незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » ЯКИМ БУТИ МОРСЬКОМУ УЗБЕРЕЖЖЮ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ?

ЯКИМ БУТИ МОРСЬКОМУ УЗБЕРЕЖЖЮ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ?


Команди молодих архітекторів з Києва, Харкова, Дніпра та Одеси, експерти, представники громад та органів влади Скадовська та Генічеська – разом досліджували та вибудовували бачення шляхів розвитку приморських міст Херсонської області на семінарі «Скадовськ-Генічеськ-2030», який відбувся 1-7 лютого 2021 р. в рамках проєкту «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку».
Були презентовані концепції зонування та розвитку міст Скадовська та Генічеська. Такий формат співпраці – практичне втілення концепції «ко-урбанізму». В рамках проєкту було ініційовано створення платформи урбаністичних інновацій «CO-URBANISM 2030».
Ефект від «ко-урбанізму» очевидний: 
- є внутрішнє бачення проблем, 
- є зовнішнє експертне оцінювання 
- і є нетривіальні пропозиції вирішення цих проблем молодими архітекторами під керівництвом досвідчених фахівців. 


Втім, є ще один не менш значущий результат – ініціювання процесу створення агенцій/офісів розвитку міст Скадовська та Генічеська. Задача агенцій – сприяти розвитку територій, використовуючи внутрішні та залучені зовнішні ресурси, активно співпрацюючи з органами місцевого самоврядування, державної влади, господарюючими суб’єктами, організаціями громадянського суспільства, беручи участь як у формуванні, так і реалізації стратегій та планів розвитку територій. За словами керівника проєкту Ігора Лялюка, «в рамках семінару ми почали «проєктувати» офіси міського розвитку, без яких сьогодні неможливо ефективно змінювати і малі, і великі міста в кращу сторону»


Пропонуємо короткі анотації концепцій, які було представлено на фінальній презентації 7 лютого.

Генічеськ-1. Мікрорайон «Мости»
Команда запропонувала провести реновацію територій, прилеглих до залізного мосту вздовж старої залізниці, яка вела в порт. Територія відкрита з боку Арабатської стрілки й тому є важливою з огляду презентаційного вигляду міста, а сам старий міст є одним з його брендів. Території за мостом, а також південна частина острова перед мостом віддається під напівштучний природний парк з доріжками на палях з естетизованим малюнком транзиту. Композиційним центром району є лінія колишньої залізниці, вздовж якої влаштовується центральний бульвар, а біля місця старого залізничного вокалу встановлюється паровоз з туристичним інфоцентром.
Загальною концепцією проекту житлової забудови є принцип «п’ятнашок» – гри, де за рахунок пустої клітинки вибудовується бажана конструкція. У даному випадку – облаштування цієї ділянки стимулює подальшу реконструкцію сусідніх кварталів Генічеська. Зараз вона є напіввільною від забудови й надзвичайно привабливою для інвесторів. В проєкті запропоновано три повздовжні ряди кварталів на схилі та в низинній частині цієї ділянки міста реконструювати під три-п’ятиповерхові готельні апартаменти з периметральною, або П-подібною забудовою завширшки 75 м, та внутрішнім двором у 25 м. Ширина вулиць – 15–25 м. Центральною будівлею, ядром ділянки є торгівельно-розважальний комплекс біля мосту, який включає конгрес-хол (місту не вистачає подібних репрезентаційних просторів). 
Її облаштування підвищить якість житла та щільність забудови загалом на запропонованій площі можна розмістити до 5 тисяч людей (переважно, це апартаменти для відпочиваючих та готелі). Сюди можуть переселитися на пільгових умовах всі охочі з навколишніх ділянок і таким чином будуть модернізуватися наступні квартали.


Генічеськ 2 Термальний курорт Генічеська
Ідея проекту полягає у відновлені затампованого термального джерела в північній частині міста неподалік морського узбережжя на території недіючого промислового підприємства. Навколо власне джерела будується великий санаторно-курортний комплекс, а з боку моря – створюється широка зона морського відпочинку включно з амфітеатром публічного простору на рельєфі навколо круглого штучного озера з водою з джерела та штучного пантонового острову на певній відстані від берега з пристойною глибиною та захисною сіткою від медуз для купання. Пляжну смугу пропонується захистити перфорованою бетонною брандмауерною стінкою у морі від сезонних штормів та насування криги на берег з його руйнуванням.
Проект настільки деталізований та осмислений, що має гарну перспективу бути реалізованим, звісно, після більш ретельних досліджень.
Чому це спрацює? Термальних лікувальних джерел на території України лише шість – три на Західній Україні, три – тут же на Арабатці. І це сьоме, яке не експлуатується, але знаходиться у найзручнішому місці для цього. Команда розраховує на «ефект Більбао», коли у депресивному місті будується надзвичайно коштовний проект відомого архітектора світового рівня, і тільки цей один об’єкт приваблює тисячі туристів щорічно й стимулює розвиток всього міста.
Проект передбачає залучення у розробку і сусідніх ділянок житлової забудови, й, навіть, частково сусідніх садових ділянок, де, наприклад, пропонується створення оранжерей для цілорічного вирощування овочів, фруктів та екзотичних рослин за рахунок тепла цього ж термального джерела. 

Генічеськ-3 Колективний егоїзм
За експериментальну ділянку трансформації території узбережжя обрано прибережну частину міста вздовж всього Кам’яного пляжу до Генічеського маяку. Ідея включає п’ять напрямків розвитку міста: бізнес, гастрономія, відпочинок, культура, спорт.
Запропоновано ідею створення штучної навісної (на палях) верхньої набережної вздовж всього берегу аж до маяку, де буде сформовано своєрідний «куток тяжіння» з цілорічним кафе. Вся берегова смуга частково залишається у своєму природному стані, а частково доповнюється штучно сформованим берегом з влаштуванням публічних просторів у вигляді амфітеатрів, спортивних майданчиків, кафе, з іншими комерційними зонами, коворкінг-центрами для цілорічної роботи місцевих мешканців та гостів міста. Пропонується навіть відродження форм тимчасових «льодоламів», які були сто років тому, у вигляді молодіжних зон спілкування з містками до них. 
Даний проект цікавий і своєю концепцією «каталогу пропозицій», який призначений для громади та потенційних інвесторів, які хочуть розвивати концепцію курортно-туристичного Генічеська. Каталог передбачає створення широкого дизайн-коду, який пропонує кілька реалістичних проектів, наприклад, для власників ділянок задля поліпшення власних житлових умов і долучення до приватного готельного бізнесу за рахунок об’єднання ділянок з сусідами. Цей каталог модернізованого або нового житла в рамках загального архітектурного коду міста пропоновано впроваджувати на вигідних умовах кредитування із частковою фінансовою участю міста у реалізації проекту.
Зразковий квартал показує можливості укрупнення ділянок та відкриття нових зелених пішохідних транзитів до моря, які також працюють на підвищення цінності цих приморських ділянок, а тому й розвитку бізнесу в них.
Саме в цій концепції акцентується увага на широкій діяльності «Офісу розвитку міста», який міг би популяризувати можливості розвитку бізнесу, кредитувати його, залучати зовнішнє фінансування, слідкувати за дизайн-кодом та стимулювати населення до змін.

Скадовськ-1 Східна прибережна частина
Пропозиція стосується східної прибережної частини Скадовська, де створюється нерегулярний ландшафтний напівпарк-напівпляж зі звивистими прогулянковими доріжками та велодоріжками між вісьовими поперечними алеями. Вони є продовженнями вулиць, які завершуються винесеними далеко у море містками з пантонними островами із захищеними від медуз басейнами для плавання та периметральними пірсами для спортивно-розважальних плавзасобів. На зимовий період власники цих плавзасобів будуть демонтувати ці пірси для відновлення у наступному сезоні.
У парку планується найширший спектр розваг зі скейт-парком, дитячими майданчиками, амфітеатром для концертів, фестивалів та інших івентів. Східна частина прибережної смуги, яка періодично підтоплюється, зайнята ветленд-парком. Окремо пропонується перетворення території підприємства «Чумак» під готель-квартал з власною внутрішньою сіткою вулиць, зонами спілкування, спортмайданчиками, скверами, тощо.
Для переосмислення було взято і один із дотичних до прибережної території кварталів. Автори вивчили розподілення власників за кадастровим планом й запропонували його модернізацію за різними можливими варіантами дій власників. Передбачено завчасну детальну проробку сценаріїв перетворення у вигляді правил, які будуть запропоновані містом при бажанні власника розпочати будівельні роботи на своїй ділянці. Так, наприклад, У першому випадку власник поліпшує житлові умови самостійно, у другому – два або кілька сусідів об'єднуються й з'являється можливість зробити загальний басейн, готель, кафе, спорт-майданчики та інше, у третьому – приходить інвестор, скуповує кілька ділянок й будує новий комплекс. Всі ці зміни виконуються під наглядом для забезпечення створення гармонійних та цілісних фронтів фасадів вулиць.

Скадовськ-2 Концепція реновації прибережної зони.
Головна ідея проекту – комплексна поетапна модернізація прибережної території Східного пляжу. Тобто реалізація першого етапу, який, по суті, пропонує благоустрій існуючої зеленої та пляжної зони, це підвищить цінність території навколо. За рахунок цього будуть залучені інвестиції від потенціальних учасників реалізації наступної частини проекту – будівництва комерційних підприємств обслуговування в рамках єдиної концепції. Передбачається, що така інвестиційна підготовка привабить більш крупних інвесторів, які, власне, й реалізують кінцеві, наймасштабніщі проекти реновації території порту та підприємства «Чумак» під сучасний спорт-хаб.
Як і всі інші групи проектантів по Скадовську, ця група пропонує поетапну модернізацію портової території у транзитну торгівельно-спортивно-розважальну зону з відкриттям пасажирського порту та яхтової стоянки.
Для взірцевого прибережного кварталу також пропонується концепція поетапної модернізації. На початковому етапі передбачене добровільне об'єднання ділянок для будівництва загального готельного комплексу, басейну, тощо. Це простимулює залучення й інших сусідів, і в подальшому – зацікавлення великих інвесторів, для ущільнення забудови, підвищення поверховості. Але все це буде відбуватися в межах пропонованих містом варіантів й загальної концепції розвитку міста за розробленим дизайн-кодом. Загальна кількість мешканців кварталу після реконструкції може досягти тисячі.

Скадовськ-3 Реконструкція порту та східного пляжу
В основі ідеї – реконструкція території порту та перетворення його на головне містобудівне ядро. Архітектурний комплекс великої будівлі пасажирського вокзалу зі спорткомплексом та різноманітними фуд-кортами на верхніх ярусах, а також культурно-розважальним центром (сценою) на східному пірсі створять презентаційний образ міста, і власне, його морські ворота.
Наявні будівлі порту пропонується наповнити новими функціями (серед яких, наприклад – коворкінг-центр). На територію порту перенесено також зону підприємств харчування (ринок їжі) Саме він може стати ключовою будівлею набережної, її  архітектурною домінантою. Разом із кардинальною перебудовою портової території передбачена повна модернізація території підприємства «Чумак», що межує з портом та береговою частиною. Тут з боку берега пропонується будівництво великого готельно-житлового комплексу. Задля рівних умов розміщення на першій лінії забудови від моря житлові корпуси пропонується розмістити рядами поперек набережній, аби забезпечити як вид на море зі всіх помешкань, так і внутрішньо квартальну вентиляцію морським повітрям. 
Сусідній квартал експериментальної модернізації був вивчений у сенсі типу власників ділянок. У кварталі принцип добудов, прибудов, нових будов розглядається у рамках однієї концепції. Модернізація починається з двох гуртожитків та ділянок, які знаходяться у комунальній власності.
Запропоновано вельми цікаву концепцію «піксельної» забудови та конструкцій малих архітектурних форм за набірних елементів – на основі дизайн-коду, виведеного з самої концепції плану міста та її історичної традиції модульної забудови. Це є практичним не тільки з огляду програмування єдиного стилю та здешевлення будівництва, але й експериментального будівництва. Тобто, на один сезон можна зібрати один варіант облаштування спортивних, ігрових, торгівельних майданчиків, а в інший – другий.
Також в рамках проєкту розвинуто концепцію плавучих типових апартаментів на палях з містками у вигляді ялинки, й глемпінгу – пересувного житла на природі. Знайдеться чимало бажаючих усамітнитися подалі від міста. А на схід від Скадовська є кілька кілометрів пустельного мілководного та мальовничого узбережжя для цього. 
Команда запропонувала також концепцію зеленого кільця навколо всього міста та зелених коридорів від набережної та центру міста за його межі – цікаве рішення, що екологічно і урбаністично «зшиває» місто у єдине ціле.

                                                           

Проєкт «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку» організовують ГО «Urban Re-Public» в партнерстві з AMA group за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica