незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » Володимир Молчанов: Восени нас чекає дефолт. Ситуацію можуть врятувати лише олігархи..

Володимир Молчанов: Восени нас чекає дефолт. Ситуацію можуть врятувати лише олігархи..

Цей сценарій зовсім не потребує додаткового російського втручання, ведмежої допомоги. 

Прості громадяни зазнають подвійного удару - першого від припинення кредитування (спад виробництва, скорочення, неоплачувані відпустки), другого від зростання цін спочатку на імпорт, потім паровозом на все інше. 

В уряду вже не залишиться іншого виходу, ніж друкарський верстат (якби азаровці не переконували самі себе у пакращенні, і зробили це - емісію і девальвацію - відразу після виборів, як я і прогнозував тоді (і сподівався на це) - цих проблем зараз не виникло б. Ми були б бідними, їх би вирогідно, не було вже при владі, але у нас була б позитивна перспектива. 

Отже, що робити Януковичу, щоб не бути в листопаді достроково винесеним з Межигір'я голодною злою юрбою? 

Йому треба безальтернативно шукати гроші. Валюту. На це є теоретично цілих три зовнішніх і одне внутрішнє джерела. Обирай-не-хочу, але всі вони не хочуть ділитись, бо не бачать гарантій повернення і навару. 

З них усіх лише Китай міг би підійти до проблеми більш-менш прагматично - застава - гроші - забирання застави (або повернення більших грошей). Біда в тому, що все, гідне під заставу, навіть перейшовши до позикодавця, не гарантує відбиття ним своїх витрат. Навіть якщо це будуть ГТС чи залізниці з автошляхами. Регульованим ціноутворенням ці активи легко перетворюються у валізу без ручки. 

Знов-таки, не так позичальнику, як позикодавцю, потрібно законодавче врегулювання. Ви можете собі уявити навіть цю Верхону Раду, що віддає в заставу автошляхи і залізниці? Кожен регіонал, кожна тушка, як би вона не любила Папу, згадає, що їй ще тут якщо не жити, до принаймні заробляти. Китайці чудово розуміють ці ризики як і те, що не мають механізмів вирішального впливу на Київ через російську територію. Китай відпадає. 

Друге зовнішнє джерело - Росія. Джерело хитре, що звикло отримувати що забажає безкоштовно. Цього разу безкоштовно не буде - для порятунку української влади потрібні живі гроші, але й це не проблема, проблема в тому, що жодні обіцянки, жодні угоди про ЄЕП і ТС не гарантуватимуть Москву від кидка. 

Природньо, відчувши знову силу у мязах, український режим не горітиме бажанням втрачати можновладність і ресурси. І єдиною гарантією від того, хто один раз вже обдурив, як не парадоксально, є саме відсторонення цього одного від влади.

 Саме усвідомлення цього, поза навіть страхом народної агресії проти московського дрейфу, є вичерпною причиною того, що Янукович щиро не хоче бути врятованим Москвою. Він хоче жити довго, а не продовжити існування на кілька місяців у вигляді васалу. 

Третє зовнішнє джерело - Європа+США. Одни мають запалити зелене світло, другі влити не такі вже і дорогі для них сіро-зелені папірці. Наразі саме цей спонсор є сіро-зеленою мрією Януковича. Він мріє, що з геополітичних міркувань його врятують без додаткових умов. 

Російська агресивність цьому може лише сприяти. Зараз іде війна нервів. Крутий донецький пацан чекає на статус чергового "нашого сукиного сина" ,якому пробачають будь-яке паскудство лише за "нашість". В цій грі Янукович ризикує життям, а Захід - лише недоречним триумфом Росії. Час працює проти Януковича. 

Суспільна думка Заходу, спасибі політичним переслідуванням, ніколи не погодиться на гроші просто так. Нажаль, людям, які звикли ігнорувати суспільну думку у себе, просто не зрозуміти її впливу на владу в демократичному світі. Цілком ймовірно, що Захід, як і Москва (про Москву згодом) в разі непоступливості Януковича серйозно розглядає сценарій українського дефолту в розрахунку на подальший розкол України на європейську і промосковську частини. Як і Москва, Захід здатен цей крах прискорити, як і Москва, він цього не робить, сподіваючись отримати не частину, а все (звичайно, "все" в дещо іншому, ніж Москва, розумінні). 

Зрештою, у Януковича є внутрішня соломинка - резерви приватного олігархічного капіталу. Вони не такі невичерпні, як здаються (бо кожен квартировласник в Україні, потрап він у списки Форбс, був би на десять відсотків доларовим мільйонером, але майже ніхто з них не зможе ось так винути і покласти на стіл готівкою ті 100 тис. доларів). 

Крім невичерпності, олігархи давно вже не танцюють ВФЯ, навіть, будучи в одній з ним партії, чи керуючи його адміністрацією. Два роки тому їм яскраво показали їх майбутнє: добриво для майбутнього єдиного олігарха України. І тому вони ні за яких обставин грошей не дадуть. 

Відібрати ж силою не вийде, бо в кого могли - вже повідбирали, інші мають застережні засоби, здатні викликати дочасно той самий дефолт. 

Які можна зробити висновки з цієї безрадісної картинки? 

1) Янукович - політичний труп-самогубця, що вбив себе в болючий спосіб, з'ївши непереварюване. Його не врятує ніщо, йому залишилось просити особистих гарантій і пенсії; 

2) Біс його знає, чиї гарантії, якщо вони будуть, йому здаватимуться надійнішими; 

3) Позбавлення Україною від Януковича не лежить в 2015 через його негайну капітуляцію перед Європою, але в 2013 через дефолт, бо від нього можуть врятувати лише зовнішні чинники, а вони як раз проти дефолту не заперечують.

В економіці, як і в ядерних реакціях, є точка неповернення. Найменша ознака згоди Януковича капітулювати перед Заходом призведе до спроби прискорити дефолт російським чинником (репетицію саме цього ми нещодавно спостерігали на митному кордоні), і навпаки, уникнення дефолту з допомогою Росії призведе до його прискорення Заходом. 

4) Оскільки надії і погляди українців врівноважено протилежні, то є лише один чинник, здатний після неминучого дефолту врятувати нас від інспірованої зі Сходу війни по лінії Херсон-Кр.Ріг-Кременчук-Харків з Одесою в нашому тилу - це олігархи, які просто зобовязані задля власного майбутнього організувати, і, як це не соромно для нас, профінансувати, новий Супер-Майдан, для мирного вигнання збанкрутілої влади і обрання нової, сяк-так проєвропейської, а також профінансувати заспокоєння нездорової промосковської активності на Сході та в Криму.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica