незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » Другі перші вибори на Херсонщині: передвиборча диспозиція

Другі перші вибори на Херсонщині: передвиборча диспозиція

виборча карта
Сьогодні відбудеться день голосування на перших виборах в семи об'єднаних громадах Херсонської області. Минулої неділі вибори пройшли в чотирьох об’єднаних громадах: Асканія Нова, Хрестівська, Каланчацька та Музиківська громади. Наш огляд присвячений подіям, які передували дню голосування другої хвилі виборів. Тенденціям, порушенням та цікавинкам. 
Нагадаємо про те, як пройшли вибори 11 грудня: вони пройшли не без порушень, але без таких, які б вплинули на результати голосування.
Формулювання цікаве – мовляв, «як так може бути, щоб порушення і не впливали на результати?». Ті, хто має досвід у спостереженні за виборчим процесом знають, що є такі порушення які фальсифікують результати голосування, а є процедурні порушення, які не впливають на волевиявлення громадян. Наприклад, спочатку підрахували кількість контрольних талонів, потім кількість підписів у списку виборців, хто отримав бюлетені, а вже потім кількість невикористаних бюлетенів. Це вже є порушення, бо контрольні талони потрібно рахувати після того, як підрахують невикористані бюлетені та підписи виборців.
Звісно, процедури придумали не для того щоб на них рукою махати, проте інколи керівні склади дільничних виборчих комісій плутаються у хитросплетіннях Закону України «Про місцеві вибори». От спробуйте відкрити ст. 79 «Порядок підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці» і, як по алгоритму, просто водити пальцем і виконувати все по пунктах. Це не так вже й легко. Тим паче якщо ви перфекціоністи, як наші секретарі та голови ДВК, яких тіпати буде все життя, якщо якась циферка не зійдеться у протоколі. Акт про розбіжність, який в такому разі складається, словосполучення майже заборонене – "аби не накликати". 
Саме через цей сакральний страх перед бюрократією часто створюються реальні загрози фальсифікації результатів голосування – заповнюють протоколи про підрахунок голосів олівцями (що заборонено ч.5 ст.80), рахують кількість проголосувавших по спискам, контрольні талони та невикористані бюлетені «в тиху» (щоб зійшлися цифри) і т.інше. Саме тому існують громадські спостерігачі, які нагадують членам виборчих комісій, що по закону і легше, і правильніше, і без конфліктів потім.

Отже, завтра, 18 грудня голосування на перших виборах відбудуться ще в семи об'єднаних громадах: Гладківській, Великокопаніській, Зеленопідській, Тавричанській, Чаплинській, Григорівській та Мирненській.

Передвиборча ситуація в громадах була стандартною: візити губернатора і публічні виступи з кандидатами та діючими представниками влади (перше, друге, третє, четверте), представники партій обіцяли не дати виграти конкурентам, незаконна агітація та чорний піар, низька активність і зацікавленість громадян у виборах, холодні приміщення для голосування (в яких члени ДВК будуть майже добу сидіти) і т.ін.

На кожних виборах відбуваються якісь казуси – то сейф з бюлетенями на ранковому засіданні ДВК топором відкривають, то бюлетень хтось з’їсть, то якісь сторонні особи в камуфляжі допомагають поліції охороняти порядок в приміщенні для голосування. 

Цього разу відмітились творці чорного піару в Гладківській сільській громаді. Ознайомитись з доводами таємного агітатора варто top-політтехнологам всіх країн з виборами в сільській місцевості (джерело):
чорний піарЯк бачимо серед аргументів в ходу такі: конкурент є "брехуном" та "пліткарем". "Він ще з 2002 року(!!) - чотирнадцять років! - мріє зробити платні місця на кладовищах". Й взагалі, "який з його господар, коли у нього вдома трава до порогу? У якого навіть не має туалету, він справляє нужду в коровнику" - що не фраза, то перлина політичного наклепу.
чорний піарчорний піар

На основі попередніх повідомлень про передвиборчу агітацію в громадах Херсонщини можна сказати що певні ризики виборчому процесу наявні в:
1.Гладківська громада. В цій громаді було найбільша кількість порушень та конфліктів.  Назвемо й "чорний піар" у вигляді брутальних листівок, незаконні форми агітації від "Опозиційного блоку", заява до поліції від одного з кандидатів на одну з голів ДВК в громаді (у кандидата виникла підозра, що голова ДВК хотіла роздрукувати додаткову кількість бюлетенів), конфлікт у Таврійську з нарізкою округів.
2.Зеленопідська громада – заява представника ВО "Батьківщини", що вони все зроблять, «что бы эта Зеленоподская "развивать надо перспективные сёла" тётка не выиграла» викликає тривогу про те, як буде проходити день голосування й що буде робити ця партія, наприклад, якщо буде програвати?
3.Чаплинська громада – унікальна громада з районним центром в якій відзначився член ДВК тим, що незаконно вела агітацію за одного з кандидатів й вже потрапила в історію.

Наведені вище приклади не означають що Мирненська, Григорівська, Тавричанська та Великокопанівська громади не вимагають пильного спостереження – не виявлені порушення можуть означати як їх відсутність, так і дуже хитру наявність.
Голосування стартує вже за кілька годин і, як водиться, головне щоб люди повірили, прийшли і проголосували. А їх волевиявлення вже будуть захищати всі суб’єкти виборчого процесу, зокрема громадські спостерігачі – сторожові пси демократії.
Магістр політології Георгій Джуров

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica