незалежний спостерігач

Громадськість – невід’ємна компонента національної стійкості


В Українському кризовому медіа-центрі відбувся Круглий стіл «Культура безпеки в умовах війни: як забезпечити стійкість суспільства та інституцій?». Головним завданням обговорення стало бажання допомогти українцям розібратися, як жити під час тривалої невизначеності
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Барабани радості або кілька слів про українське відродження

Я назавжди запам'ятав як на початку 90-х років на якусь херсонську філологічну конференцію прийшла із доповіддю талановита викладачка з української філології Херсонського державного університету Наталія Чухонцева з купою книжок. Й замість вступу почала ці ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » Політичні партії не повинні займатися благодійністю — роз’яснення НАЗК

Політичні партії не повинні займатися благодійністю — роз’яснення НАЗК


Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) надало роз’яснення стосовно права політичних партій здійснювати благодійну діяльність: політичні партії під час провадження статутної діяльності не можуть використовувати свої майно та кошти на благодійну діяльність.

Благодійна допомога в період виборчого процесу не повинна надаватись від імені політичної партії або будь-яким чином пов’язуватись із її діяльністю.

Благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців. Вона передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років або від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років (ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України).

Виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня місцевих виборів — 5 вересня.

Роз’яснення ґрунтується на таких нормах: Закон України «Про політичні партії в Україні» (ст. 2, ст. 7, п. 1 ч. 1 ст. 12, п. 5 ч. 1 ст. 12), Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (п. 5 ч. 1 ст. 1, ст. 3, ч. 1 ст. 4, ч. 2 ст. 4, ст. 16, ст. 17–1, ч. 2 ст. 23), Кримінальний кодекс України (ч. 3 ст. 160), Виборчий Кодекс України (ч. 6 ст. 57), Конституція України (ч. 1 ст. 36, ч. 1 ст. 64), рішення Конституційного Суду України від 12 червня 2007 року № 2-рп/2007.

З повним текстом роз’яснення можливо ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, що НАЗК продовжує тестову експлуатацію реєстру звітів політичних партій POLITDATA. Усі політичні партії мають отримати доступ для роботи з реєстром, надіславши необхідні документи на адресу НАЗК. Перелік необхідних документів розміщено на сайті НАЗК.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica