незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФУ ПІСЛЯ РЕФОРМУВАННЯ ГАЛУЗІ (ВІД ГРАФІКУ ДО МОНЕТИЗАЦІЇ)

ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФУ ПІСЛЯ РЕФОРМУВАННЯ ГАЛУЗІ (ВІД ГРАФІКУ ДО МОНЕТИЗАЦІЇ)

  2 жовтня відбулися громадські слухання щодо проекту рішення виконавчого комітету Херсонської міської ради «Про встановлення вартості проїзду в міському пасажирському транспорті м. Херсона», а саме - про підвищення вартості проїзду в маршрутках з 4 до 6 гривень. Як саме це відбувалося, читайте та дивіться нижче.
Слухання вели заступник начальника управління, начальник відділу доріг В'ячеслав Нікітєнков та голова міської Громадської ради, керівник регіонального Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії Олександр Мошнягул, який є партнером ГО "Транспорт Херсонщини", що займалася збором та розробкою пропозицій.У громадських слуханнях взяли участь 168 херсонців. Слово надали представникам управління транспорту, перевізникам та представникам громадськості. Обговорення було досить бурхливим, адже, за словами херсонців, кожного року влада та перевізники обіцяють, що підвищена вартість проїзду буде компенсована покращенням якості перевезень, але в реальності нічого не змінюється. Херсонці хочуть бачити комфортні та великі автобуси, нічні маршрутки та адекватних водіїв.
Крім того, слово надали депутату Херсонської міської ради Віталію Урбанському (фракція ВО "Свобода"), який сам користується громадським транспортом. Громадська рада при міському голові підготувала свої пропозиції до громадських слухань. Їх озвучив член ГР, голова ГО "Транспорт Херсонщини" Володимир Молчанов. За його словами, невід'ємною частиною покращення якості перевезень є монетизація пільг. Так, херсонці згодні платити більше, якщо всі їх пропозиції будуть враховані. За проголосували 107 учасників громадських слухань, проти - 37.

Як прокоментував Олександр Мошнягул, фактично були представлені дві Резолюції - одна від міського Управління транспорту, інша - підготовлена Громадською радою. Позитивом є те, що вдалося досягти компромісу й на основі двох Резолюцій буде сформований один документ, який піде на розгляд на найближче засідання виконкому. Це рішення озвучив В'ячеслав Нікітєнков. Нижче публікуємо пропозиції від Громадської ради:

1) Паспортизувати наявні маршрути та усі зупинки з переведенням їх у загальний режим перевезень з режиму маршрутного таксі із складанням графіку, який має стати невід’ємною частиною кожного договору між УТДІіЗ та перевізниками. Режими перевезень «маршрутне таксі» та «експрес» вводити додатково до наявних за даним маршрутом договорів у звичайному режимі. (вносить В.Молчанов) Обладнати паспортизовані зупинки візуальною інформацією про графік руху (доповнення пропозиції від В.Токарєва)

2)Передбачити введення диференційованого тарифу для різних режимів перевезень і рівня комфорту, передусім залежно від можливості займати лише сидячі місця, обладнання кодиціонерами в літній період, а також для поїздок після 20-00 незалежно від режиму перевезень і комфорту. (вносять Я.Концевий, В.Молчанов)

3)Скласти графік обов’язкового повного обладнання автобусів  GPSтрекерами і валідаторами за 2 роки, включити таку вимогу до новоукладених договорів з перевізниками. Дані з трекерів зробити доступними в публічному просторі на сайті УТДІіЗ. Як варіант проводити придбання і встановлення валідаторів коштом міського бюджету з покладенням на перевізників як власників або орендарів рухомого складу матеріальної відповідальноссті за їх збереження і обслуговування. (вносять Я.Концевий, В.Молчанов)

4)Передбачити після обладнання автобусів валідаторами монетизацію пільг на проїзд відповідно до постанови КМУ від 14.03.18 № 197 з включенням до пільгової категорії пенсіонерів за віком і з подвоєнням передбаченої у постанові кількості поїздок для інших категорій пільговиків (інвалідів, ветеранів і т.д.), фінансовою основою монетизації зробити поточне фінансування з міського бюджету компенсації пільгових перевезень електро- і автотранспортом двом перевізникам (МКП «Херсонелектротранс» і МКП «Херсонкомунтранссервіс») (вносить В.Молчанов)

5)Передбачити при проведенні конкурсів мінімальний ценз власних автобусів і документальні докази оформленої і нотаріально завіреної оренди решти рухомого складу та працевлаштування водіїв. Завдяки графікам проводити конкурси на частини одних і тих самих маршрутів, що дозволить збільшити кількість учасників конкурсу, збільшить кількість власних автобусів на лінії, запровадить елементи конкуренції. (вносить В.Молчанов)

6)У разі пропозиції змінити маршрутну мережу відповідно до розрахунків ХНТУ впроваджувати нові маршрути виключно з дотриманням вимог пропозицій, викладених вище. (вносить В.Молчанов)

7)Внести до Положення про УТДІіЗ принципову зміну, якою замість ПРАВА управління на контроль і накладення санкцій на перевізників за порушення умов договорів, зробити контроль і накладення санкцій ОБОВ’ЯЗКОМ Управління. (вносить В.Молчанов)

8)Внести зміни до Програми розвитку громадського транспорту відповідно до рекомендацій робочрї групи:

Приоритет комунальному транспорту, зокрема електротранспорту (електробуси);

Закупівля комунальних автобусів не менше ніж середньої місткості;

Курс на викоринення автобусів малої місткості, крім периферійних маршрутів. (вносить Я.Концевий)

9)УТДІіЗ готувати і та оприлюднювати на сайті міста щоквартальний звіт про розгляд скарг громадян на роботу транспорту із зазначенням загальної кількості скарг, результату розгляду, прізвищ водіїв або посадових осіб, які були зафіксовані як порушники. Розмістити в кожній маршрутці інформацію з телефоном довіри та электронною адресою, за яким можна звертатись із скаргою на дії водіїв. (вносить О.Мошнягул)

10)Узгодити при складанні графіків в період навігації рух наземного транспорту із річковим (рух на Острів та до Річпорту). (вносить Є.Вірлич)

11)Зобовязати УТДІіЗ зробити однією з умов договорів з перевізниками обов'язкове оголошення поточної та наступної зупинок (звукове та візуальне). (вносить Є.Вірлич)

12)УТДІіЗ розробити Наказ про Правила санітарного стану салону автобусів, усі пропозиції збирати відкрито при підготовці документа, проект якого теж винести на окремі слухання або відкрите обговорення, узгоджені Правила зробити частиною договорів з перевізниками. (вносить І.Бродовська)

13)Внести зміни до Програми розвитку пасажирського транспорту: в  п.7 "Науково-технічне, технологічне та інформаційне забезпечення пасажирських перевезень" текст "-керування єдиною безготівковою платіжною системою (в перспективі)" замінити на "-керування єдиною безготівковою платіжною системою на першому етапі реалізації Програми 2018-2019 роки", текст "-облік перевезених пасажирів (у перспективі)" замінити текстом "-електронний облік перевезених пасажирів на першому етапі реалізації Програми 2018-2019 роки" з внесенням змін у п. 8."Етапи реалізації Програми І етап та ІІ етап (вносить Л.Чайка)

14)Додати до проекту рішення Виконкому п.1.4. такого змісту: «1.4.  У разі невиконання вимог п.1 рішення та визначення недотримання умов перевізниками при повторній перевірці, крім зазначеної в п.1.3. під час дії рішення, перевізник втрачає право на обслуговування маршруту достроково, про що треба скласти доповнення до договору з кожним перевізником та по кожному маршруту окремо та до проведення конкурсу, повинен забезпечити перевезення пасажирів за вартістю, що передувала діючому рішенню. (вносить Л.Чайка)

15)Підвищення тарифу проводити лише після виконання цих вимог, індивідуально в розрізі маршрутів та перевізників. (вносить Я.Концевий)

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica