незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Колонки » Дементій Бєлий » Приємний подарунок від колективного автора Виборчого кодексу

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Приємний подарунок від колективного автора Виборчого кодексу

Національне агентство з питань запобігання корупції нарешті поставила остаточну крапку в дискусії між юристами та віруючими у друковане слово. Дискусія виникла навколо питання подання чи не подання кандидатами у депутати та кандидатами на посаду голів  громад електронних декларацій про майновий стан, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

Справа у тому, що в статті 226 Виборчого кодексу чітко прописано: "кандидат у депутати, кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови, зареєстрований у порядку, встановленому цим Кодексом, подає декларацію..."

Виявляється, що завжди треба уважно читати також й всі посилання, які подані в нормативному акті, бо в цих посиланнях може бути захований приємний бонус, як в нашому випадку.

Однією рукою колективні автори Виборчого кодексу прописали вимогу подавати електронну декларацію. А іншою рукою викреслили із Закону "Про Запобігання Корупції" вимогу від кандидатів до місцевих рад та голів подавати ці самі електронні декларації й, одночасно прописали у Виборчому кодексі, що декларувати свої статки кандидат зобов'язаний в порядку процедури, яка описана в Законі про запобігання корупції. Тобто... ніяк не декларувати.

Бінго!

І з корупцією пишемо, що боремося, і човен не розхитуємо...

Тепер трохи офіційної інформації: Національне агентство з питань запобігання корупції  роз’яснило, що  кандидати у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим і місцевих рад, а також особи, які балотуються на посади сільських, селищних, міських голів та обрані на ці посади, не повинні подавати декларації про майновий стан, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

Однак, якщо кандидат став депутатом, тоді вже така  декларація повинна бути подана протягом 15 календарних днів із дня відкриття першої сесії ради (для депутатів) та  протягом 15 календарних днів після складення присяги на пленарному засіданні відповідної ради, на якому територіальною виборчою комісією оголошується рішення щодо обрання та реєстрації особи (для голів громад).

Але, якщо особа вже подавала декларацію за минулий рік, то подавати декларацію повторно не потрібно - стверджує прес-служба НАЗК.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica