незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » У Херсоні відкрилася виставка "Білоруси з Україною в серці"

У Херсоні відкрилася виставка "Білоруси з Україною в серці"

Білоруси з Україною в серці 
16 серпня  2018 року в Херсонській обласні універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара відбулося відкриття міжнародної виставки картин "Білоруси з Україною в серці". Це проект білоруських митців, які писали свої картини безпосередньо в зоні бойових дій в найгарячіші дні 2015 року біля села Піски на позиціях розташування "Тактичної групи "Беларусь". 
Виставка картин   
Сама виставка, що складається з 34 полотен, а також артефактів з зони АТО у вигляді боєприпасів, військової амуніції, фрагментів озброєння, присвячена українцю Віталію Тіліженко та білорусу Алесю Черкашину, які загинули на Сході України, обороняючи нашу землю від російського агресора.







 
На захід зібралося близько 60 небайдужих херсонців, а також запрошені гості, що приїхали з різних куточків України і Білорусі:  бійці тактичної групи Білорусь,керівник міжнародного благодійного фонду "Волошка"  і куратор виставки Анжела Душаєва, Керівник Білоруського центру в Україні "Сябры" - Сорочик Галина, а також батько загиблого добровольця Алеся Черкашина – Микола Черкашин.
 Гостів міста організатори зустріли трохи раніше, почастували караваєм, ознайомили з експозицією виставки. Бійці-добровольці до офіційної частини встигли поспілкуватись з працівниками бібліотеки, а ті - подивували гостей цікавими історіями Херсонщини і рідкісними екземплярами  карт, що зберігаються в фонді бібліотеки ім. Олеся Гончара.
З початком виставки увесь зал заповнився шумом обговорень, спілкування. Гості щиро висловлювали своє захоплення роботами білоруських митців. Організатори, в свою чергу, зазначили, що приємно вражені, що захід, присвячений вшануванню добровольців, українців і білорусів, зібрав стільки однодумців.
Під час виступів Анжелою Душаєвою та Галиною Сорочик було зазначено, що картини, представлені на виставці, були створені для білорусів, аби показати білоруському народу, що насправді відбувається на Сході України, однак в сусідній державі вони не простояли і пів години. Через утиски з боку влади, довелося швидко забирати їх до Українського посольства в Білорусі, тільки так була можливість зберегти витвори мистецтва. Тому тепер картини подорожують усією Україною і відвідали вже 16 міст.
Батько Алеся Черкашина – Микола Черкашин подякував усім присутнім за повагу і за пам’ять про хлопців, які віддали свої життя, аби не допустити, щоб війна огорнула й інші мирні міста.
Опісля виступів, командир тактичної групи Білорусь друже Ігор  провів міні-екскурсію, розповівши про пленер білоруських митців,  місця створення картин, а також оповідав різні цікаві моменти тої творчої подорожі.
Після виставки всі відвідувачі також були запрошені на перегляд документального фільму "Пензлі заміст аутоматоу", у якому зафіксовано увесь процес приїзду художників до селища Піски.
Організатори  також висловлюють велику вдячність колективу піцерії  “Sale e Pepe”, який погодився нагодувати усіх гостей міста перед важкою дорогою. «Sale e pepe» - це соціальний бізнес у Херсоні, створений добровольцями, учасниками бойових дій та волонтерами.
Хочемо зазначити, що херсонці та гості міста можуть ознайомитися з виставкою до 31 серпня 2018 року у ХОУНБ ім. О. Гончара. А також з 1 по 13 вересня у Виставковій залі на площі Свободи.




















 
Крім того, фільм "Пензлі заміст аутоматоу" кожного дня, з понеділка по четвер, а також у суботу та неділю, буде транслюватиcя на третьому поверсі бібліотеки: Пн-Чт 17:00, Сб-Нд 12:00.

Матеріал та фото підготували Євгенія Мироненко, Анастасія Друсінова, Владислава Малега

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica