незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » ІСТОРІЇ: Херсонський землевласник не дав себе ошукати

ІСТОРІЇ: Херсонський землевласник не дав себе ошукати

На перший погляд усе виглядає як умова легкої математичної задачки. Михайло Анощук, Володимир Собко й Микола Ігнатенко (імена та прізвища громадян змінено) – співвласники домоволодіння (житлового будинку з прилеглою до нього земельною ділянкою та належними йому господарськими спорудами та будівлями) площею 600 кв.м.  Пан Анощук звертається до Дніпровського районного суду з позовом про визначення порядку користування земельною ділянкою. Згідно з рішенням Дніпровського районного суду домоволодіння належить їм у такому співвідношенні: Анощуку – 48/100, Ігнатенку – 19/100, Собку – 33/100.  Суд постановив, що земельна ділянка повинна розподілятися таким чином: Анощуку - 298,0 кв.м, Собку - 302,8 кв.м, Ігнатенку - 206,0 кв.м 

 

Ось тут і виникають перші невідповідності. По-перше, враховуючи те, що Анощуку належить 48/100 від загальної площі домоволодіння, найбільшу земельну ділянку повинен був отримати він, а вона чомусь дісталося Собку. По-друге, навіть школяр може порахувати, що суд помилився у своїх розрахунках, зробивши загальну площу на 200 кв.м. більше, ніж вказано у документах на земельну ділянку. 

Але замість того, щоб домогтися справедливого розподілу землі й з чистою совістю закрити цю справу, один зі співвласників вирішив привласнити собі більше, ніж йому належить по закону. Як не дивно, це був Михайло Анощук, який в будь-якому разі отримав би більше інших. 

Згідно з ухвалою суду від 23.01.2012 про виправлення описки в рішенні Дніпровського районного суду було визначено новий порядок користування земельною ділянкою.  Так, Михайло Анощук отримував в користування 387,26 кв.м, Володимир Собко - 266,24 кв.м, Микола Ігнатенко - 153.30 кв.м. І знову в сумі отримуємо 800 кв.м замість реальних 600. Крім того, суд несправедливо зобов’язав Володимира Собка звільнити 9 кв.м. на користь позивача. 

Слабо віриться, що суд випадково «прорахувався» вдруге. Скоріш за все, це було комусь вигідно. Стає очевидно, що 200 зайвих кв. м. – ніщо інше, як територія самозахвату Анощука, яку він хотів узаконити за допомогою суду. При цьому одного з відповідачів він змусив звільнити 9 кв.м площі, яка належить йому по закону, а другого взагалі залишив без виходу на вулицю. Нескладно здогадатися, якими методами махінатор «переконав» суд ухвалити вигідне для нього рішення…


Ця махінація могла б залишитися непоміченою, як багато інших. Але співвласник позивача Володимир Собко не закрив на неї очі і почав боротися  за свої права ще з жовтня 2012 року. Шлях до правди був довгий і нелегкий. І нарешті, завдяки юристам проекту USAID «АгроІнвест», які надали Собку вичерпну консультацію щодо його земельних прав, склали апеляційну скаргу та безперервно консультували під час розгляду справи в апеляційному суді.

Й, нарешті, суд скасував незаконне рішення, та ухвалив нове, яким позивачеві було відмовлено у задоволенні позовних вимог. 


Ця історія може стати гарною мотивацією для інших громадян, які зіткнулися з подібною проблемою. Складно діяти, коли ти не впевнений у своїх правах й не маєш гідної підтримки, коли здається, що чесна людина безсила перед грошима махінатора. Але перше, що категорично не можна робити у такому випадку – це опускати руки. Завдяки проекту «Земельні права: консультування, правозахист та яскрава просвіта» у Херсонській, Одеській та Миколаївській областях діють центри вторинних юридичних послуг, де землевласникам завжди допоможуть відстояти свої права. 

Центр вторинних юридичних послуг Проекту USAID АгроІнвест
Адреса: м. Херсон, Придніпровський узвіз, 1, офіс 8
Час прийому: з 9:00 до 16:00 (попередній запис)
Телефон: (0552)325026, (066)1008191

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica