незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Малі Конституції для сіл Бериславського району

Малі Конституції для сіл Бериславського району


27 грудня в Херсонському кризовому медіа-центрі відбулася прес-конференція за результатами проекту «Вдосконалення процедур місцевої демократії в статутах громад Бериславського району в процесі реформі місцевого самоврядування», який реалізувався протягом квітня-грудня 2017 року.
Керівник Бериславської громадської організації «Центр громадських ініціатив»Олег Дядюн розповів про ініціативу впровадження статутів громад у низці сіл Бериславського району. Як відомо, Статут територіальної громади є своєрідної малою Конституцією для селян. Статути масово ухвалювалися на початку 2000-х років, бо цього вимагав закон про місцеве самоврядування. При цьому закон не містить імперативної норми щодо обов’язковості прийняття статуту, а лише рекомендує, надає таку можливість. Через це, а також через те, що відсутні будь-які правові вимоги до змісту статуту, в багатьох громадах вони так і не були прийняті, а представники громад не піднімають питання необхідності розробки Статуту, бо навіть і не уявляють собі, які переваги дає їм наявність такого документу.
Минув час, ситуація в країні змінилася й постала необхідність прописати відношення між владою та громадою села, виписати процедури місцевої демократії. Представники Центру Громадських ініціатив провели аналітичну роботу та виявили ряд сіл у своєму районі, які у свій час забули ухвалити Статути.
«Громади п’яти сіл – Новобериславською, Шляхівською, Веселівською, Степнянською, Максимо-Горьківською відкликнулися на наші пропозиції ухвалити Статут. У всіх радах відбулося активне обговорення документів серед депутатського корпусу та активістів» - розповів Олег Дядюн.
«Наявність Статуту унеможливлює багато конфліктів, покладає певну регламентовану відповідальність на владу і дає дороговказ активній частині громади для вирішення нагальних питань законним і правовим шляхом», - зазначив Олександр Мошнягул.
 «На стадії обговорення проектів ми додали в Статути прописані механізми місцевої демократії – розписали методику скликання, наприклад, громадських загальних зборів або конференцій, громадських слухань, місцевих ініціатив, пописали громадські ради, ОСН. Більш того, ми прописали механізми, якими влада зобов’язана реагувати на рішення цих інструментів місцевої демократії», - пояснив керівник Причорноморського центру, який допомагав громадам у розробці статутів.  
 «Відповідальність громади саме в тому, що вимоги, поставлені перед владою або пропозиції до влади мають бути конкретними, тобто у вигляді проектів рішень, проектів резолюцій, проектів розпоряджень, які можуть бути після того або прийняті або відхилені. В свою чергу на ці Органи місцевого самоврядування покладається конкретне завдання. Якщо є конкретна резолюція, яку можна приймати або відхиляти, він має її розглянути, і або прийняти або відхилити. І цей обов’язок прописується в статуті», -пояснив експерт.

Олег Дядюн поінформував, що в минулому році Національна Стратегія сприяння розвитку громадянського суспільства поставила чітке завдання:  «обов'язкове затвердження у кожній територіальній громаді її Статуту».
Посилання на відеотрансляцію заходу: https://goo.gl/SJy8Ub

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica