громади навчалися на воркшопі «Мережа демократичної стійкості» у м. Сараєво Боснії та Герцеговині. Про цю та інші цікавинки  в роботі  Бериславської міської ради можна прочитати на її офіційних сторінках  у Фейсбук та в Інстаграмм. 
Місце проведення воркшопу було  обрано не випадково:  м. Сараєво зазнало руйнувань під час війни, проте, завдяки наполегливості та роботі громадських організацій, владних структур та міжнародних партнерів, воно змогло відновитися. Тому саме на цьому прикладі учасники воркшопу намагалися вивчити найкращі практики та досвід, щоб  уникнути помилок у процесі відновлення своїх власних громад,  напрацювати основи  спільної стратегії відновлення, здобути нові знання та навички щодо реалізації проектів, спрямованих на зміцнення місцевої демократії, прозорості та підзвітності влади, підвищення спроможності та стійкості муніципалітетів під час криз і в умовах війни. Результатом роботи робочої групи став довготривалий проєкт співпраці зі Швецією, між м. Берислав та м. Готлендом.  Особлива увага в проекті  приділяється розробці плану відновлення з акцентом на розвиток туризму та інших сфер життєдіяльності. Ключовою проблемою, над якою працюватиме Бериславська влада, стане повернення мешканців громади  додому. Ця проблема включає в себе багато різних напрямків і видів роботи: розмінування територій, відновлення житлової та критичної інфраструктури, розвиток у подальшому сфери туризму задля забезпечення економічного зростання за рахунок руху туристів тощо.  
Особливу увагу шведів викликала інформація та відео-розповідь про село Зміівка – швецьке поселення на території району ще з позаминулого століття. 

Яна Яковлєва презентувала також нове  культурне надбання для Бериславської громади:  це кінотеатр під відкритим небом,  який створено за кошти гранту, отримані новоствореною громадською організацією. 
Дементій Білий, експерт ПЦСД,   як модератор установчого засідання  діалогової групи провів цікаву процедуру знайомства та самопрезентації кожного учасника групи. Серед  них виявились: вчителі,  старости сіл, юристи, пенсіонери, краєзнавці, депутати міської ради, директор дитячого садочка, представники німецької та швецької громад, що проживають на території  с. Зміївка, в якому розбиті рашистськими бомбами  церква, і  кірха. Жителі села Зміівка  розповіли, що  під час окупації  всю громаду, особливо хворих  та маломобільних людей  в будинку престарілих,  врятували швецька фінансова та матеріальна допомога,  яка зараз, після деокупації, допомагає  збудувати нові мобільні  будиночки  та    підтримувати наших  військових. 
Володимир Молчанов, експерт ПЦПСД та  керівник проекту,  презентував просвітницьку частину робочої зустрічі щодо великої  ролі демократії участі у відновленні громади, а також  результати діагностики стану громадянського суспільства в Бериславській громаді. 
Наразі, під час війни, актуальними та можливими залишаються лише три форми громадської активності: 1) НУО, волонтери, громадські ініціативи;  2) публічні консультації; 3) дорадчо-консультативні органи.   

Діагностика стану громадянського суспільства Бериславської громади виявила наступне.  Починаючи з серпня 2023 року,   у громаді наявні практики роботи Ради ВПО при міській військовій адміністрації з фіксованим членством і затвердженим Положенням, яке передбачає обов’язковий предметний розгляд міською адміністрацією напрацьованих Радою ВПО проєктів і пропозицій. Рада ВПО як громадський орган, не зобов’язаний дотримуватися субординації в адміністративній вертикалі військових адміністрацій, здійснила низку  успішних адвокаційних заходів в інтересах як соціально незахищеної групи ВПО, так і громади в цілому. 
З вересня 2023 року в громаді діє Платформа громадської участі у відновленні Бериславської громади, за період існування Платформи навколо неї сформувалася група неформальних активістів, які постійно долучаються до обговорення планів відновлення і збиранню громадських пропозицій. 

Громада не має затвердженого Статуту, а регламент міської ради та її виконавчих органів втратив актуальність із впровадженням в громаді Військової Адміністрації.  Офіційний сайт МВА містить розділ «Бюджет», де відображено бюджетні запити головних розпорядників бюджетних коштів,  розділ «Стратегічні документи», де розміщено Профіль громади і План відновлення та розвитку, розділ «Бюджет участі»,  де коротко описано суть цього інструменту, розділ «Регуляторна політика».  Громадські слухання не проводяться, нормативна база для їх проведення відсутня. ОСН не створені, нормативна база для їх діяльності відсутня. 

Розвинене громадянське суспільство, налагоджена інтерактивна комунікація між владою і широкими верствами громадян, співпраця між владою і ОГС є необхідними, хоча і недостатніми, умовами успішного розвитку (відновлення) громади, оскільки без цього компоненту  та в умовах відсутності альтернативних засобів комунікації, таких як депутатський корпус, влада втрачає відчуття політичної відповідальності перед жителями. 

Висновки  та рекомендації проведеної діагностики громади
З трьох потенційно успішних в умовах правового режиму воєнного стану практик громадської участі (ОГС, консультації з громадськістю, консультативно-дорадчі органи) лише остання практика є частково успішною і має перспективу подальшого розвитку успішності до рівня сталої співпраці: це делегування повноважень та  громадський контроль. Для розвитку практики громадських консультативно-дорадчих органів рекомендовано розширення сфер їхньої компетенції і підвищення знань їх учасників, затвердження і оприлюднення річного плану консультацій,   розробка та прийняття Статуту громади. 
Після презентації діагности громади  члені діалогової групи  визначили  актуальні проблеми громади, які необхідно вирішити на етапі відновлення та відродження громади, взявши за основу   розділи Плану відновлення Бериславської громади. 

Ось перелік основних проблем громади, визначених учасниками діалогової групи: відновлення  або відбудова житла, світла, водопостачання, доріг, робочих місць,   підприємств,  малого бізнесу, ферм, системи зрошування, стаціонарних лікарень та шкіл, геріатричного відділення.  Відродження системи освіти та охорони здоров’я, рекреаційних зон відпочинку, парків та скверів.    Проведення  розмінування та очищення грунтів. Організація допомоги постраждалим від бомбардувань.   Створення реабілітаційних центрів для воїнів, необхідні також лазні та соціальні пральні,  мотивування людей пільгами для малого бізнесу, посилення боротьби з мародерством, безпека та громадський  порядок.  

Наступним етапом  роботи  учасників діалогової групи  було визначення пріоритетності та першочерговості деяких проблем. Надалі протягом найближчих трьох місяців активісти за допомогою експертів ПЦПСД  готуватимуть шляхи їхнього  вирішення у вигляді дорожніх карт і проєктів нормативно-правових актів.

Наостанок з числа членів діалогових груп за підсумками активності, здібностей і бажання, було відібрано  5 майбутніх громадських експертів з відновлення, які  в наступні місяці проекту пройдуть низку тренінгів  з теми фандрейзінгу, проектного менеджменту, бюджетного процесу, громадського контролю і будуть надавати власні експертні послуги в різних сферах демократії участі. 
Інформація про проект
Бериславська міська та Високопільська селищна громади  будуть працювати разом з експертами  Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД) над процесами раннього відновлення на звільнених територіях України  при потужному посиленні громадської участі.  «Раннє відновлення»  - це  підтримка звільнених територій, які знаходилися під російською окупацією протягом певного періоду часу з початку повномасштабного вторгнення та реагування на першочергові потреби населення деокупованих територій для забезпечення громадського порядку, безпеки та надання ключових послуг населенню. Активне сприяння в реалізації проекту надають  Бериславська та Високопільська військові адміністрації. Громадські хаби будуть облаштовані меблями та  необхідною комп’ютерною технікою.  Метою спільної діяльності громад та експертів ПЦПСД   буде залучення жителів обраних громад до процесів відновлення шляхом створення постійно діючих діалогових груп як платформ співпраці влади та громадськості,  а також підняття їхнього фахового рівня.

Проєкт «Партнерство влади і громади заради відновлення «Діємо разом!» впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.
Галина Бахматова

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica