незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » Перші вибори в об'єднаних територіальних громадах в партійному вимірі

Перші вибори в об'єднаних територіальних громадах в партійному вимірі

Партийные расклады 

На Херсонщині 11 грудня пройшла перша хвиля виборів в об’єднаних територіальних громадах, яка продемонструвала невелику зацікавленість місцевого населення до участі у виборах та низьку популярність місцевих осередків партій. Головами громад стали позапартійні висуванці, більшість депутатських місць також отримали позапартійні кандидати.

Ситуація по нашій області відрізняється від загальноукраїнської.

Ось відомості по всій Україні:  Виборці надавали перевагу позапартійним самовисуванцям. З 41 обраного голови в ОТГ - 26 самовисуванці.

 Далі - представників від правлячої партії БПП "Солідарність" майже стільки, скільки від всіх інших партій: 7 від БПП та 8 від інших партій.

 На другому місці - "Батьківщина".

На Херсонщині в цю неділю вибори відбулися в чотирьох громадах, в двох з яких, що розташовані на адміністративному кордоні із окупованим Кримом, компактно проживають турки-месхетинці. 

Явка виборців на Херсонщині у порівнянні з іншими областями, була однією з найнижчих по країні. 

Середня явка по нашій області склала 36,05%. На останньому місці лише Черновіцька область (36%). Для порівняння на Волині взяло участь у голосуванні 65,2% виборців. 

Вибори пройшли з невеликими процедурними порушеннями.

Головами усіх територіальних громад стали позапартійні самовисуванці. Жоден з членів партій, який балотувався на посаду голови ОТГ,  не переміг.  Серед кандидатів перемогла абсолютна більшість позапартійних самовисуванців (68%). Інші 32% депутатських місць розподілили представники п’яти партій («Батьківщини» (11% депутатів), Аграрної партії (10% депутатів), БПП «Солідарність» (7% депутатів), Союз лівих сіл (4% депутатів).


Якщо говорити про загальноукраїнський вимір, то ситуація така:
Партійний вимір обраних депутатів
Знов - більшість новообраних депутатів є позапартійними самовисуванцями (425). Серед партійних на першому місці депутатів від ВО "Батьківщина". Їх більше ніж в чотири рази менше ніж позапартійних (104 депутати). Ще менше представників "Нашого краю" (89 депутатів), далі - представники Блоку Петра Порошенка (75 депутатів). Укропівців 46 депутатів, представників Аграрної Партії 39 депутатів, радикалів 29 депутатів й ще 40 депутатів від інших партій (дивися діаграму). 

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica