незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » Міна під вибори: огляд правок Виборчого кодексу. Стаття 1.

Міна під вибори: огляд правок Виборчого кодексу. Стаття 1.


Володимир Молчанов підготував огляд правок до Виборчого кодексу, які закладають міну уповільненої дії під виборчий процес, який незабаром розпочнеться. Це зміни у Виборчий кодекс до двох статей. 

до статті 201:
4. Орієнтовна кількість територіальних округів, ..., визначається як ціла частка від ділення кількісного складу відповідної ради на 10. При утворенні цих округів відхилення від їх середньої орієнтовної кількості не може становити більше ніж два округи.

до статті 2019 :
5. У єдиному виборчому списку визначається перший кандидат. З числа інших кандидатів, включених до єдиного виборчого списку, організація партії на тих самих зборах, конференції формує і затверджує територіальні списки кандидатів у депутати у кожному багатомандатному виборчому окрузі. Територіальний виборчий список організації партії повинен включати не менше п’яти і не більше дванадцяти кандидатів у депутати.

6. Кожен кандидат у депутати, включений до єдиного виборчого списку (крім першого кандидата), також має бути включений до одного з регіональних виборчих списків. Кандидат не може бути включений до єдиного виборчого списку організації партії більше ніж один раз, а також до двох чи більше різних регіональних виборчих списків.

Отже, законотворці, яким не можу не додати префікс "горе-", так ось, горе-законотворці, прислухались до чисельних побажань місцевих партайгеноссе і царьків, і відновили "перші номери", які відтепер не конкуруватимуть з однопартійцями в територіальних округах. І при цьому не звернули жодної уваги на кричущу арифметичну абсурдність між формуванням округів і висуванням кандидатів. 

Я проілюструю абсурдність гіпотетичним прикладом:

Херсонська міська виборча комісія може за як діючою редакцією, так і пропонованими змінами, сформувати цілу частку (54:10) + - 2 = 3, 4, 5, 6, або 7 територіальних округів. 
При цьому кожна партія, відповідно до ст. 2019, висуває до 54, а в змінах - до 55 кандидатів. 

Кожен з яких, крім першого номера, має бути розподілений між територіальними округами - не менше 5 і не більше 12 на кожен округ. Таким чином, якщо округів буде 3, максимально можна розподілити 3*12 = 36 кандидатів. Якщо 4, то 4*12 = 48. 
А у нас їх має бути розподілено 54! Куди дівати решту? 

За законом виходить стій там іди сюди. Жодного прийнятного рішення в межах ТАКОГО закону не існує. 

Зате можливість для оскарження виборів - просто чудова. І якщо в Херсоні комісія при формуванні округів хоча б може без проблем створити їх в кількості 6, щоб по 2 на кожен район в місті, то в сусідньому Миколаєві (де також в раді 54 депутати)оптимальна кількість буде 4, за кількістю районів. Бо округи не можуть вилазити за межі районів, і будь-яка інша кількість вимагатиме створення різних за числом виборців округів - один буде вдвічі більшим за інший - а партії можуть навпаки, висунути в більший округ 5, а в менший 12 кандидатів. "Рівні можливості"? Не чули. 

Тому є висока вірогідність того, що Миколаївська міська ТВК, діючи абсолютно в межах закону і вдаваної зручності, сформує саме 4 округи, і спричинить вже після того копапс системи. 

Аналогічна ситуація в обласних радах, наприклад, до Херсонської (64 депутати) оптимально сформувати 4 округи за межами медичних округів (законна кількість - від 4 до 8), що дозволить не переходити меж районів і міст. Але для того, щоб партії могли розподілити всі 64 кандидати, округів має бути не менше 6.

Про цю міну під вибори ми, експерти КВУ, не те що кричали - волали. Та нє по масті нєлохам відать фраєрів слухати.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica