незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Як перетворити сарай на центр розваг для туристів та стати власником середньовічного замку?

Як перетворити сарай на центр розваг для туристів та стати власником середньовічного замку?

Центр середньовічної культури Archebald  
Чи можна зробити із старої кам’яної комори, захаращеного подвір’я, своєї фантазії та доступного Інтернету центр розваг для дітей та дорослих й розвинути успішний бізнес? 
Так! - переконує досвід колишнього вчителя хімії із естонського острову Сааремаа двометрового велетня Арго Кірса.
Він  перебудував міцний, ще довоєнний роботи, склад, в якому колись давно його прадід зберігав сіль, у Центр середньовічної культури Archebald – Замок Арго.
Центр середньовічної культури Archebald  
Острів Сааремаа – знане місце для літнього відпочинку в Естонії. Хоча, яке там літо в північній Естонії? Тому за кожний проведений на острові туристами день необхідно боротися. Для цього гарними можуть бути всі засоби. Й досвід в розбудові туристичної інфраструктури на цьому острові може статися в нагоді херсонцям, які активно освоюють туристичні премудрості.
Арго своїми руками перетворив сарай на кілька осередків давнього середньовіччя. У харчевні можна скуштувати незвичних напоїв та тістечок та пограти у середньовічні шашки та інші стародавні настільні головоломки. Їжу вам принесуть дівчата у стародавніх костюмах.
Центр середньовічної культури Archebald  
На другому поверсі у залі стародавнього одягу можна самим вбратися в середньовічні костюми та плаття й провести гарну фотосесію. А у підвалі - проекспериментувати із різними знаряддями тортур, закувавши друга чи дружину або й чоловіка (на вибір). В ремісничої майстерні - провести вільний час, створюючи власні вироби, наприклад, виготовити свічку або викувати монетку. В арсеналі - примірити на себе стародавні шоломи, кольчуги чи лицарські обладунки, потримати мечі, щити та іншу середньовічну зброю.  
Центр середньовічної культури Archebald  
На подвір’ї вас будуть чекати інші розваги: стрільба з лука, старовинні ігри, унікальні водні ігри та… живі кролики. Повна програма складає чотири години. Є окремі майстер-класи з середньовічних «наук».
Центр середньовічної культури Archebald  
– Я втратив роботу й не знав чим можна зайнятися. Й в мене виникла ідея створити центр середньовічних культури, бо в Куресааре (місті, який є адміністративним центром острова) у 14 століття був заснований великий замок. Його будівля зберігається й досі.  Ми старовинне місто. Й тому, це буде цікавим для туристів. Мені допомагала моя сестра – історик за освітою. Стали в нагоді й мої знання хімії. Наприклад, я виготовляю порох для середньовічної зброї - розповідає Арго Кірс.
Центр середньовічної культури Archebald  
Він відразу акцентує увагу на те, що Центр не є музеєм, а місцем для розваг.
— Тут діє єдине правило, — говорить Арго Кірс, — у нас не музей. Тому до всього можна торкатися.
Центр середньовічної культури Archebald  
Арго у своїх ігрових атракціонах відтворює стародавні обряди, ігри, інформацію про які він знайшов в Інтернеті. Виписує в інтернет-магазинах макети стародавньої зброї. Шукає різні цікавинки та головоломки. Головне, щоб відвідувачі могли отримати позитивні і яскраві емоції. Деякі атракціони можна побачити в подібних розважальних центрах й у нас, але Арго зібрав їх всі разом, створив програму розваг, розробив майстер-класи, щоб туристи могли не тільки слухати, але й брали активну участь у «середньовічному» житті.
Центр середньовічної культури Archebald  
Такий підхід має відгук та великий успіх у туристів. Сюди приїжджають цілими родинами або трудовими колективами. Іноді проходять історичні фестивалі та концерти, інші культурні заходи. Проводяться банкети у «рицарському залі». Відразу зазначу, що їжу тут не готовлять, а замовляють. Бо ціниться тут атмосфера.
Центр середньовічної культури Archebald  
Найбільшою проблемою, зізнається Арго, залишається короткий туристичний сезон. Коли наступають холоди – життя завмирає. Але й тут був знайдений вихід. Минулої зими була розроблена спеціальна різдвяна програми розваг для школярів, яка була присвячена середньовічним легендам про тролів.  Й на різдвяні свята замок Арго відвідало більше сорока груп дітей.
Центр середньовічної культури Archebald  
На початку для створення Центру було важко знайти інвестиції, хоча свій бізнес колишній вчитель швидко та легко зареєстрував, тому він розбудовує центр поступово. Приходилося й самому освоювати науки будівництва. Багато предметів Арго зробив своїми руками.
Центр середньовічної культури Archebald  
Приклад колишнього вчителя, який перетворив кам’яну комору свого прадіда на стародавній замок буде корисним й для херсонців. Звісно, у нас могла б бути власна специфіка, бо ми маємо власну унікальну історію. Це могли б бути козацькі січі, татарські фортеці, давньогрецькі поліси чи табори стародавніх готів, гунів чи скіфів. Місця та історичної унікальності у нас багато. Ініціативні люди є. Інтернет є також.
Центр середньовічної культури Archebald  
Візит до Естонії був організований в рамках спільного проекту Естонського центру східного партнерства та Українського кризового медіа центру.
Центр середньовічної культури Archebald  

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica