незалежний спостерігач

65% українців вважають нашу Перемогу дуже ймовірною, – результати соцдослідження


Українці вірять в в ЗСУ (63%), сім’ю, родичів та близьких (49%), щоденну працю (27%) та в Бога (21%). Віри у державу та у суспільство в українців менше - лише 12% і 8% відповідно. Ці результати показало опитування, яке було проведено на замовлення Національної платформи стійкості та згуртованості весною цього року.
Про ці та інші відомості йдеться в матеріалі, який ми оприлюднили на нашому сайті.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Барабани радості або кілька слів про українське відродження

Я назавжди запам'ятав як на початку 90-х років на якусь херсонську філологічну конференцію прийшла із доповіддю талановита викладачка з української філології Херсонського державного університету Наталія Чухонцева з купою книжок. Й замість вступу почала ці ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Розширюється коло громад звільненої Херсонщини, готових до відновлення

Розширюється коло громад звільненої Херсонщини, готових до відновлення

В  серпні 2024 року на Херсонщині  розпочинається новий проект «Допомога громадам Херсонської області у впровадженні механізмів громадської участі заради відновлення», який принесе нові досягнення в процесах відновлення Бериславській та Тягинській  громадам, а Калинівську громаду вперше залучить до  демократії участі в плануванні відновлення. Проект реалізують експерти  громадської організації «Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень» у партнерстві з владою та активістами обраних громад. 

Гостра суспільна проблема. Під час повномасштабного вторгнення російської федерації в Україні суттєво змінилася структура місцевої влади, передусім у звільнених громадах Херсонської області. В кожній з них створена військова адміністрація, яка отримала величезні повноваження, але не підзвітна своїм жителям. Припинили діяльність місцеві депутати, не працюють інструменти соціальної підзвітності та консультативно-дорадчі органи, місцеві інститути громадянського суспільства маже перестали існувати. 
 
Наростання апатії місцевих  жителів приводить до втрати комунікативного зв'язку із владою, люди не бачать результатів роботи  місцевих адміністрацій, не чують про звітування або  відповідальність влади. Зменшуються  родинні зв’язки з власною громадою від половини жителів (в Калинівській) до переважної більшості (в Бериславській і Тягинській) громадах, які евакуювались в безпечніші райони України чи закордон.  

Але в  громадах на звільненій території Херсонської області  відчувається також і  щирий інтерес влади та бажання місцевих активістів об’єднати зусилля для подолання місцевих проблем. Місцеві військові адміністрації  готові  сприяти громадській участі в прийнятті соціально важливих рішень. 

Діяльність в межах проєкту. Група експертів ПЦПСД  проведе дослідження в 3-х громадах Херсонської області щодо рівня громадської участі в житті громад;  створені Діалогові групи  оберуть необхідні  механізми безпосередньої демократії та реалізують їхнє  впровадження. В кожній громаді буде впроваджений мінімум один механізм безпосередньої демократії (ОСН, публічні консультації, громадські слухання тощо). Для представників влади та громади буде проведено широке навчання з різних тем громадянського суспільства та місцевої демократії. В кожній з обраних громад почне роботу Громадська приймальня. 

Мета проєкту: Відновити громадську участь в управлінні партнерських громад проєкту через залучення громадян, підтримку розробки, адвокації впровадження та практичного застосування ними найбільш ефективних в конкретних умовах інструментів демократії участі. 

Серед результатів проекту буде  розроблена експертами ПЦПСД універсальна методика розширеної оцінки стану громадянського суспільства, яка буде поширена через ЗМІ та   зможе бути застосована для всіх громад України.  Діючий на базі громадської організації ПЦПСД  з 2016 року Ресурсний сприяння місцевій демократії продовжить в режимі коучінгу і консультацій співпрацю з діалоговими групами та  владою проєктних громад.  

Причорноморський центр (ПЦПСД)  має успішний досвід співпраці з громадами Херсонської області: це і експертна допомога в розвитку громад (розробка стратегічних документів, програм розвитку та відновлення),  і залучення громадян до прийняття рішень задля побудови діалогу між владою та громадськістю,  і розв’язання конфліктів. За постійними оновленнями роботи  ГО ПЦПСД можна слідкувати за посиланням: на веб-платформі www.pcpsd.org.ua , в соціальній мережі www.facebook.com/pcpsd.org.ua 
Статтю підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках  проєкту ХОО Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень «Допомога громадам Херсонської області у впровадженні механізмів громадської участі заради відновлення». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

Галина Бахматова 

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica