незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » ПРЕЗЕНТАЦІЯ. Земельні права: історії успішного захисту та невирішені конфлікти

ПРЕЗЕНТАЦІЯ. Земельні права: історії успішного захисту та невирішені конфлікти

Метою проекту із захисту земельних прав є стабільне надання юридичних послуг та забезпечення рівних можливостей доступу до правосуддя у сфері прав власності на землю власникам земельних паїв та представникам особистих селянських та фермерських господарств у вибраних громадах півдня України  - в Херсонській, Миколаївській та Одеській областях. 

В ході проекту було створено сім  Центрів вторинних юридичних послуг (ЦВЮП) у сфері прав власності на землю, а також правового інформування та просвіти. Ці центри під час стаціонарного та виїзних прийомів надали безоплатну правову допомогу  приблизно в  1700  випадках.


Галина Бахматова вважає, що «правові можливості жителів сільської місцевості є дуже обмеженими з причин бідності, і вони є бідними з причин правової обмеженості». Це замкнене коло, на її думку, можна розірвати лише ПРАВОВОЮ ПРОСВІТОЮ та наданням конкретної юридичної допомоги конкретним людям. Це може стати  поштовхом  до  самозахисту  інших, стимулом до  об’єднання у  громадські ініціативи по захисту  власних громадських інтересів. 


Галина Бахматова розповіла, що протягом року проводився  постійний інформаційний супровід проекту. Зокрема, на сайті «Політична Херсонщина» було створено розділ «Земельне право», в якому друкувалися консультації, приклади успішних історій, різноманітні документи. За час проекту ці матеріали проглянули кілька десятків тисяч користувачів Інтернету.


Керівник юридичної служби Олександр Токаленко навів конкретні приклади різноманітних проблем, що виникали в ході роботи.

Більшість звернень стосувалося орендних відносин (укладення, зміна, розірвання договорів оренди, орендна плата тощо). Найбільш гострими були питання невиплати орендної плати орендарями. Такі конфлікти найчастіше вирішувалися шляхом звернення до суду з позовами про стягнення орендної плати. Результат майже у 100% задовольняв наших клієнтів. 

На другому місці за кількістю звернень стало спадкування земельної ділянки (в т.ч. спадкування сертифікату про право на земельну частку (пай) а також  отримання кадастрового номера.

Серед найбільш спірних були набуття права власності на землю, владнання межових спорів, усунення перешкод у користуванні земельними ділянками та приватизація землі. 

Широкої актуальності набули питання щодо реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.  Як відомо, з 1 січня 2013 року  введені нові правила та процедури оформлення прав на земельні ділянки та інше нерухоме майно.  І це вимагає від власників ретельної підготовки документів. 

Названі проблеми викликали жваву дискусію, в якій взяли участь активісти громадських організацій  Ганна Парфьонова (ХМГО «Розвиток»),  Віра Задніпряна (Херсонське міське товариство захисту прав споживачів),  Дмитро Оніщенко (Асоціація молодих підприємців)

Ганна Парфьонова вважає, що причина  багатьох земельних проблем у відсутності кооперації громадян, відсутності системного підходу до вирішення земельних конфліктів. Галина Бахматова розповіла, що для допомоги селянам в питаннях аграрних та економічних, в питаннях фінансової допомоги,  в тому числі і в спробах кооперації на півдні України створено також ще один центр проекту Агроінвест, який успішно діє у Херсоні.

На питання Дмитра Оніщенка щодо подальшої співпраці учасників проекту з органами місцевого самоврядування, держслужбовцями, землевпорядниками, представниками реєстраційних служб керівник юридичної служби проекту Олександр Токаленко відповів, що певного успіху в цьому напрямку вже досягнуто: «Спочатку з боку місцевої влади до нас була якась  недовіра, але потім, коли ми реально допомогли громадянам з різних районів (консультаціями по телефону, письмовими консультаціями, під час виїзних прийомів тощо), наше спілкування стало стабільно позиитвним. Сільські ради почали самі виходити на наші Центри з юридичними земельними питаннями. З ініціативи наших районних Центрів розпочато процес підписання  Договорів  про співпрацю (особливо активно  ця робота ведеться  в Каховському та Білозерському районах). На сьогодні вже  підписано  біля 15 договорів з сільськими радами»

Галина Бахматова зазначила, що налагодити співпрацю можна лише в один спосіб: їздити в кожне село, проводити активну просвітницьку роботу як з громадянами, так і з  представниками влади щодо захисту прав людини та демократичних норм  життя за законом. 

Більше фото тут.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica