незалежний спостерігач

Громадськість – невід’ємна компонента національної стійкості


В Українському кризовому медіа-центрі відбувся Круглий стіл «Культура безпеки в умовах війни: як забезпечити стійкість суспільства та інституцій?». Головним завданням обговорення стало бажання допомогти українцям розібратися, як жити під час тривалої невизначеності
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Барабани радості або кілька слів про українське відродження

Я назавжди запам'ятав як на початку 90-х років на якусь херсонську філологічну конференцію прийшла із доповіддю талановита викладачка з української філології Херсонського державного університету Наталія Чухонцева з купою книжок. Й замість вступу почала ці ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Хроніка » ЧИ Є У ХЕРСОНА СУДНОБУДІВЕЛЬНЕ МАЙБУТНЄ?

ЧИ Є У ХЕРСОНА СУДНОБУДІВЕЛЬНЕ МАЙБУТНЄ?


На своїй першій великій пресконференції (23.12.2021) новий очільник Херсонської ОДА Генадій Лагута виказав сумнів, зауваживши, що не вірить в суднобудівництво в Херсоні, а лише в перспективи судноремонту. На жаль, він не був свідком періоду індустріального розквіту нашого міста. 

Старожили свідчать, що Херсон давав до 80% союзного експорту суднобудування (правда, слід зауважити, що інші заводи, наприклад в Миколаєві, будували військові кораблі для ВМФ). По 12 сухогрузів на рік будувалось на Херсонському судозаводі (ХСЗ, зараз ТОВ «Смарт Мерітайм Груп — Херсонська верфь»). З 1968 року «Паллада» побудувала 43 доки в різних модифікаціях.

От і зараз, за короткий період державний концерн «Паллада» отримав 2 контракти на будівництво доків. Один хорватський, другий турецький. 

Напередодні Херсонський державний завод «Палада», який входить до складу ДК «Укроборонпром», та турецька компанія «Hidrodinamik Shipyard»  уклали контракт на будівництво і постачання композитного плавучого доку вантажопідйомністю 8500 тонн. Причал збудують у Херсоні за оригінальною технологією: док-понтон буде виготовлений із морського залізобетону на основі сульфатостійкого цементу, а крило-стіни із суднобудівної сталі. Таке поєднання матеріалів дозволить власнику мінімізувати витрати на утримання дока понад 50 років.

 «Це перший україно-турецький контракт, укладений після того, як у присутності президентів обох країн – Володимира Зеленського та Реджепа Таїпа Ердогана – Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і міністр торгівлі Турецької Республіки Мехмет Муш підписали угоду про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною», – повідомив очільник заводу Євген Алхімов. Усі базові матеріали будуть українськими, а обладнання від європейських та турецьких постачальників.

А за тиждень до цього була урочиста закладка доку для хорватської компанії «ISKRA SHIPYARD» 1 LLC (вартість контракту становить - 4,4 мільйони євро). Цей док  забезпечить докування всіх типів цивільних суден з масою до 5000 тонн і довжиною 120 м. От і повертаюсь до риторичного питання 


ЧИ Є У ХЕРСОНА СУДНОБУДІВЕЛЬНЕ МАЙБУТНЄ


                                                                         Економічний оглядач Юрій Житняк

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica