незалежний спостерігач

65% українців вважають нашу Перемогу дуже ймовірною, – результати соцдослідження


Українці вірять в в ЗСУ (63%), сім’ю, родичів та близьких (49%), щоденну працю (27%) та в Бога (21%). Віри у державу та у суспільство в українців менше - лише 12% і 8% відповідно. Ці результати показало опитування, яке було проведено на замовлення Національної платформи стійкості та згуртованості весною цього року.
Про ці та інші відомості йдеться в матеріалі, який ми оприлюднили на нашому сайті.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Барабани радості або кілька слів про українське відродження

Я назавжди запам'ятав як на початку 90-х років на якусь херсонську філологічну конференцію прийшла із доповіддю талановита викладачка з української філології Херсонського державного університету Наталія Чухонцева з купою книжок. Й замість вступу почала ці ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Хроніка » ЧИ Є У ХЕРСОНА СУДНОБУДІВЕЛЬНЕ МАЙБУТНЄ?

ЧИ Є У ХЕРСОНА СУДНОБУДІВЕЛЬНЕ МАЙБУТНЄ?


На своїй першій великій пресконференції (23.12.2021) новий очільник Херсонської ОДА Генадій Лагута виказав сумнів, зауваживши, що не вірить в суднобудівництво в Херсоні, а лише в перспективи судноремонту. На жаль, він не був свідком періоду індустріального розквіту нашого міста. 

Старожили свідчать, що Херсон давав до 80% союзного експорту суднобудування (правда, слід зауважити, що інші заводи, наприклад в Миколаєві, будували військові кораблі для ВМФ). По 12 сухогрузів на рік будувалось на Херсонському судозаводі (ХСЗ, зараз ТОВ «Смарт Мерітайм Груп — Херсонська верфь»). З 1968 року «Паллада» побудувала 43 доки в різних модифікаціях.

От і зараз, за короткий період державний концерн «Паллада» отримав 2 контракти на будівництво доків. Один хорватський, другий турецький. 

Напередодні Херсонський державний завод «Палада», який входить до складу ДК «Укроборонпром», та турецька компанія «Hidrodinamik Shipyard»  уклали контракт на будівництво і постачання композитного плавучого доку вантажопідйомністю 8500 тонн. Причал збудують у Херсоні за оригінальною технологією: док-понтон буде виготовлений із морського залізобетону на основі сульфатостійкого цементу, а крило-стіни із суднобудівної сталі. Таке поєднання матеріалів дозволить власнику мінімізувати витрати на утримання дока понад 50 років.

 «Це перший україно-турецький контракт, укладений після того, як у присутності президентів обох країн – Володимира Зеленського та Реджепа Таїпа Ердогана – Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і міністр торгівлі Турецької Республіки Мехмет Муш підписали угоду про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною», – повідомив очільник заводу Євген Алхімов. Усі базові матеріали будуть українськими, а обладнання від європейських та турецьких постачальників.

А за тиждень до цього була урочиста закладка доку для хорватської компанії «ISKRA SHIPYARD» 1 LLC (вартість контракту становить - 4,4 мільйони євро). Цей док  забезпечить докування всіх типів цивільних суден з масою до 5000 тонн і довжиною 120 м. От і повертаюсь до риторичного питання 


ЧИ Є У ХЕРСОНА СУДНОБУДІВЕЛЬНЕ МАЙБУТНЄ


                                                                         Економічний оглядач Юрій Житняк

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica