незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » БЕЗКОШТОВНИЙ ТРАНСПОРТ в ХЕРСОНІ НА ПРИКЛАДІ ЕСТОНСЬКОГО ДОСВІДУ. АРГУМЕНТИ "ЗА" ТА "ПРОТИ"

БЕЗКОШТОВНИЙ ТРАНСПОРТ в ХЕРСОНІ НА ПРИКЛАДІ ЕСТОНСЬКОГО ДОСВІДУ. АРГУМЕНТИ "ЗА" ТА "ПРОТИ"

Робота транспорту такий же невід'ємний атрибут привабливості міста, як і його історія та архітектура. Для херсонців якість транспортних послуг та їх вартість входять в топ найбільш нагальних міських проблем, які, з якихось незрозумілих причин, ігноруються міською владою. Влада йде на поводу у перевізників і погоджується з підвищенням ціни за проїзд, але нічого не робить для поліпшення якості перевезення пасажирів в місті. Хоча вимоги городян очевидні для будь-кого, хто хоч раз проїхався громадським транспортом. Він повинен бути: регулярним, комфортним і доступним за ціною. Комунальний транспорт в місті виконує також і соціальну функцію, дає можливість пенсіонерам, людям з інвалідністю та дітям відчувати себе зручно в міському середовищі.

Тому перше, що вловив мій погляд по дорозі з аеропорту «Таллінн» в готель - це новий красивий громадський міський транспорт, що рухається по прекрасними та чистими дорогами міста, який за чисельністю жителів можна порівняти з Херсоном. Яке ж було моє здивування, коли колеги з «Естонського центру Східного партнерства» повідомили, що вся ця «краса» ще й безкоштовна для жителів міста. Наші «дресировані» політологи та економісти відразу б заявили, що це популізм і «комунізм», і можливо вони виявилися б праві, але цьому досвіду вже п'ять років, і його зараз ретельно вивчають в Парижі, Берліні та Пекіні. Може і Херсону взяти цей досвід на озброєння? Може варто в цьому питанні більш ретельно розібратися.

В автопарку «Tallinna Linnatranspordi AS» - 469 автобусів (не рахуючи тролейбуси і трамваї). У 2019 місто придбає ще 100 автобусів, які складуть більше 20 відсотків від усіх. Крім того, протягом наступних п'яти років буде закуплено ще 200 нових автобусів. Таллінн планує виділити 25 млн євро на першу сотню автобусів.

Естонський громадський транспорт за останні п'ять років зробив величезний стрибок у розвитку транспорту: оновлені як поїзди, пороми, автобуси, так і міський та міжміський громадський транспорт.

Хоч і стверджують, що громадський транспорт не може конкурувати з особистими засобами пересування, все ж таки за останні роки ставлення до можливостей громадського транспорту помітно покращилось.

Безкоштовне все одно коштує чималих грошей. Але Естонський Уряд і Талліннська міська влада йдуть на такий крок. Чим вони це мотивують?

Змінилися звички споживачів, в Таллінні завдяки комфортним транспортними умовами (в тому числі) збільшується кількість платників податків, що підтверджується статистикою.

Городяни пересідають на громадський транспорт, що покращує екологію і вирішує питання з пробками.

Городяни стали більше витрачати гроші, маючи можливість безкоштовно доїхати в будь-який кінець міста і гарантовано звідти виїхати. Це відразу позначилося на доходах бізнесу, інвестиційній привабливості міста і на збільшенні податкових надходжень до міської казни.

Коли транспорт безкоштовний, при його плануванні вже виходять не з міркувань, скільки можна заробити на одному пасажирі, а з потреб економіки міста в цілому та інтересів, в першу чергу, працюючої людини.

За проїзд талліннці розраховуються за допомогою зеленої електронної картки, тому іноземцю або «чужинцю» поки безкоштовно проїхати не вдасться. Контроль проводиться стихійно, але штраф «кусається» - 40 євро.

"Злі язики" стверджують, що гроші, виділені урядом Естонії на «безкоштовний транспорт» правляча коаліція використовує, як свій політичний важіль. Ну що ж - має право.

У самій естонській столиці підсумки п'ятиріччя роботи міського громадського транспорту в безкоштовному режимі підводили в січні 2018 року. Дані статистики говорять про те, що система припала талліннцям до душі. Так, у 2017 році безкоштовними трамваями, тролейбусами, автобусами і навіть електричками скористалися 80% городян. Половина з них в останні роки використовують цей транспорт частіше, ніж раніше. Зі збільшенням числа пасажирів, мерія міста стала отримувати більше позитивних відгуків, що позначається на зростанні її авторитету.

Останні статистичні дані Євростату свідчать, що Естонія в числі кращих країн Європи за кількістю задоволених користувачів громадським транспортом.

Пасажири, які до недавнього часу залишалися вірні особистому автотранспорту, зараз все частіше вибирають саме громадський транспорт, тому що він став швидше, зручніше і безпечніше.

Естонці мені розповіли історію, коли в рейсовий автобус увійшов англієць і водій не зміг англійською пояснити йому, що проїзд в їх повіті безкоштовний, він просто написав на папірці «communism».

Стверджувати, що естонці - піонери в застосуванні безкоштовного комунального транспорту - не можна. У Херсоні був період, коли при мері Л.Кобернік городяни їздили на комунальних тролейбусах і автобусах безкоштовно. Однак такий транспорт невигідний для місцевих перевізників, які при підвищенні ціни за проїзд на «одну» гривню кладуть до своїх кишень близько 100 мільйонів грн. доходу на рік. Транспортний бізнес - високорентабельний бізнес, який приносить якщо і не надприбутки, але на «хліб з ікрою» для обраних вистачає. Також потрібно пам'ятати, що громадський транспорт, що перевозить безкоштовно соціально незахищені верстви міського населення, дотує приватних перевізників, які відбирають у комунальників і міського бюджету «платоспроможних» клієнтів, не пропонуючи нічого натомість. В результаті, місто має постійний головний біль через незадоволених пасажирів, мер - позбавляється перспективи переобратися і заслужити вдячність городян, хамство водіїв (за рідкісним винятком) і як результат - відтік з міста найактивніших городян і втрату бюджетних коштів.

І якщо в місті, чиновники і транспортні барони стверджують, що комунізму не буде, вони забувають, що при капіталізмі - хто обирає і платить - той і замовляє музику.

Естонці, впевнено будують капіталізм, вміють рахувати гроші і на порядки (у порівнянні з українцями і мешканцями Херсонської області) обділені природними ресурсами вважають, що безкоштовний транспорт - це вигідно.

Юрій Житняк (економічний оглядач)


Поїздка в Естонію для регіональних журналістів відбулася завдяки спільному проекту, організованому Українським кризовим медіа-центром з Естонським центром східного партнерства.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica