незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Культура » Документальна історія сучасного Криму у відеохроніці та спогадах. Прем'єра

Документальна історія сучасного Криму у відеохроніці та спогадах. Прем'єра


У Херсоні презентували серіал «Крим. 25 років боротьби за Україну». Це хроніки подій у вигляді циклу документальних фільмів,  починаючи з 1991 року. Один фільм присвячується одному року з новітньої історії Криму. На сьогодні знято вісім серій.

В презентації взяли участь автор ідеї циклу та головний режисер Ібрагім Сулейманов, керівник проекту Рустам Авдєєв, автор сценарію Дементій Бєлий, а також голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Фільм наповнений спогадами головних діючих осіб того часу. Велика кількість архівних матеріалів, які ми збирали по крупицях. Саме ці матеріали лягли в основу фільмів. Кожна серія – рік життя Криму того періоду" - розповів головний режисер фільму Ібрагім Сулейманов у своєму виступному виступі.
 
«Крим. 25 років боротьби за Україну» - це не просто цикл документальних програм про політичну історію півострова. А й про те, що сьогоднішні політики повторюють ті ж самі помилки, які дозволили Російській Федерації порушити наш суверенітет - розповіли автори проекту.

«Аналізуючи новітню історію українського Криму починаючи з часів відновлення Незалежності України, ми побачили дуже багато тих нюансів, які зіграли свою роль 2014 року. Сама по собі анексія не виникла як окреме непередбачуване явище. Усі роки політична, економічна і культурна ситуація давала для України бачення того, що скоро щось станеться. Спікери, з якими ми спілкувалися під час створення цього проєкту, – це очевидці тих подій з 1991 року, вони прогорювали це і в ті роки, вони проговорюють це і сьогодні: що ми багато чого знали, але багато чого не робили… Ці фільми про те, чим реально жив Крим і яким ми його, можливо, навіть не знали», - зазначив Авдєєв.
Читайте також: Дотації в окупований Крим обурюють росіян - ексміністр курортів АРК

За його словами, всі ці роки в Криму громадянське суспільство намагалося боротися з російським впливом на культуру Криму, освіту, політику, з російською мілітаризацією півострова. Автори фільму намагалися спростувати антиукраїнські, антикримськотатарські фейки, які й сьогодні живуть у суспільстві.

Під час підготовки фільму команда працювала в архівах, вивчала документи, переглядала хроніку, піднімала старі випуски газет. Кожен факт, що згадується у фільму, перевірений в кількох джерелах. У програмах надається слово учасникам безпосередніх подій. А потім, вони ж через двадцять п'ять років згадують безпосередні події. Загалом, фільми циклу за напругою та кількістю подій схожі на гостросюжетний трилер. Багато тодішніх подій були невідомі широкому загалу, а така широка панорама подій дається вперше. Кожен року присвячений окремий фільм. В ньому згадується десятки подій. Даються кадри тодішньої відеохроніки, спогади безпосередніх учасників.

«Робота з архівами, робота з документами, робота з відеохронікою, зі статтями тих років, спілкування з тими людьми, які робили цю політику – все це відкрило очі для мене. Коли я тепер чую, що Україна щось не зробила для Криму... По-перше, Крим – це Україна. І Україна для жодного з регіонів не зробила більше, ніж для Криму…Україна дуже багато вклала у розвиток одного із своїх ключових регіонів. Другий важливий момент: коли ми чуємо російську пропаганду, що прийшли «зелені чоловічки», щоб врятувати від націоналістів, то хочу сказати, що ця боротьба була з перших років Незалежності України - постійний тиск (з боку Росії – ред.), демонстрація сили, заяви з боку російських політиків, фінансування проросійських організацій, знецінення українців, кримських татар», - додав Білий.

За його словами, фільм розповідає про те, як виконували свою роботу українські військові, як протистояли Росії окремі українські політики, які не допустили анексії Криму у перші роки після відновлення Незалежності. Росія окупували Крим у той момент, коли Україна виявилася слабкою, зазначив Білий.

Скайпом з учасниками презентації поспілкувався голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров:

"Дуже важливо, щоб отакі фільми, як от ваш, вони виникали, не очікуючи того, щоб проходило дуже багато часу від самих подій. Оце, як кажуть, дуже важливо для усвідомлення суспільства безперервність, щоби поки старші не відійшли, молодь знала про ті події не лише теоретично, а з того, що вони з цими старшими, і ці старші їм розказували".

 Рефат Чубаров підкреслив, що документальний цикл має не лише пізнавальну функцію, а й навчальну.

Він зазначив, що особисто був учасником багатьох подій, про які розповідає фільм, а не лише очевидцем. «Ваш фільм – це погляд співгромадянина… Ви з хаосу джерел вибирали ті, які, на ваш погляд, були найбільш цікавими і показували специфіку, смак того часу…Вам вдалося показати цілісну картину…Навчальність фільму в тому, що ви показуєте, чому Крим опинився в такій ситуації», - сказав Чубаров.

Після перегляду фільму стає очевидним, що коріння сучасної окупації Криму лежать набагато глибше і воно прямо  пов’язане з подіями початку 90-х років.

Всі фільми є у вільному доступі. Надаємо посилання на них:








При підготовці публікації були використані статті "Укрінформу", "Суспільне Херсон" та "Вгору"





Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica