незалежний спостерігач

Громадськість – невід’ємна компонента національної стійкості


В Українському кризовому медіа-центрі відбувся Круглий стіл «Культура безпеки в умовах війни: як забезпечити стійкість суспільства та інституцій?». Головним завданням обговорення стало бажання допомогти українцям розібратися, як жити під час тривалої невизначеності
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Барабани радості або кілька слів про українське відродження

Я назавжди запам'ятав як на початку 90-х років на якусь херсонську філологічну конференцію прийшла із доповіддю талановита викладачка з української філології Херсонського державного університету Наталія Чухонцева з купою книжок. Й замість вступу почала ці ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Капкани в центрі Херсона: активісти провели заходи на підтримку політв’язнів та військовополонених

Капкани в центрі Херсона: активісти провели заходи на підтримку політв’язнів та військовополонених

Фото Центр прав людини ZMINA. Херсон. 15 серпня 2019 р.  
Сьогодні в Херсоні відбулась одноденна акція на підтримку українських політичних в’язнів та військовополонених. На вулиці Суворова правозахисні організації встановили 121 капкан – саме така кількість українських громадян незаконно позбавлені волі у в’язницях Росії і окупованого Криму. 

Як повідомляє на своїй сторінці Центр прав людини ZMINA, йдеться про 97 політв’язнів і 24 моряки зі статусом військовополонених, які утримуються в російських тюрмах та в окупованому РФ Криму за сфабрикованими обвинуваченнями.

Організатори акції нагадують, що коли на початку 2014 року Росія окупувала Крим і розв’язала збройний конфлікт на Донбасі, то окупаційна влада відразу почала політичне переслідування на півострові українців та кримських татар, приписуючи їм сфабриковані кримінальні справи. Це переслідування продовжується і сьогодні.

За даними українських правозахисних організацій, за час окупації сотні українців і кримських татар побували за ґратами; 12 кримінальних справ і понад 300 адміністративних було порушено за мирні зібрання; більш ніж 30 кримінальних справ стосувалися членства в заборонених у РФ організаціях; ще понад 70 справ було порушено в межах “антиекстремістського” законодавства РФ.

У Херсоні активісти акції “В’язні Кремля” розмістили капкани із закритими щелепами, показуючи, що вони вже схопили свою здобич – українських політичних в’язнів, яких незаконно утримують у Росії та окупованому нею Криму. У деяких капканах лежать речі бранців Кремля – взуття, одяг. До кожного прикріплено залізний ланцюг, на кінці якого бирка з написом “Сделано в Кремле”.

“Сьогодні окупований Крим – це сіра зона, територія безправ‘я. Будь-який громадянин України не може почувати себе безпечно в Криму, йому можуть інкримінувати будь-який злочин, і на основі цього незаконно позбавити волі. Позбавлення волі за певні політичні, релігійні погляди, етнічну чи національну належність, на жаль, стали звичним явищем в окупованому Криму”, – каже Антон Кориневич, постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим.

Правозахисники наголошують, що важливо документувати порушення прав людини в Криму і спостерігати за судовими процесами в політично мотивованих справах та висвітлювати їх. Над цим, зокрема, працює ініціативна група “Кримський процес”, яка відвідує судові засідання в окупованому Криму і документує порушення.

“Підтримка українського суспільства важлива для політв’язнів у тих умовах, у яких вони опинились. А підтримка владних структур України та міжнародних організацій для них залишається єдиним шансом вийти на свободу. Тому ми маємо постійно нагадувати Україні і світу про тих українців, яких Російська Федерація незаконно утримує за надуманими звинуваченнями”, – каже співкоординатор ініціативи “Кримський процес” Михайло Батрак.

Важливо, аби питання політв’язнів стояло на порядку денному і в нової Верховної Ради, адже в Україні досі відсутній комплексний закон, який надавав би правовий статус та соціальні гарантії політичним в’язням і заручникам на Донбасі. Також досі немає уповноваженої особи для здійснення системної роботи щодо підтримки і звільнення в’язнів Кремля.

“Консолідована позиція правозахисних організацій щодо вирішення цих питань була презентована президенту Зеленському відразу після інавгурації, ще в травні під час зустрічі на Банковій, – розповіла координаторка Медійної ініціативи за права людини Марія Томак. – Президент висловив готовність розглянути наші пропозиції, наразі ми очікуємо на конкретні дії від Офісу президента”.

У Херсоні всі охочі мали змогу доєднатися до акції та написати листа чи підписати листівку для політв’язнів Кремля. Після туру активісти глобальної акції #SaveOlegSentsov передадуть їх кожному адресату. На події також працював інформаційний намет, у якому поширювалася спеціально створена до акції тематична газета з інформацією та історіями політв’язнів.

“Якщо ви почули історії заручників Кремля та запитуєте себе, що можна зробити, запрошуємо вас приєднатися до кампанії #SaveOlegSentsov. Ми організовуємо акції по всьому світу, інформуємо міжнародні організації, проводимо марафони написання листів політв’язням, контактуємо через соціальні мережі із членами ПАРЄ та Європарламенту. Кожна людина може зробити свій внесок. Введіть хештег #SaveOlegSentsov у фейсбуці прямо зараз та знайдіть нашу сторінку. Підпишіться на неї, щоб мати можливість долучатися до колективних дій”, – зазначила активістка глобальної акції #SaveOlegSentsov Ліза Мей.

Як відомо, глобальна акція #SaveSentsov була започаткована для звільнення всіх заручників Кремля, яких незаконно утримують у Росії та на окупованих українських територіях Криму і Донбасу. Для їхнього звільнення потрібен потужний тиск Заходу. Окреме завдання кампанії в тому, щоб ці люди дожили до моменту звільнення. Для цього активісти #SaveOlegSentsov борються, щоб їх не катували, надавали медичну допомогу, допускали медиків, передавали листи тощо.

***

Херсон – друге місто з 10 в регіональному турі на підтримку українських політичних ув’язнених та військовополонених “В’язні Кремля”. Організатори і партнери акції – правозахисні організації (Центр прав людини ZMINA, Кримська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, “Крим-SOS”), кампанія #SaveOlegSentsov, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля. Метою акції є привернення уваги громадськості до українських політичних в’язнів, яких утримує російська влада, зокрема кримських татар. Однією з головних ідей проведення акцій є підтримка самих політв’язнів та їхніх родин і вияв солідарності.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica