незалежний спостерігач

Громадськість – невід’ємна компонента національної стійкості


В Українському кризовому медіа-центрі відбувся Круглий стіл «Культура безпеки в умовах війни: як забезпечити стійкість суспільства та інституцій?». Головним завданням обговорення стало бажання допомогти українцям розібратися, як жити під час тривалої невизначеності
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Барабани радості або кілька слів про українське відродження

Я назавжди запам'ятав як на початку 90-х років на якусь херсонську філологічну конференцію прийшла із доповіддю талановита викладачка з української філології Херсонського державного університету Наталія Чухонцева з купою книжок. Й замість вступу почала ці ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » 49 ОТГ: Київ затвердив своє адміністративне бачення Херсонщини

49 ОТГ: Київ затвердив своє адміністративне бачення Херсонщини


Володимир Молчанов, політичний оглядач ПХ
Уряд 29 квітня затвердив перспективний план формування територій громад Херсонської області. З текстом Розпорядження та повним переліком об'єднаних громад, які бачать високопосадовці на Херсонщині можна ознайомитися за посиланням.
На Херсонщині планується в результати 49 об'єднаних громад, які охоплять 100% її території та завершать процес адміністративного перерозподілу.
Політичний оглядач "ПХ" Володимир Молчанов прокоментував урядове рішення:
Новий план об'єднання громад Херсонщини. Квітень 2020 року
Попередній Кабмін за день до відставки встиг підтвердити спроможність двох нових громад Херсонщини. Наступний Кабмін через 2 місяці їх "приєднує", а крім них ще дві раніше існуючи і також звісно, спроможні, громади до когось іншого.

Добре якщо до існуючих громад, як Гладківську до Голої Пристані чи Костогризівську Каховського району - до Зеленопідської (хоча - де той Зелений Під? Громада буде довга як кишка і добиратися лише в об'їзд, через новостворену Каховську ОТГ 45 км - цікаво, ці шмигалівці закон про добровільне об'єднання читали? )

А Шляхівській, яка свого часу, при утворенні рік тому найбільше побоювалась поглинання Бериславом, Вербівській, яку район безсовісно доїть, Роздольненській - запропоновано приєднатись до неіснуючих наразі ОТГ. Які ще невідомо, чи будуть створені - хоча б тому, що для міст обласного значення єдиним стимулом когось приєднувати був ДФРР, який через бюджетний колапс скоротили. Та не скоротили, а скоріше скасували. І нащо зараз каховським депутатам ділити 36 мандатів з десятком сіл, чиї виборці всіх цих Філіпчуків і Дроздиків знати не знають?

Окреми теми - неврахування приєднань, що вже відбулися, наприклад, Новомиколаївка Новотроїцького району ВЖЕ є в Присиваській ОТГ, а її загнали в Новотроїцьку (також неіснуючу і якщо чесно, нежиттєздатну, враховуючи бажання значної і активної частини виборців Чкалова мати власну ОТГ, велику кількість сільрад і лінійні розміри).

Ну і останнє - це монструозні псевдо-ОТГ, утворені з цілих районів, Новотроїцького і Нижньосірогозького, про які йдеться вище і Генічеського. Цей район вшестеро більший за Верхньорогачицький, в якому одна ОТГ здається оптимальною. Створити таке можна лише насильно, і не від великого розуму. Не знаю, хто на цих варіантах наполіг, це треба розбиратись - принаймні варіант кабміна має певні спильні риси з тим, що на початку року пропагувала ОДА. Навіть дивно, що решта малих двосільрадних громад лишилися недоторканими.

І наостанок трохи позитиву: оскільки навіть попри невідповідність низки ОТГ новій версії перспективного плану, визнання цих громад спроможними ніхто (поки) не скасував, податки вони і надалі збиратимуть самі без участі районів. ДФРР не зможе їх фінансувати, це було б дуже прикро, але в умовах мегасеквестру бюджета і урізання ДФРР і втрачати лишилось майже нічого.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica