незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Фільм про Олега Сенцова "Процес" показали у Херсоні

Фільм про Олега Сенцова "Процес" показали у Херсоні


Олег Сенцов 
20 лютого у Кризовому медіа-центрі. Херсон відбувся показ та обговорення документального фільму  «Процес: російська держава проти Олега Сенцова» про суд над кримськими активістами на чолі з Олегом Сенцовим.
Захід присвячено четвертій річниці окупації Криму за участі ВПО, журналістів, громадських активістів та був проведений за ініціативи Сектору у Херсонській області Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.
Четвертий рік триває окупація Автономної республіки Крим. За даними ООН, у Криму зафіксовані тяжкі порушення прав людини, як-то свавільні арешти й затримання, насильницькі зникнення, жорстоке поводження, катування і щонайменше одна позасудова страта. Жертвами сваволі російського державного апарату ставали кримчани різного етнічного походження, проте особливих утисків зазнали кримські татари, вказано в документі. Експерти також констатують, що на півострові також значно звузилися можливості публічного прояву української культури та ідентичності.
Фільм  «Процес: російська держава проти Олега Сенцова» розповідає, як російський режим розправився із українським кінорежисером Олегом Сенцовим, незаконно засудивши його за обвинуваченнями в організації терактів в окупованому Криму. Це шокуюча історія про страх і свободу. Про те, що в житті кожної людини може настати момент, коли доведеться зробити непростий вибір
Під час протестів в Києві зимою 2014 року, український кінорежисер Олег Сенцов став активістом Автомайдану. А після початку анексії Криму повернувся до Сімферополя і активно виступав за єдину Україну. 10 травня 2014 Сенцов був заарештований співробітниками російських спецслужб за звинуваченням у тероризмі та підготовці підриву пам'ятника Леніну та меморіалу Вічного вогню в Сімферополі.
Крім Олега в цій справі були заарештовані Олександр Кольченко, а також Геннадій Афанасьєв та Олексій Чирній. У серпні 2015 року в Ростові-на-Дону відбувся суд над Сенцовим і Кольченко. Незважаючи на відсутність переконливих доказів, відмову одного з ключових свідків звинувачення у справі Сенцова-Кольченка Геннадія Афанасьєва давати свідчення і заяв, що попередні свідчення були дані під тиском, суд виніс вирок -  20 років позбавлення волі для Сенцова. Міжнародними організаціями з прав людини Сенцов визнаний політв'язнем. Міжнародна кінематографічна спільнота веде активну боротьбу за звільнення Олега Сенцова.
Зйомки фільму розпочались в липні 2014 року одночасно в Москві та в Києві.  Режисер фільму Аскольд Куров розповів  історію Олега через інтерв'ю з близькими йому людьми, через події, які відбувались за цей рік, через історії героїв, які включились у цю справу та змінили своє життя.
Фільм вразив всіх присутніх. Постать Олега Сенцова дійсно є героїчною.
Після фільму відбулося обговорення.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica