незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » 49 ОТГ: Київ затвердив своє адміністративне бачення Херсонщини

49 ОТГ: Київ затвердив своє адміністративне бачення Херсонщини


Володимир Молчанов, політичний оглядач ПХ
Уряд 29 квітня затвердив перспективний план формування територій громад Херсонської області. З текстом Розпорядження та повним переліком об'єднаних громад, які бачать високопосадовці на Херсонщині можна ознайомитися за посиланням.
На Херсонщині планується в результати 49 об'єднаних громад, які охоплять 100% її території та завершать процес адміністративного перерозподілу.
Політичний оглядач "ПХ" Володимир Молчанов прокоментував урядове рішення:
Новий план об'єднання громад Херсонщини. Квітень 2020 року
Попередній Кабмін за день до відставки встиг підтвердити спроможність двох нових громад Херсонщини. Наступний Кабмін через 2 місяці їх "приєднує", а крім них ще дві раніше існуючи і також звісно, спроможні, громади до когось іншого.

Добре якщо до існуючих громад, як Гладківську до Голої Пристані чи Костогризівську Каховського району - до Зеленопідської (хоча - де той Зелений Під? Громада буде довга як кишка і добиратися лише в об'їзд, через новостворену Каховську ОТГ 45 км - цікаво, ці шмигалівці закон про добровільне об'єднання читали? )

А Шляхівській, яка свого часу, при утворенні рік тому найбільше побоювалась поглинання Бериславом, Вербівській, яку район безсовісно доїть, Роздольненській - запропоновано приєднатись до неіснуючих наразі ОТГ. Які ще невідомо, чи будуть створені - хоча б тому, що для міст обласного значення єдиним стимулом когось приєднувати був ДФРР, який через бюджетний колапс скоротили. Та не скоротили, а скоріше скасували. І нащо зараз каховським депутатам ділити 36 мандатів з десятком сіл, чиї виборці всіх цих Філіпчуків і Дроздиків знати не знають?

Окреми теми - неврахування приєднань, що вже відбулися, наприклад, Новомиколаївка Новотроїцького району ВЖЕ є в Присиваській ОТГ, а її загнали в Новотроїцьку (також неіснуючу і якщо чесно, нежиттєздатну, враховуючи бажання значної і активної частини виборців Чкалова мати власну ОТГ, велику кількість сільрад і лінійні розміри).

Ну і останнє - це монструозні псевдо-ОТГ, утворені з цілих районів, Новотроїцького і Нижньосірогозького, про які йдеться вище і Генічеського. Цей район вшестеро більший за Верхньорогачицький, в якому одна ОТГ здається оптимальною. Створити таке можна лише насильно, і не від великого розуму. Не знаю, хто на цих варіантах наполіг, це треба розбиратись - принаймні варіант кабміна має певні спильні риси з тим, що на початку року пропагувала ОДА. Навіть дивно, що решта малих двосільрадних громад лишилися недоторканими.

І наостанок трохи позитиву: оскільки навіть попри невідповідність низки ОТГ новій версії перспективного плану, визнання цих громад спроможними ніхто (поки) не скасував, податки вони і надалі збиратимуть самі без участі районів. ДФРР не зможе їх фінансувати, це було б дуже прикро, але в умовах мегасеквестру бюджета і урізання ДФРР і втрачати лишилось майже нічого.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica